Servei Meteorològic de Catalunya

Model ECMWF

Notable baixada de la temperatura

query_builder   4 abril 2021 19:29

event_note Nota de premsa

Notable baixada de la temperatura

  • L’arribada d’una massa d’aire polar donarà lloc a un acusat descens de la temperatura entre dimarts i dijous, quan es preveuen glaçades febles a punts de l’interior de Catalunya

Els models meteorològics indiquen el reforçament d’un anticicló ubicat a l’oest de les Illes Britàniques que, juntament amb l’aprofundiment d’una depressió situada als països escandinaus, afavorirà l’arribada d’una massa d’aire molt fred procedent de l’àrtic que afectarà bona part d’Europa. Aquesta configuració es pot veure a les següents imatges de pressió en superfície i de temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d’alçada), corresponents a dimecres 7 d’abril.

Mapa 1
mapa 2

Tot i que la davallada tèrmica s’iniciarà dimarts, les matinades més fredes seran les de dimecres i dijous. En alguns punts de l’interior és probable que es produeixin glaçades febles, amb valors mínims que oscil·laran entre els -2 i 3 ºC. Aquest fenomen serà més probable a les valls del Pirineu i del Prepirineu on, de manera local, fins i tot es podrà arribar a valors propers als -5 ºC. A la depressió Central i al prelitoral les glaçades seran més puntuals, i la seva distribució dependrà de la nuvolositat present i de la intensitat del vent que bufi. Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que la temperatura es recuperarà a partir de divendres.

Per altra banda, al llarg de dimarts també són probables alguns ruixats a la meitat est del territori. Seran dispersos i s’acumularan quantitats minses de precipitació. Amb l’entrada d’aire fred, la cota de neu baixarà i s’acabarà situant al voltant dels 1000 metres.

Un altre factor a tenir en compte serà l’alteració marítima a la Costa Brava. L’entrada de la tramuntana forta provocarà que les onades puguin superar els 2,5 metres d’alçada, sobretot al nord del cap de Creus i del cap de Begur. 

Davant la incertesa observada en els models meteorològics es recomana seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

 

4 d’abril de 2021

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 235

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia