Empresa i Treball

El Govern finança amb 7'15 milions d'euros un total de 32 projectes de recerca sobre la Covid-19

UNIVERSITATS I RECERCA

El Govern finança amb 7'15 milions d'euros un total de 32 projectes de recerca sobre la Covid-19

query_builder   24 març 2021 10:21

event_note Nota de premsa

UNIVERSITATS I RECERCA

El Govern finança amb 7'15 milions d'euros un total de 32 projectes de recerca sobre la Covid-19

El Govern finança amb 7'15 milions d'euros un total de 32 projectes de recerca sobre la Covid-19
  • El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, ha resolt la convocatòria PANDÈMIES 2020, que el Govern va impulsar la tardor passada per contribuir a proposar mesures, models i línies d’actuació per ajudar a superar les conseqüències de la pandèmia
  • Les àrees amb més projectes aprovats són les de mecanismes d'anticipació i de resposta ràpida del sistema de salut i de preparació de la societat davant d’una situació com la que s’està vivint amb la Covid-19
  • Les recerques seleccionades s’hauran de desenvoluparen un termini màxim de 18 mesos  
  • El conseller d’Empresa i Coneixement destaca “el compromís del Govern amb la recerca, que té un paper clau per respondre l’immens repte sanitari, econòmic i social plantejat per la pandèmia”

 

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, finançarà amb 7.149.550,82 euros un total de 32 projectes de recerca en diversos àmbits científics sobre els efectes de la pandèmia de Covid-19 a través de la convocatòria d’ajuts PANDÈMIES 2020. El Govern va posar en marxa la tardor de l’any passat aquesta línia d’ajuts (“Replegar-se per créixer: l'impacte de les pandèmies en un món sense fronteres visibles”, PANDÈMIES 2020) per analitzar l'impacte de la Covid-19 i el concepte pandèmia en general a la societat catalana amb l’objectiu de contribuir a proposar mesures, models i línies d’actuació per ajudar a superar les conseqüències de la Covid-19 i per definir nous models preventius, d’anàlisi i tractament.

La convocatòria PANDÈMIES 2020 ha registrat un total de 185 propostes de projectes que han involucrat 3.162 investigadors i investigadores, 2.787 dels quals doctors. Aquestes sol·licituds han implicat fins a 652 grups de recerca consolidats (SGR) d’universitats i centres de recerca catalans, un 37% del total de 1.741 existents.

En total s’han seleccionat 32 projectes que s’hauran de desenvolupar en un termini màxim de 18 mesos. Aquestes recerques es distribueixen en cinc grans àmbits científics:

  • Salut i benestar: 15 projectes (47%).
  • Economia reactiva i del coneixement: 6 projectes (19%).
  • Societats inclusives, innovadores i reflexives: 5 projectes (16%).
  • Sostenibilitat i urbanisme: 4 projectes (13%).
  • Transformació digital i industrial: 2 projectes (6%).

Pel que fa a les àrees temàtiques concretes en què s’engloben les recerques, les que representen més projectes proposats són les següents:

  • Mecanismes d'anticipació i de resposta ràpida del sistema de salut: 7 projectes.
  • Societats més resilients: preparació de la societat per a la resposta: 3 projectes.
  • La pandèmia després de la pandèmia: els efectes secundaris: 2 projectes.
  • Desenvolupament i aplicacions de les tecnologies: 2 projectes.
  • Preparació i abastiment del sistema: 2 projectes.
  • Energia i recursos: 2 projectes.
  • Model econòmic, economia circular: 2 projectes.
  • Mobilitat sostenible i ciutats intel·ligents: 2 projectes.
  • Mercat laboral: 2 projectes.

La resta de recerques finançades, amb un projecte per categoria, s’engloben en les àrees següents: benestar i salut mental; aspectes de governança; prevenció, detecció i seguiment de pandèmies en aigües fecals; preparació tecnològica del sistema de salut; agricultura i producció de proximitat; digitalització de la societat, producció local i global en tots els sectors, i altres.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat que “els ajuts PANDÈMIES 2020 que ara resolem neixen del compromís del Govern amb la recerca, especialment en un context com l'actual, ja que la investigació té un paper clau per respondre adequadament l’immens repte sanitari, econòmic i social que ens ha obert la Covid-19”“L’aposta per la ciència i la innovació és la millor garantia per a un futur de progrés aquí i arreu”, ha remarcat. 

En aquest sentit, el conseller Tremosa ha destacat el fet que la convocatòria hagi donat cobertura a recerques que van més enllà dels aspectes sanitaris i de gestió pública de les pandèmies. “Hem obert l’horitzó d’estudi i a banda de finançar projectes de l’àmbit biomèdic, afavorim la recerca pública en el camp social, educatiu, històric o cultural, aproximacions necessàries al fenomen de les pandèmies”.

Les recerques seleccionades es distribueixen en un ampli ventall d'agents de recerca del sistema català de coneixement. Un total de 26 projectes han estat proposats per universitats, mentre que 6 han estat liderats per centres de recerca CERCA. Pel que fa a la distribució per gènere, 9 projectes finançats estan encapçalats per dones investigadores (28%) i 23 per homes investigadors (72%).

La convocatòria PANDÈMIES 2020 ha estat tramitada a través de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) seguint un procés d’avaluació extern, d’acord amb els criteris establerts per les bases dels ajuts i seguint els procediments del reglament d’avaluació de l’agència.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia