Empresa i Treball

Fins el proper 11 d'abril es pot visitar l'exposició al Centre d'Artesania Catalunya

ARTESANIA

La Basílica de Santa Maria del Pi acull el concert de cloenda de l'exposició "Despertant Instruments Adormits" d'Artesania Catalunya

query_builder   6 abril 2021 11:00

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

La Basílica de Santa Maria del Pi acull el concert de cloenda de l'exposició "Despertant Instruments Adormits" d'Artesania Catalunya

Fins el proper 11 d'abril es pot visitar l'exposició al Centre d'Artesania Catalunya
Fins el proper 11 d'abril es pot visitar l'exposició al Centre d'Artesania Catalunya
  • Coincidint amb la celebració dels Dies Europeus de l’Artesania, la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona acollirà aquest divendres 9 d’abril a les 20.00 hores, el concert que posarà el punt i final a l’exposició de recreació dels instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll i que es pot veure fins el proper 11 d’abril al Centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat

  • La mostra forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments, iniciativa que ha liderat l’Ajuntament de Ripoll per a la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana

  • El musicòleg i comissari de l’exposició Antoni Madueño i el conjunt L’incantari (Arturo Palomares, Luzia Samitier i Ana Cerezo) interpretaran obres dels manuscrits de Ripoll i de l’important Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi

 

La Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona acull aquest divendres 9 d’abril, a les 20.00 hores, el concert de cloenda de l’exposició “Despertant Instruments Adormits”, de recreació dels instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll  i que es pot veure fins els proper 11 d’abril al Centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat ( Banys Nous, 11).

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) de la Generalitat va inaugurar el passat 11 de febrer el seu programa d’exposicions per aquest 2021 amb aquesta mostra, que és un projecte de recreació dels instruments musicals que apareixen a la Portalada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll, així com de les músiques que es van copiar i crear al seu scriptorium entre els segles X i XIV.

El musicòleg i comissari de l’exposició Antoni Madueño i el conjunt L’incantari (Arturo Palomares, Luzia Samitier i Ana Cerezo) interpretaran, divendres a la Basílica, obres dels manuscrits de Ripoll, les cançons dels trobadors occitans i la música modal de Xipre i d’Itàlia, amb els instruments reproduïts i amb d’altres instruments d’origen medieval; i també interpretaran obres de l’important Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi.  L’entrada  és gratuïta amb reserva prèvia a contactaclus@gmail.com.

Aquest concert que forma part del programa d’activitats paral·leles de l’exposició a Artesania Catalunya, s’emmarca també en la celebració des d’avui i fins el 11 d’abril dels Dies Europeus de l’Artesania, jornades en què representants dels oficis artesans de diferents països europeus acosten al públic el seu treball a través de diferents activitats gratuïtes, de manera virtual i presencial.

El musicòleg i investigador Antoni Madueño recupera els instruments i els sons de l’època medieval

L’exposició “Despertant Instruments Adormits” forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments, liderat per l’Ajuntament de Ripoll i en el qual participen també Xipre, Itàlia i França, i compta amb el suport de la Unió Europea, mitjançant el programa cultural Europa Creativa. Awakening té per objectiu la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana. L’objectiu principal és establir un mecanisme de cooperació transnacional per tal de recuperar, recrear i promoure instruments musicals de l’edat mitjana.

El projecte que ja ha impulsat diverses actuacions d’àmbit cultural i musical a Catalunya vol tornar a connectar els ciutadans europeus amb el seu passat comú, de l’Europa medieval mitjançant la màgia de la música i els seus instruments, que transmeten valors, l’esperit, les tradicions i la història d’aquesta època.

La iniciativa neix del treball de recerca que ha realitzat el musicòleg i investigador Antoni Madueño, que a través d’arxius i documents antics i amb la col·laboració de lutiers artesans ha recreat els instruments del romànic representats en pedra a la Portalada de Ripoll, recuperant alhora els sons i les pràctiques d’interpretació de la música medieval.

L’exposició al centre d’Artesania Catalunya és inèdita i té un caràcter intimista

En ella es poden veure 8 tipologies d’instruments reconstruïts en diversos tallers de construcció de rèpliques que ha realitzar Madueño, com  rabecs, violes, i corns. Així mateix, a través de plafons explicatius, Codis QR i peces audiovisuals és pot conèixer el projecte i apropar-se a aquests instruments, a les seves músiques, a un patrimoni arquitectònic i a una època de la història de Catalunya i d’Europa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CCAM-Artesania Catalunya

El Centre d’Artesania Catalunya és l’espai on el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més de la Botiga Empremtes de Catalunya, una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

El CCAM té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

 

3  

Imatges

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits 1949

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits 1243

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits 2390

1  

Fitxers adjunts

Cartell del Concert de cloenda

Cartell del Concert de cloenda
PDF | 2214