Incasòl

Plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà).

L'INCASÒL finalitza les obres d'urbanització de la plaça del Ramal de Llers

query_builder   23 març 2021 15:17

event_note Nota de premsa

L'INCASÒL finalitza les obres d'urbanització de la plaça del Ramal de Llers

  • L’actuació ha comptat amb una inversió de més de 180.000 euros i s’emmarca dins l’àrea d’influència del jaciment arqueològic de la Força
Plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà).
Plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà).

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha acabat les obres d’urbanització de la plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà). Els promotors de la intervenció han estat el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Llers i l’INCASÒL, dins del protocol 2009-2011 de l’1% Cultural.

L’actuació ha comptat amb un pressupost de 181.605,75 euros (IVA exclòs), finançats en part pels fons provinents de l'1% Cultural de la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament de Llers. Tant la redacció del Projecte Executiu com la Direcció Facultativa de l’obra ha estat assumida per l’arquitecte Marc Manzano Saló, del Servei d’Arquitectura de la Subdirecció d’Arquitectura i Paisatge de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori. La direcció tècnica de l’obra ha estat assumida per Xavier Mora Panosa i les obres han estat executades per l’empresa Rubau Tarrés, SAU.

L’àmbit d’actuació ha comprès part de l’àrea circumscrita al jaciment arqueològic del Recinte emmurallat de la Força de Llers. Concretament a la plaça del Ramal, situada al sud-est del nucli històric del municipi i delimitada per la carretera de Terrades i els carrers del Ramal, Sant Quirze i de la Força, on destaca el Centre Recreatiu Llersenc en la seva façana nord.

L’actuació ha consistit en la urbanització d’aquest espai públic amb la projecció d’una única plataforma que suavitza lleugerament la pendent de l’àrea afectada, beneficiant la seva funcionalitat i la celebració de petits esdeveniments. A més, s’ha prioritzat l’ús de la plaça per als vianants amb la restricció de l’accés rodat, emfatitzant així també l’accés al nucli medieval i al castell.

Els treballs s’han centrat en l’arrencada i l’enderroc de paviments i mobiliari existent, el replanteig general de nivells, i la renovació de les instal·lacions i serveis existents (sanejament, aigua, electricitat, telefonia, previsió de gas, enllumenat públic i reg). Així mateix també s’ha creat d’un nou graonat, amb una nova pavimentació en quadrícula, combinant diferents paviments de formigó i de lloses de pedra granítica, i la reparació dels murs existents.

El municipi de Llers domina la plana empordanesa, per la posició privilegiada que té dalt d’un turó. Ocupa un punt estratègic en la geografia gironina, fet que ha marcat la seva història. La toponímia respon a la fundació del poble per una colònia de sards durant els segles V o VI aC. El 1912 es va constatar l’antiguitat de l’assentament quan es va descobrir un cementiri prehistòric a poca distància del poble. Durant la Guerra Civil, es va produir una catastròfica destrucció del poble, sent un dels més damnificats de la província. Això va comportar la construcció d’uns 600 habitatges a uns 500 metres de les ruïnes, que avui és anomenat Poble Nou.

1  

Imatges

IMATGE

IMATGE 2561

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA
PDF | 367