Justícia, Drets i Memòria

Imatge d'una de les fotografies de l'exposició

"L'Endemà de la Retirada" és una selecció d'imatges del paisatge que va quedar a la zona fronterera després de l'èxode

El MUME acull la mirada del fotògraf Antoni Campañà sobre l'exili republicà

La família va descobrir milers de fotografies l'any 2018 en unes caixes que l'artista guardava a casa seva

query_builder   8 abril 2021 09:59

event_note Nota de premsa

"L'Endemà de la Retirada" és una selecció d'imatges del paisatge que va quedar a la zona fronterera després de l'èxode

El MUME acull la mirada del fotògraf Antoni Campañà sobre l'exili republicà

La família va descobrir milers de fotografies l'any 2018 en unes caixes que l'artista guardava a casa seva

Imatge d'una de les fotografies de l'exposició

La consellera de Justícia, Ester Capella, presenta l’exposició als mitjans de comunicació aquest divendres 9 d’abril a les 11 hores. L'acompanyaran el net d’Antoni Campañà, Toni Monné, el comissari de la mostra, Arnau Gonzàlez, i el director del MUME, Alfons Quera. Després de la roda de premsa, es farà una visita guiada per als mitjans de comunicació.



 

ACTE

Roda de premsa de presentació de l’exposició “Antoni Campañà. L’Endemà de la Retirada: Portbou, 1939”.

Les declaracions aniran a càrrec de la consellera de Justicia, Ester Capella; el nét d’Antoni Campañà, Toni Monné; el comissari de la mostra, Arnau Gonzàlez; i el director del MUME, Alfons Quera.

 

DIA

 

Divendres, 9 d’abril de 2021 (un dia abans de la inauguració)


HORA I LLOC 

 

 
11.00 h

Museu Memorial de l’Exili (MUME). Carrer Major, 43-47, la Jonquera, Alt Empordà

 

El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) inaugura aquest dissabte una exposició d’Antoni Campañà (1906-1989), considerat un dels fotògrafs de guerra més importants del país. ”Antoni Campañà. L’Endemà de la Retirada: Portbou, 1939” és un retrat de les petjades que va deixar l’exili republicà l’any 1939.

Es tracta d’una selecció de setanta instantànies que Campañà va fer en un viatge a l’Empordà la primavera i l’estiu de 1939. Reflecteixen el paisatge que va quedar després de l’exili, ple de restes d’armament i vehicles desballestats per la derrota republicana.

La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugura l’exposició aquest dissabte 10 d’abril a les 12 hores. La mostra es podrà visitar fins al 26 de setembre.

Dues capses vermelles

La família d’Antoni Campañà va trobar l’any 2018 1.700 fotografies inèdites en dues caixes al garatge del fotògraf. Són instantànies de gran valor documental i artístic, fetes durant els tres anys de la Guerra Civil, i que capten les destrosses de la guerra, les necessitats i la por de la gent.

El reporter Plàcid Garcia-Planas, l’historiador Arnau Gonzàlez Vilalta i el fotògraf David Ramos van treballar sobre aquell llegat i van recollir una mostra d’aquelles fotografies inèdites en el llibre ‘La capsa vermella’, publicat el 2019 per l’editorial Comanegra. Una selecció d'aquelles imatges es pot veure al MNAC en la mostra ‘La guerra infinita’. 

Aquella recerca va permetre localitzar també les imatges que es podran veure en la nova exposició del MUME. En aquest cas les fotografies no estaven a les caixes vermelles, però si que havien quedat amagades entre els arxius privats del fotògraf. La major part són també inèdites.

L’autor

Antoni Campañà i Bandranas (Arbúcies, 1906-St. Cugat del Vallès, 1989) és un dels grans fotògrafs catalans del segle XX. Amb una dilatada trajectòria, la seva obra abarca la fotografia artística, la pictorialista, l’avantguardista i el fotoperiodisme, tot i que fou conegut sobretot per les seves fotografies esportives i turístiques.  Republicà, catalanista i catòlic practicant, va decidir amagar els milers de fotografies preses durant la Guerra civil per evitar que fossin utilitzades en la propaganda del règim franquista.

Activitats paral·leles

El MUME ha organitzat dues activitats complementàries a la mostra:

  1. Presentació del llibre - catàleg de l’exposició: L’endemà de la retirada. Antoni Campañà. Portbou, 1939: autoretrat de l’absència’. Divendres, 21 de maig de 2021, a les 19h.

El llibre conté el recorregut que va fer el Antoni Campañà per l’Alt Empordà dies després de la Retirada republicana de 1939 i que immortalitza els dies posteriors a l’ocupació per part de les tropes franquistes. En concret, segueix  la ruta de la reculada republicana pel litoral, que acabava al coll de Belitres, a Portbou. Aquest pas va ser utilitzat per a la retirada oficial de les Brigades Internacionals el novembre del 1938 i per unes 120.000 persones entre el gener i el febrer del 1939.

La publicació inclou els textos del comissari de la mostra, l’historiador i professor d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, Arnau Gonzàlez i el pròleg del director del MUME, Alfons Quera.

L'acte es clourà amb la visita guiada a l’exposició per part del seu comissari.

  1. Taula rodona: ‘La fotografia de guerra és una bomba’. Dissabte, 12 de juny de 2021, a les 12h.

Hi participen Teresa Ferré, directora del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i historiadora experta en l’obra d’Agustí Centelles, Arnau Gonzàlez, historiador i professor d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, i Plàcid Garcia-Planas, periodista i corresponsal de guerra.

S’hi analitzarà la fotografia de guerra d'autors com Antoni Campañà, Agustí Centelles, Joan Andreu Puig Farran o Robert Capa.

2  

Imatges

Imatge d'una de les fotografies de l'exposició del MUME

Imatge d'una de les fotografies de l'exposició del MUME 296

Imatge d'una de les fotografies de l'exposició del MUME

Imatge d'una de les fotografies de l'exposició del MUME 2846

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia