Empresa i Treball

INDÚSTRIA

75 empreses gironines reben un milió d'euros el 2020 per iniciar els seus processos de transformació digital

query_builder   9 abril 2021 10:18

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

75 empreses gironines reben un milió d'euros el 2020 per iniciar els seus processos de transformació digital

  • El programa ProACCIÓ 4.0 ha destinat ajuts de fins a 20.000 euros a empreses gironines dels sectors d’alimentació i productes gurmet, logística, comerç electrònic i distribució o metal·lúrgia i productes metàl·lics, principalment

 

  • Aquesta setmana s’obre una nova línia d’ajuts d’aquest programa, que en aquesta convocatòria compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros per a ajuts directes que beneficiaran 200 noves empreses catalanes

 

  • Segons un estudi d’ACCIÓ, a Catalunya ja hi ha 1.111 empreses que proveeixen solucions en la indústria 4.0, -el triple que el 2017- amb una facturació agregada superior als 5.500 milions d’euros i que generen 26.400 llocs de feina

 

Un total de 75 empreses de la demarcació de Girona han rebut un milió d’euros durant l’any 2020 per iniciar o accelerar els seus processos de transformació digital. A través de les dues primeres convocatòries dels ajuts Cupons d’Indústria 4.0 del programa ProACCIÓ 4.0, aquestes empreses han accedit a ajuts directes de fins a 20.000 euros per a l’elaboració de plans de transformació digital i la implantació de noves tecnologies com la robòtica, la fabricació additiva, el big data, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o virtual.

Les 75 empreses gironines que han rebut fins ara els ajuts Cupons d’Indústria 4.0 en el marc del programa ProACCIÓ 4.0 són majoritàriament dels sectors d’alimentació i productes gurmet (19%), logística, comerç electrònic i distribució (15%), metal·lúrgia i productes metàl·lics (9%) i TIC (7%). Formen part del total de 490 empreses catalanes que han rebut 6,5 milions d’euros per aquests ajuts.

De fet, aquesta setmana s’ha obert una nova convocatòria que compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros per arribar a més de 200 noves empreses catalanes i que ja es poden sol·licitar en aquest enllaç. La línia d’ajuts consta de dues modalitats:

  • Ajuts de fins a 8.000 euros per realitzar una diagnosi destinada a establir plans de transformació digital
  • Ajuts de fins a 20.000 euros per a la implantació d’aquests plans i la incorporació de noves tecnologies

El programa ProACCIÓ 4.0 va arrencar el novembre de 2019 impulsat per ACCIÓ amb l’objectiu d’accelerar la transformació tecnològica de les empreses catalanes, especialment de les pimes, en col·laboració amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Fundació per a la Indústria. Fins ara, a banda d’oferir suport en la diagnosi o implantació de plans de transformació, s’han dut a terme més de 40 jornades de sensibilització arreu de Catalunya que han comptat amb la participació de més de 3.300 professionals i 1.300 empreses.

A més, s’han format més de 170 professionals en diverses edicions d’un curs específic per a la gestió i implantació de plans de transformació digital i s’ha acompanyat empreses catalanes a esdeveniments internacionals a Catalunya i Europa com l’IOT Solutions World Congres, la Fira Advanced Factories, l’In(3D)ustry, la Fira Hannover Messe a Alemanya o la FORMNEXT - 3D Printing.

1.111 empreses treballen en la indústria 4.0 a Catalunya, el triple que al 2017

ACCIÓ ha fet públic també aquesta setmana l’informe La indústria 4.0 a Catalunya, elaborat per ACCIÓ i disponible en aquest enllaç. Aquest document representa una actualització respecte l’anterior realitzat l’any 2017 i identifica fins a 1.111 empreses treballant a Catalunya en l’àmbit de la Indústria 4.0, el triple respecte l’anterior anàlisi.

Es tracta d’un ecosistema en creixement que ja acumula una facturació agregada superior als 5.500 milions d’euros i genera 26.400 llocs de feina. A més, un 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida, el 28,5% són startups i prop d’un terç són exportadores (31,3%).

La tecnologia que predomina entre les empreses que treballen amb Indústria 4.0 a Catalunya és la ciberseguretat, amb 361 operant en aquest àmbit; tot i que les empreses amb facturació més elevada són les que es dediquen a intel·ligència artificial i a internet de les coses (IoT).

De fet, l’activitat en Indústria 4.0 a Catalunya registra un creixement sostingut que també repercuteix en el nombre de projectes iniciats a escala europea, que és de 251 en el període 2014-2020; amb un creixement que va dels 19 de l’any 2016 als 58 del 2020. En global, tots aquests projectes han mobilitzat151 milions d’euros.

Pel que fa als sectors d’aplicació, l’informe apunta que els que més estan demandant solucions d’Indústria 4.0 a Catalunya són el metal·lúrgic i de productes metàl·lics, l’alimentació i els productes gurmet, i la logística, el comerç electrònic i la distribució.

L’informe també repassa la situació global de la Indústria 4.0, analitza les tecnologies que la integren i presenta les principals tendències en aquest àmbit. En aquest cas, les tecnologies biològiques, el disseny centrat en la persona, el creixement de l’automatització intel·ligent, els materials avançats, la sostenibilitat i la capacitat de treballar un 100% en remot s’erigeixen com els principals camps de futur per a la Indústria 4.0.

Finalment, l’estudi també repassa algunes de les principals inversions d’empreses estrangeres que ha rebut Catalunya en la Indústria 4.0, així com presenta diversos exemples destacats d’empreses catalanes que estan desenvolupant projectes de transformació tecnològica aplicada a la indústria.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia