Cultura

DMP

El Departament de Cultura celebra el Dia Mundial de la Poesia amb Felícia Fuster com a protagonista

query_builder   19 març 2021 16:20

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura celebra el Dia Mundial de la Poesia amb Felícia Fuster com a protagonista

  • Diumenge es dona el tret de sortida a l’Any Felícia Fuster amb un acte a l’Arts Santa Mònica i amb la inauguració de l’exposició “Felícia Fuster. Plurivisions
  • El Consorci per a la Normalització Lingüística organitza una campanya de recitació de poesia a les xarxes
DMP

El Departament de Cultura celebrarà aquest diumenge, 21 de març, el Dia Mundial de la Poesia amb la poeta, traductora, artista plàstica i feminista compromesa Felícia Fuster com a protagonista. La celebració coincidirà amb el tret de sortida de l’Any Felícia Fuster i amb la inauguració de l’exposició “Felícia Fuster. Plurivisions” al centre d’Arts Santa Mònica.

Així, a les 17 hores, se celebrarà l’acte central Dia Mundial de la Poesia, que com cada any impulsa la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) amb la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco, i que serà alhora el tret de sortida de l’Any Felícia Fuster. El poema de Fuster "No em despulleu", traduït a 21 llengües, també en llengua de signes catalana, protagonitzarà l'acte. A través de la recitació del poema en nombroses llengües, la Institució de les Lletres Catalanes vol mostrar la riquesa mundial de la comunicació poètica, més enllà de fronteres i diversitats culturals. També es podrà gaudir de diversos espectacles audiovisuals, musicals, de dansa i lumínics, tots ells inspirats en la vida i l’obra de Fuster, de qui enguany es commemora el centenari del naixement, i creats per a l’ocasió.

L’acte, que se celebrarà presencialment amb aforament limitat, serà emès en directe a través del canal Youtube de la Institució de les Lletres Catalanes i el clourà telemàticament la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. Hi intervindran també el director de la ILC, Oriol Ponsatí-Murà; el president de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESO, Onno Seroo i la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Rosa Tubau.

En el decurs de l’acte s’inaugurarà l’exposició “Felícia Fuster. Plurivisions”, comissariada per Pilar Parcerisas, que comparteix el comissariat de la commemoració amb  Lluïsa Julià. La mostra està organitzada pel Departament de Cultura amb la col·laboració de la Fundació Felícia Fuster, i s’hi podrà veure una selecció d’obres de les sèries “Abstracció lírica”, “Plurivisions” i “Haikús visuals” que, amb un seguit d’activitats relacionades, recorrerà el territori català i que, més tard, també es podrà visitar a París i  a Madrid.

El CPNL amb la poesia

La celebració del Dia Mundial de la Poesia al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) referma el reconeixement de Josep Carner com a autor literari de l'any 2020, amb un joc virtual de preguntes i explicacions de curiositats sobre l'obra del "príncep dels poetes", que es difondrà a les xarxes socials al voltant del 21 de març, data de la commemoració.

La difusió del joc virtual a través dels diferents comptes del Consorci (TwitterFacebook i Instagram) és l'homenatge que l'organització ret a l'escriptor, com a cloenda de l'any literari en el 50è aniversari de la seva mort. Una commemoració que s'ha allargat fins ben entrat el 2021.

Com cada any, el CPNL també col·labora amb diferents iniciatives en la commemoració del Dia Mundial de la Poesia i fa difusió de l'acte central que organitza la Institució de les Lletres Catalanes, amb les etiquetes #DMP_CPNL #DMP21.

Amb la voluntat de reforçar els vincles del CPNL amb l'entorn, els centres de normalització lingüística desplegats per Catalunya fan sentir poesia a les xarxes amb la col·laboració de persones referents del territori.

Així, es podrà escoltar un fragment de "Portes endins", interpretat per l'autora i artista Noemí Morral, del Centre de Normalització Lingüística (CNL) d'Osona, o el poema "M'aclame a tu", de Vicent Andrés Estellés, recitat per Irene Prades, bibliotecària de Tortosa, del CNL de les Terres de l'Ebre, entre molts altres exemples que es publicaran a les xarxes socials.

Nota: Per cobrir informativament l’acte amb motiu del Dia Mundial de la Poesia a Arts Santa Mònica cal enviar un correu electrònic a ilc.cultura@gencat.cat indicant nom i cognoms, DNI i mitjà de comunicació per al qual es treballa.