Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Surt a licitació l'execució de la segona fase de la modernització del reg de la zona dels Torrents de Valls per 4,2 M€

query_builder   8 abril 2021 11:54

event_note Nota de premsa

Surt a licitació l'execució de la segona fase de la modernització del reg de la zona dels Torrents de Valls per 4,2 M€

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, a través de la empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya SAU (Infraestructures.cat), licita les obres d’execució de la segona fase de la modernització del reg de la zona dels Torrents de Valls, de la Comunitat de Regants de Valls, per un import total de 4.204.342,23 euros.

Les obres de la primera fase van permetre donar servei a un total de 181,26 hectàrees del terme municipal de Valls; i les actuacions que es van executar van ser la millora de la sèquia Adrover, la bassa de captació, l’estació de bombeig i la xarxa de distribució de la fase 1.

Les obres pendents de la segona fase donaran servei a un total de 202,70 hectàrees dels termes municipals de Valls i Vallmoll, i inclouen la canalització de la sèquia de la Marsala, la  bassa de regulació, la xarxa de canonades de distribució de la fase 2, i la instal·lació del telecontrol de les fases 1 i 2.

L’actuació de millora i modernització del reg de la zona dels Torrents de Valls va ser declarada d’interès general. En data 22 de març de 2006, es va signar el ‘Conveni Regulador per a la construcció i explotació de les obres de modernització i consolidació dels regadius de les Comunitats de Regants de Valls entre SEIASA del Nordeste SA, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i les Comunitats de Regants de Valls’, per a l’execució de les obres de modernització del regadiu de la zona dels Torrents de Valls i determinava una aportació econòmica d’un 10,5% del cost de l’obra per part de la Comunitat de Regants de Valls, d’un 39,5% pel DARP, i del 50% per SEIASA.

Per raons pressupostàries es va plantejar l’execució de l’actuació en dues fases, executant-se la primera d’elles en la seva totalitat entre els anys 2011 i 2014, i restant pendent l’execució de la fase 2. Aquest fet ha provocat un greuge comparatiu en el territori dels regants que no tenen modernitzat el reg, però que igualment van contribuir econòmicament al finançament de les obres de la primera fase.

El compromís del DARP ha estat sempre finalitzar aquesta actuació ja que és una obra d’interès públic. Per aquest motiu, en data 18 de febrer de 2020, es va signar el Conveni entre el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i el Departament, autoritzat per Acord de Govern de 21 de maig de 2019, que faculta al DARP a executar les obres corresponents a la segona fase de la modernització del reg de la Comunitat de Regants de Valls. Seguint l'esquema de finançament de la fase 1, l'execució de la fase 2 preveu que l'aportació de la Comunitat de Regants de Valls es mantingui en el 10,5% establert inicialment mitjançant el conveni.

Les actuacions en matèria de modernització de regadius són una aposta prioritària del Departament, amb la finalitat de contribuir a l’estalvi d’aigua i al desenvolupament d'una agricultura més competitiva, que permeti obtenir unes rendes adequades i fixar la població al territori, així com la millora de les condicions de vida de les persones beneficiades.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia