Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura secans Belianes-Preixana

Nou conveni per a la dinamització i conservació de l'espai natural dels secans de Belianes-Preixana, en el marc del projecte de cooperació Leader 'Espais Naturals de Ponent'

query_builder   12 març 2021 09:45

event_note Nota de premsa

Nou conveni per a la dinamització i conservació de l'espai natural dels secans de Belianes-Preixana, en el marc del projecte de cooperació Leader 'Espais Naturals de Ponent'

El projecte 'Espais Naturals de Ponent', finançat en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022, és una clara aposta del Departament d’Agricultura per a impulsar i  fomentar la dinamització i preservació dels espais naturals i també la seva diversificació econòmica
Foto web Secans Belianes-Preixana

L’Associació Leader de Ponent, a través del projecte 'Espais Naturals de Ponent', ha formalitzat, aquest passat mes de febrer, la firma d’un conveni per a la dinamització i conservació de l’espai natural dels Secans de Belianes-Preixana. El conveni preveu fomentar la participació activa dels ens locals que el signen, i implicar-los en la dinamització i preservació d’aquest espai natural. Els sotasignats del document són els ajuntaments de Belianes, Tàrrega, Arbeca, Bellpuig, Preixana, Sant Martí de Maldà, i Vilanova de Bellpuig, i l’Associació Leader de Ponent.

Els acords que es detallen al conveni tenen com a objectiu principal el treball coordinat entre totes les parts per a consensuar criteris equilibrats per al bon desenvolupament territorial dels secans de Belianes-Preixana. Cal dir, també, que els convenis inclouen una aportació econòmica que reverteix en l’espai natural.

Les diferents entitats que el signen reconeixen la necessitat de dinamitzar i donar valor als secans de Belianes-Preixana mitjançant la gestió i divulgació del mateix, promovent una generació indirecta d’activitat econòmica, conservant els valors i béns que aquest espais natural proporciona, i sent una oportunitat de caràcter econòmic, associada a la major afluència de visitants a la zona com a conseqüència de la protecció atorgada.

Secans de Belianes-Preixana

L'espai natural Secans de Belianes-Preixana, catalogat com a zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i inclòs a la Xarxa Natura 2000, es troba al sud-oest de la comarca de l'Urgell, i ocupa lleugerament una part de la comarca de les Garrigues. Es tracta d’una zona pseudoestèpica, i que esdevé uns dels últims reductes dels secans autèntics de la plana de Lleida. També n’és protagonista la gran riquesa arquitectònica que hi ha en aquest espai, destacant l’existència de nombroses cabanes, aixoplucs, i marges de pedra seca.

Cal destacar alhora l'abundància i diversitat d'ocells esteparis a la zona, com el sisó i l’esparver cendrós, els quals aprofiten aquest indret per a alimentar-se i reproduir-se.

Cinc anys del projecte 'Espais Naturals de Ponent'

El projecte 'Espais Naturals de Ponent' es va posar en marxa la tardor de 2016 amb la participació activa d'una àmplia varietat d'agents vinculats al territori, i als espais naturals.

'Espais Naturals de Ponent' té com a objectiu realçar els valors dels espais naturals de la plana de Lleida, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació, i, segon lloc, entre la població forana, per a fomentar l'ecoturisme, i que aquest ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.

Durant aquests 5 anys, s’ha consolidat diferents accions en el marc del projecte com ara les activitats de descoberta dels espais naturals, la difusió del projecte a través de les xarxes socials, i la participació en fires i congressos.

Durant l’any 2020, però, aquestes accions s’han vist afectades per les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus, i algunes s’han pogut adaptar a nous formats, com els cursos virtuals d’ornitologia, que han obtingut més de 4.000 visualitzacions a Youtube.

A més, des de fa dos anys, el projecte 'Espais Naturals de Ponent' compta amb una proposta educativa per a apropar aquests espais naturals i els seus valors als infants i joves dels centres educatius del territori. Es tracta d’un recurs molt interessant per a treballar la descoberta de l'entorn proper i les competències per a la sostenibilitat.

'Espais Naturals de Ponent' està coordinat per l’Associació Leader de Ponent, amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), i el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/210311_not_conveni_espais_ponent

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 75