Direcció General de Comunicació

Consellera Budó

La consellera Budó destaca que el Govern ha reforçat recursos i serveis per a les dones durant la covid

query_builder   17 març 2021 21:36

event_note Nota de premsa

La consellera Budó destaca que el Govern ha reforçat recursos i serveis per a les dones durant la covid

  • La titular de la Presidència ha inaugurat l’acte ‘el Parlament de les Dones a Catalunya’ en el marc del fòrum de les Nacions Unides CSW65
  • Budó ha remarcat la “col·laboració entre institucions i societat civil” per avançar en la igualtat entre homes i dones
Consellera Budó


La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha inaugurat aquest dimecres al vespre l’acte ‘El Parlament de les Dones a Catalunya’, organitzat pel Consell Nacional de les Dones de Catalunya. L’acte ha tingut lloc en el marc del fòrum virtual de la 65a Comissió sobre l’Estatus de la Dona de les Nacions Unides (CSW65), un fet que Budó ha qualificat de “transcendental” perquè la lluita de les dones “no coneix fronteres”. La consellera ha posat de manifest el reforç en “recursos i serveis” que ha fet el Govern de Catalunya per a les dones en situació de confinament i desescalada, on les desigualtats s’han fet més evidents. “Hem incrementat en 2 milions d’euros el contracte programa amb els ens locals per als serveis d’informació i atenció a les dones, hem obert una nova línia de subvencions amb els ajuntaments i hem incrementat les subvencions a les entitats especialitzades”, ha destacat.

 

Budó ha recordat que durant la pandèmia les dones han estat qui més han rebut l’impacte negatiu. “El pes de les dones en sectors claus d’aquesta crisi sanitària és una realitat”, ha detallat, i ha afegit que “les dones continuem realitzant la major part de la feina domèstica i la cura dels infants o persones dependents”. És per això que la Generalitat ha impulsat actuacions tranversals i campanyes de sensibilització, i ha treballat sobretot en coordinació amb tots els agents implicats. “La col·laboració de les institucions i la societat civil organitzada és un element clau per encarar amb èxit la transformació necessària que ens ha de portar a un món millor”, ha assegurat la consellera.

 

Pel que fa al Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022, ha informat que el 2019 es van destinar 40,6 milions d’euros d’un total de més de 80 específicament per a l’abordatge de les violències masclistes, amb un nivell d’execució de les actuacions del 88%, i la previsió per al 2020 és que la despesa serà superior.  

 

Legislació adaptada a l’actualitat

 

La titular de la Presidència ha posat en valor els canvis legislatius que s’han fet darrerament per avançar en l’eradicació de la violència masclista, com l’aprovació de la Llei 17/2020 que suposa “un pas endavant” ja que “implica una adaptació a la realitat actual i inclou nous àmbits d’actuació, com les violències digitals, obstètrica, de segon ordre i la institucional”. A més, la consellera ha explicat que s’està avaluant la llei d’igualtat efectiva de dones i homes (Llei 17/2015) i ha avançat que possiblement es modificarà “perquè se’ns queda curta”, sobretot pel què fa a un règim sancionador que no compleix l’objectiu d’assolir la igualtat.

 

Taula rodona sobre els drets de les dones

 

L’acte ha servit per presentar el Parlament de les Dones, una iniciativa que es va celebrar l’1 de juliol de 2019, i ha consistit en una taula rodona que ha estudiat el paper de les dones en les diferents institucions catalanes. La directora de l’ICD, Núria Ramon, ha moderat la taula, que ha comptat amb expertes dels diferents grups de treball del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i que han analitzat el nivell de compliment dels drets humans, a l’educació, la cultura, laborals, econòmics, a la participació social i política, a la salut, sexuals i reproductius i a viure lliure de violències masclistes que tenen les dones.