Cultura

Joan Tomàs

El Departament de Cultura dona el tret de sortida a l'Any Joan Tomàs

query_builder   4 març 2021 12:37

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura dona el tret de sortida a l'Any Joan Tomàs

  • La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural participarà en l’acte d’obertura de la commemoració, amb què es recupera la vida i l’obra del músic mitjançant concerts, exposicions, espectacles, conferències i publicacions
Joan Tomàs

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, dona el tret de sortida a l’Any Joan Tomàs, amb el qual es commemoren els 125 anys del naixement del músic Joan Tomàs i Parés mitjançant concerts, exposicions, espectacles, conferències o edicions de llibres i publicacions, entre altres activitats.

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, participarà demà, divendres 5 de març, en l’acte d’obertura de la commemoració, que el Departament de Cultura organitza en col·laboració amb el festival Barnasants i que tindrà lloc a les 19 hores al Centre Artesà Tradicionàrius. També s’inaugurarà una exposició itinerant, al vestíbul del Tradicionàrius, titulada Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés, 1896-1967, comissariada per la  neta del músic, Liliana Tomàs i Roch, que alhora és la comissària de l’Any, i que pronunciarà la conferència El Mestre Joan Tomàs i la cançó popular catalana. Clourà l’acte, a les 20 hores, el concert, “Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti”, espectacle coordinat per Carles Belda, que reunirà tres generacions i tres territoris: València, Rosselló i Catalunya, amb Gisela Bellsolà (veu), Sandra Monfort, (guitarra i veu) i Carles Belda (acordió i veu). L’assistència a la inauguració i concert és gratuïta però cal fer reserva prèvia a través de la pàgina web entradium.com

Blasco qualifica Tomàs com “un músic molt actiu, intens i entregat incansablement a la cultura del país” i qualifica la seva aportació al patrimoni cultural català com a "insubstituïble, tant per la quantitat com per la qualitat de la seva obra, a través de l'estudi, la investigació, l’ensenyament, escrits, conferències i concerts”. La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural també ressalta “la important tasca de recerca i recull de cançons, danses i músiques instrumentals populars” realitzada per Tomàs.

Joan Tomàs
Nascut a Barcelona l’any 1896, Joan Tomàs va ser un pedagog i músic destacat en diversos àmbits a través dels quals va desenvolupar la seva vàlua. Va deixar un bon nombre d'escrits publicats d'estudis i conferències que ell mateix va exposar en vàries ocasions; sempre sobre temes de pedagogia musical o cançó popular. Pianista i organista, va tocar o acompanyar concerts, assajos, classes, proves, etc. al llarg de tota la seva trajectòria professional. Amb tot, les facetes en que més va destacar van ser com a director, folklorista, mestre i compositor.

Tomàs va ser un dels grans impulsors del moviment coral català i de la renovació pedagògica musical i rítmica. Totes aquestes idees immerses en la seva personalitat, queden manifestes també, en les seves composicions. Degut al seu caràcter silenciós, respectuós, discret i humil, i la importància del seu rigorós mestratge a través de la música i de la seva afable persona, va arribar a molta gent.

Liliana Tomàs i Roch, comissària de la commemoració
Músic, mestra i gestora cultural, Liliana Tomàs i Roch és educadora social i mestra de música i d'educació primària. Ha treballat de mestre de música en escoles de primària i de música, i ha dirigit cors infantils. Ha sigut tècnica de cultura de l'àrea de producció del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, al Departament de Cultura, i de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, i ha treballat en la gestió, producció i direcció de diferents projectes culturals de música, teatre i dansa. També ha gestionat el procés de recull, classificació i posterior donació del Fons Documental de Joan Tomàs i Parés al Departament de Cultura.

Des de fa dos anys treballa en la recopilació, revisió i edició de les partitures de Joan Tomàs i dirigeix l'edició de diverses publicacions sobre el Fons de Joan Tomàs.

La pàgina web del Departament de Cultura per l’Any Joan Tomàs és anyjoantomas.cat. La família de Tomàs també ha obert la pàgina www.mestrejoantomas.cat i el canal de Youtube Mestre Joan Tomàs i Parés.

 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Any Joan Tomàs

Dossier de premsa: Any Joan Tomàs
PDF | 3077