Esport

sge

El Govern anima la ciutadania a sumar minuts i quilòmetres per celebrar amb responsabilitat el Dia Mundial de l'Activitat Física

query_builder   1 abril 2021 09:27

event_note Nota de premsa

El Govern anima la ciutadania a sumar minuts i quilòmetres per celebrar amb responsabilitat el Dia Mundial de l'Activitat Física

  • Amb la campanya “Cada pas compta”, l’executiu català se suma per 12è any a aquesta celebració del 6 d’abril 
  • El DMAF manté l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar

 

sge

El Govern de la Generalitat engega la campanya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), una celebració que té lloc a tot el món cada 6 d’abril i a la qual Catalunya s’adhereix per dotzè any consecutiu amb el lema “Cada pas compta”. En un moment en què els hàbits de feina i oci de la societat han canviat a causa de la Covid-19, el Govern vol animar la ciutadania a acumular minuts i quilòmetres d’activitat per combatre el sedentarisme i promoure un estil de vida actiu a persones de totes les edats.

Malgrat les restriccions obligades pels efectes de la pandèmia, els objectius del DMAF 2021 continuen sent els mateixos: promoure l'activitat física com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals. Aquest missatge pren encara més importància actualment, quan la crisi sanitària ha modificat la nostra manera de treballar i de moure’ns, cosa que ha repercutit en un augment de la inactivitat.

Tot i que no s’han pogut recuperar ni el gran acte central en una capital catalana ni els centenars d’iniciatives massives arreu del territori català que servien per celebrar el DMAF, el Govern ha adaptat la commemoració d’enguany a les mesures de prevenció i seguretat vigents actualment, i encoratja la població a fer extensiu el lema “Cada pas compta” i dur a terme accions individuals –o en grup bombolla– en el marc del DMAF durant 4 setmanes (del 6 d’abril al 4 de maig).

Activitats com caminar, anar en bicicleta, utilitzar les escales, nedar, ballar, marxa nòrdica, etc., són algunes de les opcions proposades a petits i grans per tal que després les registrin en el web específic, tot indicant el sumatori de minuts o quilòmetres acumulats en una setmana, i en facin difusió publicant-ne fotos o vídeos a les xarxes socials amb les etiquetes #gentactiva, #DMAF2021 i #CadaPasCompta.

Amb la campanya “Cada pas compta”, el Govern també vol insistir en la necessitat de mantenir-se actiu/va cada dia de l’any i disminuir el temps destinat a fer activitats sedentàries, cosa que permet gaudir dels beneficis que té l’activitat física per millorar la salut i la qualitat de vida davant del sedentarisme, un dels grans enemics de la nostra societat.

En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana acumular un mínim de 150-300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada a la setmana en persones adultes i gent gran; acumular un mínim de 60 minuts d’activitat física d’intensitat moderada-vigorosa cada dia en infants i adolescents, i limitar el temps destinat a activitats sedentàries, especialment el temps de pantalla durant el temps lliure, i substituir-lo per activitat física de qualsevol intensitat.

Tota la informació i propostes per celebrar aquesta jornada es poden trobar a la pàgina web específica del DMAF. També es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través dels comptes d’Esportcat a les xarxes socials.

Repte escolar ‘La volta més original al pati’

En paral·lel, i pensada per als infants i adolescents, l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport, en el marc del Pla Català d’Esport a l’Escola, anima els centres educatius i el seu alumnat a participar en el DMAF portant a terme entre el 6 i el 30 d’abril el repte ‘La volta més original al pati’. Es tracta de fer el desplaçament més original possible donant una o vàries voltes al pati de l’escola.

Caldrà publicar la noticia a les xarxes socials explicant com s’ha fet el repte, adjuntant-hi fotos, vídeos, etc., conjuntament amb el lema i el manifest del DMAF d’aquest any. Per participar en aquest concurs caldrà fer arribar com a molt tard el 30 d’abril a l’adreça de correu electrònic esportescolar@gencat.cat els enllaços a les xarxes socials on estigui penjada la notícia del repte realitzat, afegint-hi una explicació de la proposta més original (màxim 30 paraules). Com en cursos anteriors, es premiarà la proposta més original de cada territori amb un taller, una xerrada o una visita al Circuit de Barcelona-Catalunya per al curs 2021-22, a escollir pel centre premiat.

L’activitat física ens protegeix

El Dia Mundial de l’Activitat Física se celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Govern a partir de diversos programes del Departament de la Presidència, a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i el Departament de Salut, que vetllen per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquestes iniciatives afavoreixen la capacitació de professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. En aquest sentit, en col·laboració amb els municipis, s’han dissenyat entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.

El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives, i mantenir un estil de vida actiu ajuda a no patir malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis, o disminuir-ne els efectes. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa.

Segons l’Enquesta sobre l’activitat física i esportiva a Catalunya 2019, encarregada per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, el 72% de la població fa activitat fisicoesportiva de manera regular durant gran part de l’any. Cal destacar que el 59% practica diversos dies a la setmana i acumula més de 150 minuts, que és el temps que recomana l’OMS. El percentatge d’homes i dones practicants és molt semblant, tot i que els homes ho fan amb més intensitat. Els programes de promoció en estil de vida actiu i saludable han permès anar millorant aquestes dades i arribar cada cop a més segments de població.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia