Direcció General de Comunicació

Guía covid

El Govern posa en marxa una guia clínica pionera per atendre les persones amb símptomes persistents de la Covid-19

query_builder   22 març 2021 09:59

event_note Nota de premsa

El Govern posa en marxa una guia clínica pionera per atendre les persones amb símptomes persistents de la Covid-19

  • La guia vol donar resposta a les persones afectades, majoritàriament dones, i millorar l’infradiagnòstic actual
  • Un guia plural, ja que ha involucrat una dotzena de societats científiques, l’àrea assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), la mateixa SASIP, la Direcció estratègica d’Atenció Primària i Comunitària i el Col·lectiu d’afectades i afectats persistents per la Covid-19
  • La Guia fa recomanacions en promoció de la salut i consells sanitaris
Guia covid

El Govern ha presentat  una Guia clínica que té com a objectiu principal consensuar l’atenció integral d’aquestes persones per millorar la qualitat i l’equitat en la seva atenció davant la Covid-19.

 

  • S’estableix que per a la gran majoria d’aquestes persones prevaldrà l’atenció centrada en els equips d’atenció primària, com a referents d’aquest problema de salut.

 

  • Cada cas tindrà un abordatge integral i amb una visió biopsicosocial, amb suport dels professionals: d’una banda, dels de salut mental i dels equips de rehabilitació, quan calgui; de l’altra, en coordinació amb les unitats de treball social, si en els casos es detecten factors de risc social.

 

  • La Guia considera com a cas qualsevol persona amb el diagnòstic clínic de COVID-19 que, posteriorment a la fase aguda de la malaltia (a partir de la tercera setmana), continua presentant algun símptoma relacionat amb la infecció, ja sigui de manera persistent o oscil·lant.

 

  • Estableix que l’atenció primària serà l’eix vertebrador de l’atenció, de manera que serà on es farà la primera valoració dels casos i, si escau, la corresponent derivació especialitzada.

 

  • Hi haurà professionals coneixedors d’aquesta afectació que permetrà que el coneixement de la malaltia s’estengui tant entre els professionals com entre la ciutadania.

 

  • No es pot perdre de vista que les repercussions emocionals derivades de la situació generada per la pandèmia COVID-19 en molts casos acaben tenint un impacte en la salut mental.

 

`