Acció Exterior i Govern Obert

El conseller Bernat Solé, durant la seva intervenció en la reunió del CADS

El conseller Solé emplaça el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible a obrir un debat global sobre l'ús, la gestió i l'accés a l'aigua a Catalunya

El CADS impulsarà un cicle de debats amb experts i actors socials rellevants, del qual s'obtindrà un informe de conclusions que s'elevarà al Govern

query_builder   23 març 2021 18:39

event_note Nota de premsa

El conseller Solé emplaça el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible a obrir un debat global sobre l'ús, la gestió i l'accés a l'aigua a Catalunya

El CADS impulsarà un cicle de debats amb experts i actors socials rellevants, del qual s'obtindrà un informe de conclusions que s'elevarà al Govern

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha encapçalat aquest dimarts una reunió del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). En la seva intervenció, el conseller ha demanat a aquest òrgan d’assessorament estratègic que impulsi un cicle de debats sobre el futur de l'aigua a Catalunya, amb experts i actors socials rellevants d’arreu del territori. D'aquest procés de reflexió en sortirà un document de conclusions i propostes, que el CADS elevarà al Govern.
El conseller Bernat Solé, durant la seva intervenció en la reunió del CADS

Solé ha posat en valor que el CADS permet tenir una visió i un diagnòstic més enllà de la immediatesa del moment sobre grans temes que determinaran el nostre futur i ha explicitat la necessitat de projectar les polítiques públiques amb aquesta mirada de futur, amb una visió global i sobre un model basat en la sostenibilitat en tots els sentits.  

Amb aquest propòsit, el conseller ha emplaçat els membres del CADS a abordar el debat sobre l’ús, la gestió i l’accés a l’aigua a Catalunya. Solé ha recalcat que es tracta d’un recurs bàsic, preuat i transformador de l'entorn i l'economia i un dels temes més importants que tenim com a societat, del qual no se n’ha fet cap gran reflexió global a nivell de país que ens permeti abordar-lo en la seva total dimensió”.  

Solé ha incidit en la necessitat d’impulsar un debat honest, sense l’encorsetament dels interessos sectorials i que permeti arribar a un acord de país” al voltant d’“un dels elements que més condicionen les nostres vides i el present i futur del territori”. Per això, el conseller ha esperonat el CADS a abordar “amb amplitud i profunditat” la qüestió “complexa i transversal” de l’aigua, amb una reflexió que en contempli tots els vessants possibles: el sociològic, l’econòmic, l’ambiental, el jurídic o el tècnic, entre d’altres. 

El conseller també ha posat sobre la taula algunes dades per situar la qüestió. En aquest sentit, ha recordat que malgrat el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament indica que el cost de l’aigua no hauria de superar el 3% dels ingressos familiars, l’any 2016 un 8,9% de les llars de l’Àrea Metropolitana de Barcelona va superar aquest llindar. A més, a Catalunya el preu de l’aigua pot variar fins a un 748% d’un municipi a un altre, fet que suposa fins a 513,60 euros a l’any de diferència. 

A la reunió també hi ha intervingut el president del CADS, Ramon Roca, que ha subratllat que el repte encomanat pel conseller encaixa perfectament amb la missió del CADS i l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.  

El CADS és un òrgan col·legiat creat l’any 1998, integrat pel seu president i catorze membres, entre els quals hi ha persones de prestigi reconegut i representatives dels diferents sectors econòmics i socials. Té com a funció assessorar el Govern de Catalunya en la integració de la sostenibilitat en les seves principals polítiques i actuacions. Per aquest motiu, el consell formula recomanacions sobre realitats complexes, amb visió sistèmica i tenint present la diversitat d'actors que integren la societat catalana.