Justícia, Drets i Memòria

..

És una figura que funciona als centres penitenciaris des de 2009

Una vintena de professionals faran de referents de gènere per prevenir el masclisme en la justícia juvenil

query_builder   11 març 2021 11:37

event_note Nota de premsa

És una figura que funciona als centres penitenciaris des de 2009

Una vintena de professionals faran de referents de gènere per prevenir el masclisme en la justícia juvenil

Es formaran aquest 2021 i estaran operatius al 2022

Són professionals que vetllaran per la visió de gènere a l’hora de planificar activitats o atendre el col·lectiu LGTBI

.

El Departament de Justícia preveu incorporar l’any 2022 un total de 21 referents de gènere i violència masclista als centres educatius i els equips de justícia juvenil. És un perfil que vetllarà perquè s’apliqui la visió de gènere en la relació entre els professionals, en la seva relació amb els menors, i també en les dinàmiques entre els mateixos joves.  

Aquest nou rol el desenvoluparan de manera voluntària treballadors amb perfils diversos dels mateixos equips de justícia juvenil d’arreu del territori. Els referents de gènere cuidaran el llenguatge durant les activitats dels centres, tallaran d’arrel comentaris o bromes sexistes, tindran en compte la visió de gènere a l’hora de programar tallers i vetllaran per una bona atenció a les persones LGTBI.

 Antenes per a la prevenció del masclisme

Els professionals que desenvoluparan aquesta tasca seguiran una formació especialitzada en el respecte a la diversitat i la prevenció de les violències masclistes que es durà a terme durant el segon semestre d’aquest any al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

L’objectiu de les sessions ─presencials o en línia, segons la situació de la pandèmia─ és capacitar els referents de gènere per fer d’antenes i identificar situacions de desigualtat que es puguin donar en les relacions quotidianes entre els treballadors. La formació inclourà, entre d’altres, anàlisi del context, debats i casos pràctics.

Una figura que ja funciona als centres penitenciaris

La figura del referent de gènere no és nova: ja funciona amb èxit dins dels centres penitenciaris catalans des de l’any 2009.

Pel que fa a la justícia juvenil, l’any passat el Departament va posar en marxa al Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès un mòdul pioner en el tractament de joves privades de llibertat des d’una perspectiva de gènere. A més, Justícia organitza sessions formatives per als treballadors perquè tinguin en compte la visió de gènere.


900 professionals de justícia juvenil

 El Departament de Justícia disposa de 900 professionals dedicats a la justícia juvenil, entre treballadors de centres, del medi obert i dels equips de mediació i assessorament de la Fiscalia de Menors. Tots aquests col·lectius intervenen des que un jove és posat en mans d’un fiscal de menors per la suposada comissió d’un delicte fins que s’acaba la mesura judicial que li imposa el jutge.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia