Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

un momnet de l'acte

Teresa Jordà: "La revolució del sector agroalimentari català serà amb les dones o no serà"

query_builder   9 març 2021 18:59

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "La revolució del sector agroalimentari català serà amb les dones o no serà"

Avui, el Departament d’Agricultura ha commemorat el Dia Internacional de la Dona amb una jornada en què s’ha volgut reconèixer el paper de la dona a la indústria alimentària a Catalunya

DARP
Un moment de la jornada de commemoració del Dia Internacional de la Dona, amb la qual s'ha volgut reconèixer el paper de la dona a la indústria alimentària a Catalunya

“La dona rural, la dona pagesa, la dona pescadora i ara també la dona que treballa a les cadenes de las centrals alimentàries han estat i continuen sent les grans oblidades del sector. I cal, d’una vegada per totes, reivindicar el seu paper i la seva aportació, no només al sosteniment de les seves economies familiars, sinó al sosteniment de tot un sector com és l’alimentari”. Així ho ha manifestat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, durant la jornada de commemoració del Dia Internacional de la Dona que ha tingut lloc avui de manera telemàtica, amb la qual s’ha volgut reconèixer el paper de la dona a la indústria alimentària a Catalunya.

En el decurs de l’acte, Teresa Jordà ha encoratjat les dones d’aquest sector “a teixir xarxes, aliances i confiança, entre totes vosaltres i amb el Departament. A treballar per ser conscients del rol que podem desenvolupar i del nostre gran potencial per aportar visions, innovacions i oportunitats al sector agroalimentari. El rol de les dones és fonamental en aquest sector estratègic per al país. I és que la revolució del sector agroalimentari català serà amb les dones o no serà.”

També han participat a l’acte les autores de l’estudi «La dona a la indústria alimentària a Catalunya», les investigadores de la Universitat de Girona Pilar Marqués i Cristina Sánchez. Un estudi que va ser encarregat pel Departament d’Agricultura en el marc del Programa de dones del món rural i marítim.

En la seva intervenció, Sánchez ha afirmat que pel que fa la feminització “la indústria alimentària està una mica millor en relació a altres àmbits laborals”. “Això vol dir que s’ha fet una bona feina, però hi ha intangibles que hi continuen sent, i hem d’ajudar a les dones de la indústria perquè no hi hagi elements de conciliació que interfereixin en la seva millora professional”.

Les dones són la meitat de la població, però són les responsables majoritàriament de les decisions alimentàries familiars, i les principals agents de compra. La indústria alimentària hauria d’aprofitar al màxim aquest coneixement en benefici de les empreses del sector, segons apunta l’estudi esmentat sobre la dona a la indústria alimentària.

Aquest és un dels pocs estudis sobre la indústria alimentària que té en compte la perspectiva de gènere i, en concret, que analitza el paper de les dones. D’aquest treball, es desprèn que les dones representen al voltant del 40% del total de treballadors i treballadores del sector agroalimentari i que cobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, entre altres aspectes.

Podeu consultar l’informe complet en el següent enllaç: https://bit.ly/3v6uO63

Amb aquest acte, el DARP se suma i convida, un any més, a la celebració del Dia Internacional de la Dona, una efemèride que es vol aprofitar per fer visible i reconèixer la tasca que desenvolupen les dones del món rural i marítim. 

La jornada d’avui també ha comptat amb la participació de l’empresària Judith Viader, directora general de Frit Ravich, i Zoe Valero, gerent de Torrons Fèlix, i ha estat conduït per la periodista Margalida Ripoll.

Per la seva part, Judith Viader ha dit que “ens hem de concentrar en aquest camí, que hi és, però ara el que cal és donar-li més velocitat. Fins que no manin les dones a les estructures de dalt, sense el recolzament de l’alta direcció, no ens en sortirem”. 

D’altra banda, Zoe Valero ha reivindicat la falta de referents femenins en aquest àmbit. “Cal que hi hagi referents per tal que les dones puguin ser el què vulguin ser”, ha demanat l’empresària.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

2  

Imatges

Un moment de la jornada

Un moment de la jornada 278

Teresa Jordà en un moment de l'acte de commemoració del Dia Internacional de la Dona

Teresa Jordà en un moment de l'acte de commemoració del Dia Internacional de la Dona 278