Economia i Hisenda

El vicepresident a la Diputació Permanent del Parlament

El Parlament convalida el Decret llei 10/2021 de mesures urgents de caràcter tributari i financer

query_builder   3 març 2021 18:13

event_note Nota de premsa

El Parlament convalida el Decret llei 10/2021 de mesures urgents de caràcter tributari i financer

  • El vicepresident Aragonès posa en valor l’esforç normatiu del Govern per millorar la gestió de l’administració en la lluita contra la Covid-19
  •  La norma convalidada ajorna del març al juny el termini d’autoliquidació del tribut que grava les màquines recreatives i d’atzar, corresponent al primer trimestre de l’any
  •  Introdueix el mòdul de vetllador en els pagaments dels concerts educatius que s’abonen als centres concertats, que fins ara es gestionaven a través d’una convocatòria pública de subvencions
El vicepresident a la Diputació Permanent del Parlament

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat avui la importància de la tasca de Govern en la lluita contra els efectes socials i econòmics de la Covid-19, i també les millores organitzatives i de gestió que comporta. Així, Aragonès ha posat en valor les mesures que inclou el Decret llei 10/2021 de mesures urgents de caràcter tributari i financer, convalidat aquest matí al Parlament. El vicepresident ha assegurat que “tot això és el que fem per millorar l’administració pública. Encara que no es vegin es resultats a simple vista, acaba repercutint en positiu al conjunt de la nostra societat”. 

Aragonès ha afegit que “aquest Decret llei proposa una sèrie de modificacions que podríem qualificar d’ajustos administratius. Excepte la mesura tributària prevista a l’article 1, que impactarà al sector on s’instal·len les màquines recreatives, posposant la liquidació del tribut que les grava, és evident que la resta de canvis no tindran un impacte envers la ciutadania, però si que permeten un seguit de millores en la gestió administrativa, en el sentit de fer-la més àgil, òptima i racional”.

El vicepresident ha repassat l’esforç que ha fet l’administració catalana en la lluita contra la pandèmia: “Des de l’inici de la pandèmia, ara fa gairebé un any, i fins el dia d’avui, el Govern de Catalunya ha destinat 2.969 milions d’euros als sectors econòmics més afectats per les restriccions, un gran esforç destinat a protegir el teixit productiu de Catalunya. Per preservar al màxim tots els llocs de treball i per garantir al màxim unes condicions de vida dignes del conjunt de la ciutadania del nostre país”. Pere Aragonès ha recordat l’impacte de la pandèmia sobre els pressupostos de 2020, que ha estat de 4.761 milions d’euros: 3.638 milions per l’augment de la despesa i 1.123 milions pels menors ingressos. Una quarta part de la despesa provocada per la Covid-19, el 24,2%, s’ha destinat a ajuts directes destinats als col·lectius i sectors econòmics més afectats. “Amb les dades de tancament provisionals, el Departament de Salut eleva la despesa executada en 2.861 milions, un 27,2% més, fins els 13.392 milions, dels quals 2.029 milions deriven exclusivament de la pandèmia”, ha indicat.  

Pere Aragonès ha fet aquestes declaracions durant la presentació del Decret llei 10/2021 de mesures urgents de caràcter tributari i financer, davant la diputació permanent del Parlament. Aquesta norma complementa a d’altres adoptades durant els darrers mesos per l’executiu català amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la pandèmia provocada per la Covid-19. D’aquesta forma, el Decret llei també incorpora noves mesures en l’àmbit tributari i financer.

Mesures fiscals

En l’àmbit tributari, la norma convalidada avui posposa el termini de presentació i ingrés d’autoliquidacions del tribut que grava les màquines recreatives i d’atzar corresponent al primer trimestre del 2021. D’aquesta manera, s’ajorna el calendari d’autoliquidació d’aquest impost que passa de l’1 al 20 de març, al període comprès entre l’1 i el 20 de juny, és a dir, coincidint amb la presentació i ingrés d’autoliquidació corresponent al segon trimestre.

Segons Aragonès, “hem pres aquesta decisió davant la situació d’excepcionalitat en la qual es troba el sector on s’instal·len aquest tipus de màquines –bars, bingos, casinos i salons de joc-, que han vist afectada la seva activitat econòmica per les restriccions adoptades per frenar la pandèmia provocada per la Covid-19, amb tancaments totals dels establiments del sector del joc, o parcials en el cas de la restauració”. 

Mesures financeres

Pel que fa a les mesures financeres, en primer lloc, es modifica el text refós de la Llei de Finances Públiques de Catalunya pel que fa al termini de presentació davant la Intervenció General dels comptes anuals aprovats per part de les entitats autònomes administratives i el Servei Català de la Salut. El vicepresident ha argumentat que “el que fem és unificar els terminis d’aprovació dels comptes anuals per totes les entitats, aplicant també a les entitats subjectes de fiscalització prèvia el termini del 30 de juny vigent per la resta d’entitats del sector públic”.

En segon lloc, la norma modifica la Llei de Pressupostos de la Generalitat per al 2020 per agilitar i simplificar el tràmit d’incorporar romanents de tresoreria procedents especialment dels fons Covid de l’exercici anterior, als comptes del 2021. En aquest sentit es substitueix el tràmit d’autorització prèvia de la incorporació del romanents per una comunicació a la Intervenció General.

Finalment, la disposició addicional modifica l’annex 1 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020 amb l’objectiu d’introduir el mòdul de vetllador en els pagaments dels concerts educatius que s’abonen als centres concertats, que fins ara es gestionaven a través d’una convocatòria pública de subvencions. Aquest canvi en la gestió aportarà més agilitat i eficàcia administrativa i una millora en les finances dels centres concertats, en tant que no hauran d’avançar tants recursos econòmics.

Per tant, amb aquesta modificació, que té efectes per al curs 2020-21, el finançament d’aquests professionals, que no formen part del pagament delegat en no ser personal docent, es podrà gestionar dins del concert educatiu incorporant els pagaments corresponents a aquest concepte en els pagaments mensuals que s’abonen als centres concertats.

Aquesta modificació estableix el mòdul de vetllador en 405 euros per hora i curs escolar, import que coincideix amb l’import del mòdul de subvenció establert a la Resolució ENS/2191/2019, de 12 de juliol, que va obrir el procediment de convocatòria pública per a la concessió de subvencions destinades a la contractació de personal per atendre alumnes amb necessitats educatives especials per al curs 2019-2020.

1  

Fitxers adjunts

El Parlament convalida el Decret llei 10/2021 de mesures urgents de caràcter tributari i financer

El Parlament convalida el Decret llei 10/2021 de mesures urgents de caràcter tributari i financer
DOCX | 36

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia