Economia i Hisenda

El vicepresident a la Diputació Permanent del Parlament

Vicepresident Aragonès: "El Govern condemna tot tipus de violència i es compromet a abordar l'arrel dels problemes que la generen"

query_builder   3 març 2021 13:25

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "El Govern condemna tot tipus de violència i es compromet a abordar l'arrel dels problemes que la generen"

  • Expressa el suport de l’executiu català al cos de Mossos d’Esquadra, “com no pot ser de cap altra manera”
  •  Adverteix que “no hem de permetre que es criminalitzi la totalitat dels joves del nostre país"
El vicepresident a la Diputació Permanent del Parlament

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha manifestat la “condemna sense pal·liatius” del Govern català a “tot tipus de violència, de la naturalesa que sigui”. Aragonès ha rebutjat tots els actes violents que s’han succeït aquests dies a diverses ciutats de Catalunya que “no tenen res a veure amb els drets democràtics com la llibertat d’expressió o la llibertat de manifestació”, ha remarcat. No obstant això, el vicepresident ha alertat que “cal abordar l’arrel dels problemes” i “anar més enllà per  trobar solucions polítiques als malestars que existeixen a la societat catalana i que vénen de lluny”.

 

Al seu parer, Catalunya compta amb els mecanismes democràtics suficients per poder canalitzar el descontentament, que ha qualificat de “legítim”, sempre que es manifesti de forma pacífica. “La violència mai és el camí, mai resol res, només empitjora els conflictes i ens allunya de la seva resolució”, ha subratllat.

Aragonès ha fet aquestes declaracions en una compareixença davant la Diputació permanent del Parlament per informar sobre la garantia del dret a la llibertat d’expressió i de manifestació i el manteniment de la seguretat ciutadana, on també ha posat de relleu la “feina difícil i complexa” que està desenvolupant el conjunt de cossos de seguretat de Catalunya per garantir la seguretat de la ciutadania. “Per això, sempre amb la màxima exigència i amb la voluntat de millora permanent, els Mossos d’Esquadra compten i comptaran amb el suport del Govern de la Generalitat, sempre, com no pot ser de cap altra manera”, ha destacat.

Durant la seva intervenció, Aragonès també ha lamentat i condemnat la pèrdua de la visió d’un ull d’una jove durant les mobilitzacions de Barcelona: “ens dol immensament”. En aquest sentit, ha assegurat que “s’han obert les investigacions pertinents” i que tant el Govern, com el Departament d’Interior i el cos de Mossos d’Esquadra “es comprometen a col·laborar per dirimir responsabilitats si es demostra que hi ha hagut una actuació negligent”. 

Per al vicepresident, aquest cas ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre l’ús d’armament antiavalots i d’eines que poden ser lesives, i ha tornat a insistir en què “aquesta qüestió no ens pot portar a criminalitzar el cos de Mossos d’Esquadra ni a posar en qüestió la seva professionalitat” perquè “la policia és un dels pilars de les nostres institucions d’autogovern i del nostre sistema democràtic de drets i llibertats”. Per això, ha fet una crida a la responsabilitat a tots els membres del nou Parlament, que s’ha de constituir després del resultat de les eleccions del 14 de febrer, a debatre sobre el model d’ordre públic “des de la serenor i amb la participació de totes les parts implicades i amb expertesa, com ja va fa aquest Parlament durant els anys 2013, 2014 i 2015”.

Aragonès també ha emplaçat el nou Parlament i el futur Govern a reflexionar i aprofundir sobre les causes que han motivat les protestes al carrer dels darrers dies: “Que les imatges dels artefactes incendiaris no ens deixi veure el bosc del malestar que hi ha en molts àmbits i que cal atendre de forma urgent” perquè “el jovent necessita que el Govern i la resta de la societat atengui els seus neguits”, ha alertat.

En aquest sentit, ha sortit en defensa de la majoria de joves catalans “als qual no podem criminalitzar ni assimilar amb els grups reduïts que han protagonitzat els actes vandàlics”. Per a Aragonès, estem davant d’unes generacions “sense expectatives de futur” que han encadenat les conseqüències de la crisi financera del 2008 i la de la pandèmia de la Covid-19 del 2020: "Un any de vida restringida, sense vida social durant l'etapa més vital de les seves vides provoca malestar entre els joves i ho hem de tenir en el radar", per aixòcal buscar solucions de caràcter estructural, com millor se’n surtin els joves d’avui millor se’n sortirà la societat del futur” ha conclòs.

Solidaritat amb els membres de la Mesa del Parlament

 El vicepresident ha volgut començar la seva intervenció expressant “la solidaritat del Govern de Catalunya amb els membres de la Mesa del Parlament” davant la querella presentada per la Fiscalia contra ells. “A cop de querella no s’atura la voluntat popular”, ha advertit Aragonès, que ha insistit en la idea que “els conflictes polítics s’han de resoldre políticament i democràticament” i ha posat de manifest que aquest fet “ens reafirma en la necessitat d’abordar en els propers temps una llei d’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació al nostre país”.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 422

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia