Direcció General de Comunicació

Consellera Budó

Budó: "L'esport és una de les millors respostes a aquesta pandèmia i és una mostra de la capacitat de superació que tenim com a poble"

query_builder   22 març 2021 16:19

event_note Nota de premsa

Budó: "L'esport és una de les millors respostes a aquesta pandèmia i és una mostra de la capacitat de superació que tenim com a poble"

Consellera Budó
  • La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el secretari  general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, han explicat en roda de premsa els resultats de l'estudi sobre l'impacte econòmic de la Covid-19 en l'esport català, segons el qual el sector ha perdut 1.350 milions d’euros des de l’inici de la pandèmia
  • Entre les mesures adoptades per reactivar el sector, el Govern ha aportat 81,3 milions d’euros en ajuts i ha impulsat diverses modificacions normatives per facilitar el funcionament de les entitats
  • Budó ha lamentat que el Govern “no ha pogut disposar dels recursos necessaris per fer front a l’afectació real” i ha denunciat “la deixadesa de funcions” de l’Estat espanyol”, que no ha ajudat el sector amb injeccions directes de liquiditat com sí que han fet altres estats europeus

 La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha presentat avui els resultats de l’estudi elaborat pel Govern per analitzar l’impacte econòmic que ha tingut la Covid-19 en l’esport català des de l’inici de la pandèmia, i ha explicat tant les mesures econòmiques com legislatives que l’Executiu ha dut a terme per pal·liar aquest afectació en el sector. La consellera ha estat acompanyada del secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras.

L’informe estima en 1.350 milions d’euros les pèrdues econòmiques patides per l’esport català a causa de la pandèmia i determina que un 28% dels clubs i centres esportius, uns 4.000, afronten l’amenaça de tancament durant el 2021, unes xifres “preocupants” que, segons la consellera Budó,”indiquen que cal continuar actuant i continuar donant suport al sector de l’esport perquè l’impacte ha estat fort”.

“Es fa evident que calen mesures addicionals per contribuir a la represa de l’activitat física i esportiva amb l’objectiu que cap ciutadà es quedi sense fer esport, que les entitats no tinguin una davallada dels seus ingressos per aquest concepte i que mantinguem una ciutadania activa i saludable, més necessari que mai ara que patim una crisi sanitària”, ha assegurat la consellera.

Per a Budó, “l’esport és una de les millors respostes a aquesta pandèmia i una mostra de la capacitat de superació que tenim com a poble” i, per aquest motiu, el Govern va actuar “de manera àgil” per “reduir l’impacte i garantir la continuïtat de l’entramat esportiu del país ja des de l’inici de la pandèmia”. Des que va esclatar la crisi de la Covid-19, l’Executiu ha aportat 81,3 milions d’euros al sector, incloent-hi línies recurrents i extraordinàries de subvencions i la línia de crèdits de l’ICF. Malgrat aquest esforç, Budó ha lamentat que el Govern “no ha pogut disposar dels recursos necessaris per fer front a l’afectació real” i ha denunciat “la deixadesa de funcions del Govern espanyol”, que no ha ajudat el sector amb injeccions directes de liquiditat com sí que han fet altres estats europeus.

Budó també ha volgut reivindicar tot el que el sector de l’esport ha estat fent durant el flagell de la pandèmia: “Vull agrair la dedicació i la fortalesa del sector esportiu, la generositat que ha mostrat en tot moment i l’excel·lent col·laboració que ha mantingut amb el Govern. Ha estat una conducta exemplar, som conscients del patiment del sector però també som conscients que el treball plegats ens permetrà recuperar l‘activitat amb la màxima normalitat i aquest document ens proporciona les bases per fer-ho”, ha afirmat.

De cara al futur immediat, el Govern està treballant en altres mesures addicionals per contribuir a la represa de l’activitat física i esportiva. En primer lloc, mantenir i millorar la dotació de les línies recurrents de subvenció per a la temporada 2020-2021. En segon lloc, establir una nova línia d’ajuts extraordinaris i d’emergència per a clubs esportius que han vist reduïts els seus ingressos i s’han vist obligats a continuar competint. En tercer lloc, replicar aquest 2021 una nova edició dels ajuts en forma de garantia d'operacions de préstec destinades al finançament de les necessitats de liquiditat derivades de la COVID-19 (ICF Esports Liquiditat). Finalment, s’està treballant per publicar les bases d’una convocatòria per a la concessió de subvencions per a obres de construcció i condicionament d’equipaments esportius (destinada majoritàriament a Ajuntaments) i d’una convocatòria específica adreçada a la pràctica d’activitat física adaptada.

Així mateix, la consellera de la Presidència ha afegit que, a banda d’aquestes mesures pròpies de la Generalitat, caldrien altres mesures que requereixen modificacions normatives d’àmbit estatal. En aquest sentit, ha demanat al Govern espanyol que atengui la reivindicació del teixit esportiu català d’aplicar un tipus d’IVA reduït per al sector de l’esport, que transfereixi a la Generalitat de Catalunya els recursos destinats a esports a nivell estatal, que elabori una llei estatal de mecenatge esportiu i que redistribueixi la recaptació de jocs i apostes de l’estat entre la Generalitat i la resta de comunitats autònomes per poder impulsar noves polítiques esportives.

Les xifres de l’impacte de la pandèmia en el sector esportiu

 Amb l’objectiu de quantificar l’afectació que el tancament i la reducció de l’activitat esportiva a causa de la crisi sanitària ha tingut en l’esport català, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, mitjançant el Consell Català de l’Esport, va encarregar un estudi per conèixer l’impacte en entitats i empreses en els àmbits econòmic, laboral i social.

L’estudi, elaborat per l’empresa GAPS, ha estat possible fruit de la recollida d’informació, realitzada en el període comprès entre finals de novembre i mitjans de desembre de 2020, des d’un punt de vista quantitatiu (862 enquestes online a federacions, consells esportius, clubs, universitats i empreses, en representació d’un univers de més de 23.000 agents del sector) i qualitatiu (22 entrevistes a persones representatives i amb responsabilitat dels diversos agents esportius de Catalunya). Cal recordar que el sector de l’esport representa més del 2% del PIB català (més de 5.000 milions d’euros).

La recerca determina, en primer lloc, que la situació econòmica de les entitats s’ha vist molt perjudicada per l’aturada total de l’activitat esportiva i una represa intermitent de la mateixa, la qual cosa “ha provocat que el 73% de les entitats hagin perdut ingressos respecte al 2019, amb una mitjana de les pèrdues del 27% respecte al 2019, la qual cosa s’estima en uns 1.350 milions”, ha afirmat Gerard Figueras. Per sectors i per odre d’afectació trobem les empreses i les entitats del sector del turisme esportiu, la resta d’empreses i federacions, i els consells esportius, aquests últims amb una pèrdua més continguda. Aquests diferències venen donades per la diferent estructura d’ingressos.

La variació en el nivell d’ingressos de les entitats ha tingut un impacte en la seva estructura financera. Conceptes com endeutament, morositat i liquiditat adquireixen un pes significatiu a l’hora d’avaluar l’estat de salut del sector. “Així, molts clubs i centres esportius es plantegen tancar, i tres de cada quatre entitats enquestades no tenen capacitat d’endeutament”, ha explicat el secretari  general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras. D’altra banda, un 28% dels clubs i centres esportius (uns 4.000) afronten l’amenaça de tancament durant el 2021, un percentatge major entre les empreses del sector mercantil (38%) i les federacions (36%), però menor entre els consells esportius (13%).

En segon lloc, l’estudi ha fet èmfasi en conèixer l’impacte de la Covid-10 en l’estructura laboral del sector esportiu. Segons ha explicat Gerard Figueras, “una primera dada indica que gairebé tres de cada deu entitats han perdut treballadors respecte al 2019 i que un terç han hagut de recórrer a expedients de regulació (ERTO/ERO)”. Per sectors, les federacions esportives i especialment les empreses del sector mercantil són les que més s’han acollit a aquest tipus de regulacions, a diferència dels clubs, que hi ha optat menys al comptar amb menys personal. Cal afegir que dos terços de les entitats que han realitzat expedients de regulació l’han aplicat a la totalitat de la plantilla.

Per tancar la primera part de l’estudi, centrada en quantificar l’impacte de la pandèmia en l’esport, s’ha analitzat com se n’han ressentit les entitats en l’aspecte social. Així, sis de cada deu entitats han perdut massa social, mentre que només el 18% n’ha guanyat. En aquest sentit, els gestors de centres esportius (públics i privats) afirmen que en cada tancament s’han donat de baixa entre el 10 i el 15% dels abonats. “Això representa una evolució negativa, comptant els dos tancaments que s’havien produït fins a la data de realització de l’estudi, del 20-30% dels abonats en aquestes instal·lacions”, concloïa Gerard Figueras. Per últim, el sector del fitnes ha observat que les baixes en els seus centres s’han donat principalment en la gent gran i entre els abonats de 30-45 anys.

81,3 milions d’euros en ajuts per al sector

D’altra banda, la consellera de la Presidència també ha detallat les mesures en clau econòmica que ha pres l’executiu català per ajudar el sector a recuperar-se de la crisi, així com les actuacions adreçades a facilitar i millorar el funcionament de les entitats en el context actual.

Així, el Govern ha posat a disposició del teixit esportiu  22,7 milions d’euros per a la temporada 2019-2020 i les activitats de 2020, amb un increment de 3,5 milions respecte l’any anterior. També, tot i l’aturada de les activitats durant bona part del 2020, s’han garantit i ampliat les dotacions pressupostàries de les convocatòries de subvencions recurrents.

A més de les línies habituals, l’any 2020 s’han posat 10 milions d’euros addicionals, en forma de crèdits de l’ICF (Institut Català de Finances), destinats al finançament de les necessitats de liquiditat derivades de la Covid-19. I es va establir una línia extraordinària d’ajuts de 25 milions per a entitats esportives i empreses gestores d’instal·lacions esportives. De cara a aquest 2021, també s’han implementat dues línies extraordinàries addicionals. Una per fer front al tancament d’instal·lacions, dotada amb 15 milions, i una altra per fer front a la suspensió de competicions, amb 8,6 milions. En conjunt, doncs, el Govern ha aportat 81,3 milions d’euros al sector, incloent-hi les línies recurrents i extraordinàries de subvencions, i la línia de crèdits de l’ICF.

La consellera Budó també ha exposat que, al marge de les mesures econòmiques, el Govern ha adoptat altres actuacions adreçades a facilitar el funcionament de les entitats. En aquest sentit, s’han dut a terme tres modificacions normatives que han ajudat a reforçar la capacitat de gestió de les entitats esportives, adaptant-ne el funcionament a les restriccions aplicades per la reducció dels contagis.

1  

Imatges

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar) 155

1  

Fitxers adjunts

Resum de l'estudi

Resum de l'estudi
PDF | 1960

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia