Acció Exterior i Unió Europea

Exteriors lidera un projecte europeu per combatre la desinformació sobre la migració entre el jovent del Marroc

Fons d'Asil, Migració i Integració de la Comissió Europea

Exteriors lidera un projecte europeu per combatre la desinformació sobre la migració entre el jovent del Marroc

Aquest divendres s'ha donat el tret de sortida del projecte, anomenat 'Shababuna', amb una reunió de llançament i coordinació entre tots els socis participants

query_builder   12 març 2021 18:04

event_note Nota de premsa

Fons d'Asil, Migració i Integració de la Comissió Europea

Exteriors lidera un projecte europeu per combatre la desinformació sobre la migració entre el jovent del Marroc

Aquest divendres s'ha donat el tret de sortida del projecte, anomenat 'Shababuna', amb una reunió de llançament i coordinació entre tots els socis participants

L’objectiu és que el col·lectiu de joves d’entre 14 i 25 anys de la regió marroquina de l’Oriental conegui millor els riscos de la migració irregular, les alternatives per migrar a través de vies segures i les oportunitats al seu territori, en cooperació amb institucions regionals i locals

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya lidera des d’inicis del 2021 un projecte europeu per combatre la desinformació sobre la migració irregular entre el jovent al Marroc, concretament a la regió de l’Oriental, al nord-est del país. Sota el títol Shababuna – our youth informed and well prepared to choose their future (‘Shababuna’ vol dir en àrab “la nostra joventut”), el projecte forma part de la convocatòria de l’any 2019 del Fons d’Asil, Migració i Integració (AMIF, per les seves sigles en anglès) de la Comissió Europea; concretament, dins les ‘Campanyes d’informació i sensibilització sobre els riscos de la migració irregular entre països tercers i la Unió Europea’. Té un cost de 717.000 euros, dels quals un 90% estan subvencionats per la UE.

Aquest divendres s’ha donat el tret de sortida del projecte amb una reunió de llançament i coordinació entre tots els socis participants: el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, que lidera el consorci; l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament; el Govern de la regió sueca de Skåne; l’ONG italiana Tamat; la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Girona.

L’objectiu del projecte, que té una durada de dos anys, és enfortir les capacitats de les autoritats regionals i locals de la regió marroquina de l’Oriental per promoure la conscienciació i la sensibilització sobre els riscos de la migració irregular entre els joves de 14 a 25 anys. Amb la implicació de joves marroquins i ajuntaments catalans, es pretén combatre la desinformació que hi ha al voltant dels processos migratoris, amb informació sobre les alternatives legals per a una migració regular i segura, i alhora fent arribar a aquest col·lectiu les oportunitats professionals i acadèmiques que hi ha al territori.

Per fer-ho, el projecte Shababuna té un enfocament de governança multinivell. En altres paraules, la proposta europea que coordina Exteriors posa el focus en el rol que poden tenir, i que ja tenen, els governs regionals i locals en la gestió de polítiques migratòries tant als estats membres de la UE com a tercers països. El valor afegit de Shababuna, doncs, no és només el què –la campanya d’informació i sensibilització cap al jovent–, sinó també el com.

A més, s’aposta per millorar la cooperació entre les autoritats descentralitzades i organitzacions de la societat civil de la regió marroquina de l’Oriental, i amb actors homòlegs de Catalunya. D’aquesta manera, es possibilita l’intercanvi de coneixement i d’accions concretes entre aquest conjunt d’actors, s’involucra la societat civil i s’empoderen les comunitats de la diàspora marroquina dins la Unió Europea.

Entre d’altres accions concretes, s’elaboraran guies i materials audiovisuals i es faran servir de manera prioritària les xarxes socials per a les campanyes de sensibilització entre els joves. També es crearà, especialment per a l’ocasió, una aplicació mòbil que reculli tota la informació de forma intuïtiva i interactiva.

El projecte compta amb la col·laboració d’institucions públiques, associacions i organitzacions de la societat civil de la regió de l’Oriental, com ara el Consell Regional de l’Oriental, l’Agència de Desenvolupament de l’Oriental, l’Acadèmia Regional de l’Educació, diferents direccions provincials de l’Educació, l’Associació ASTICUDE i l’Oficina de Formació Professional i de la Promoció del Treball.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia