Justícia, Drets i Memòria

.

Les obres preveuen la renovació de la climatització i millores en la seguretat

Justícia inverteix 1,7 milions d'euros en l'edifici dels jutjats d'Arenys de Mar

Els treballs serviran per adequar l'espai que acollirà el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8

query_builder   6 abril 2021 13:53

event_note Nota de premsa

Les obres preveuen la renovació de la climatització i millores en la seguretat

Justícia inverteix 1,7 milions d'euros en l'edifici dels jutjats d'Arenys de Mar

Els treballs serviran per adequar l'espai que acollirà el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8

.

El Departament de Justícia ha iniciat les obres de millora de l’edifici judicial d’Arenys de Mar (Maresme). Els treballs, amb un pressupost d’1.693.571 €, serviran per adequar diversos espais interiors de l’edifici, renovar la climatització i la ventilació i instal·lar circuits tancats de televisió per al control dels accessos.

L’edifici judicial d’Arenys de Mar, de més de 7.100 m2 i 6 plantes, és al carrer Auterive, s/n. Acull 7 jutjats de primera instància i instrucció i 2 jutjats penals. El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 té competències en registre civil i el número 6 en violència contra la dona. També disposa de deganat i de dependències de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

Renovació de la climatització

Les obres preveuen la renovació de tot el sistema de climatització de l’edifici. Cada planta disposarà d’un sistema independent de producció de bomba de calor.

Pel que fa al sistema de ventilació de l’edifici, se’n farà una neteja completa i se’n revisaran els filtres, els ventiladors, les bateries de fred i calor i el sistema de control de la humitat.

Inversió en seguretat

Les obres permetran renovar i ampliar el circuit tancat de televisió i  d’intrusió amb càmeres d’alta definició i color amb reconeixement facial. També s’ampliarà la capacitat d’emmagatzematge de les gravacions i els accessos remots.

Els treballs renovaran tots els sistemes actuals de detecció d’incendis substituint tots els  elements de detecció, cablejat i centraleta.

Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8

També s’adequarà el segon soterrani, que acollirà el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8 d’Arenys. S’arranjarà el sostre, els tancaments, es faran treballs de pintura i un nou taulell d’atenció ciutadana, i també obres de climatització, ventilació, electricitat, enllumenat i sistemes de protecció contra incendis.

D’altra banda, les obres també preveuen millores al jutjat de guàrdia, com ara la construcció de nous lavabos i un nou taulell de control.

També es faran obres destinades a endreçar la circulació a tot l’edifici judicial, per tal que els treballadors i els usuaris es desplacin per vies i escales diferents.

Justícia destina 14,2 milions per a 22 nous jutjats per a tot Catalunya

Entre 2017 i 2021, la Generalitat haurà posat en marxa 22 nous jutjats a tot Catalunya, amb un cost de 14,2 milions d’euros, sense cap aportació expressa del govern espanyol. D’aquests 22 jutjats, ja n’hi ha 19 d’operatius, juntament amb els quatre que es posen en funcionament avui.

Els tres jutjats restants es posaran en marxa en els propers mesos. Són el segon jutjat de família de Girona (1a Instància número 7), que obrirà les portes aquest novembre; el Jutjat de 1a Instància i Instrucció número 6 d’Arenys de Mar, que ho farà a continuació, i, finalment, el de 1a Instància i Instrucció número 6 de Vic.

Dèficit de jutges a Catalunya

L’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11,5 jutges per cada cent mil habitants. La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants. Per posar fi a aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, però aquesta és una competència del govern espanyol. El Poder Judicial hi assigna el jutge i el Ministeri de Justícia hi proporciona un lletrat. El Departament de Justícia de la Generalitat assumeix el cost de la plantilla, les instal·lacions i tots els recursos materials.

La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir les competències corresponents. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros, assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10 % per sota de la mitja de la resta de l’Estat.

Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat

No obstant l’infrafinançament, l’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’Administració que presta el servei i assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de prop de 600 MEUR per al pressupost de la Generalitat de Catalunya.

Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge

La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.

3  

Imatges

Obres Arenys -1

Obres Arenys -1 2688

Obres Arenys -2

Obres Arenys -2 2677

Façana edifici judicial Arenys

Façana edifici judicial Arenys 579

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia