Cultura

foto guanyadors

Els Premis Enderrock 2021 esdevenen la primera gran cita de la música catalana després d'un any de pandèmia

query_builder   9 abril 2021 13:38

event_note Nota de premsa

Els Premis Enderrock 2021 esdevenen la primera gran cita de la música catalana després d'un any de pandèmia

  • El Departament de Cultura dona suport al Premis Enderrock, que reconeixen el potencial de la indústria musical catalana i posen en primera línia els i les artistes catalans i els treballs que realitzen durant l’any
foto

La gala dels Premis Enderrock 2021 – XXIII Premis de la Música Catalana, que es va celebrar ahir a l’Auditori de Girona, s’ha convertit en la primera gran cita presencial del sector de la música després d’un any de pandèmia, reunint indústria, artistes i públic. La gala, emesa en directe per El 33, La Xarxa i iCAT, ha comptat amb totes les mesures sanitàries requerides, i els 265 músics que hi han participat han hagut de passar un test d’antígens, sense trobar-se cap cas positiu.

L’acte ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; la  presidenta del Parlament, Laura Borràs; el vicepresident, Pere Aragonès; i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, entre d’altres autoritats.

La consellera Ponsa ha manifestat que “és una satisfacció acompanyar l’esforç de tants anys del grup Enderrock en el reconeixement i la promoció de la música catalana. Imprescindible l’agraïment a la seva persistència i l’enhorabona a tots els i les artistes nominats i guardonats en aquesta gala de creació, esperança i reivindicació”.

El director editorial del grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha recordat que el 2020 es van editar més discos que mai en la història de la música catalana, prop de 2.000 referències, un 35% més que en l’any precedent. I que el 2020 ha estat un any en què han augmentat de forma considerable les matriculacions a màsters i escoles superiors de música a Catalunya. “Avui toca reclamar que la música sigui la banda sonora dels propers anys, d’una nova època. Una música més lliure, més popular i més diversa. Que avui siguem aquí per reconèixer músics que han fet història, o generacions actuals i de futur ja és un èxit. És hora de desconfinar la música”, ha afirmat.

L'organització dels Premis Enderrock és un molt bon exemple de la col·laboració publico-privada, atès que s'hi sumen els esforços i el treball de l'empresa que els organitza, a través de recursos propis i de la venda d'entrades, el compromís de diverses administracions, entre les quals el Departament de Cultura, la Diputació i l'Ajuntament de Girona i diversos patrocinadors privats.

Des de la seva primera edició, l'any 1994, els Premis Enderrock reconeixen el potencial de la indústria musical catalana i posen en primera línia els i les artistes catalans i els treballs que aquests realitzen durant l’any. Els Premis s'han convertit en un veritable baròmetre de la diversitat de la música el país, i serveixen alhora d'aparador de la música més actual per a diverses generacions d'espectadors.


Premis Enderrock 2021

Stay Homas ha resultat el grup guanyador dels Premis Enderrock 2021 – XXIII Premis de la Música Catalana amb tres guardons de la votació popular, mentre que Sílvia Pérez Cruz, Miki Núñez i Buhos n’han obtingut dos cadascú, atorgats també pel públic.

De la quinzena de guardons de la votació popular que s’han desvelat a la gala, Txarango ha rebut el premi a millor disc de pop-rock per De vent i ales; Sabor de Gràcia s’ha emportat el premi a millor disc de folk per 25 anys; Ballaveu ha estat guardonat amb el premi a millor cançó de folk pel doble senzill “Dalt del cotxe | Un, dos, rat”; i La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya s’ha fet amb el premi a millor disc de clàssica per Emociona’t amb la SCCC: 25 anys de Música Global.

Així, el trio barceloní del confinament, Stay Homas, s’ha emportat les tres categories del vot popular a les quals estava nominat, el premi al millor cançó de pop-rock per “The Bright Side”, que van gravar amb Oques Grasses, el premi a millor artista revelació i el premi a millor directe.

Per la seva banda, la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz ha obtingut els vots populars per al millor disc de cançó d'autor, Farsa (Género imposible) i millor disc de jazz per MA: Live in Tokio, gravat amb Marco Mezquida mentre que el terrassenc Miki Núñez ha guanyat el premi a millor cançó d’autor per “No m’ho esperava” i millor disc en llengua no catalana per Iceberg; i Buhos s’ha fet amb els premis a millor artista i millor videoclip per “El dia de la Victòria”, enregistrat amb la col·laboració de Miki Núñez, Suu i Lildami.

En la categoria de músiques urbanes, el premi popular a millor disc ha estat per a la valenciana JazzWoman pel disc Maléfica; i el premi a millor disc per a públic familiar se l’ha emportat Papallones, de Macedònia.

El Premi Enderrock d’Honor s'ha lliurat a Guillermina Motta; el Premi Enderrock a la Trajectòria ha estat entregat ex aequo a Jaume Arnella, Biel Majoral i Vicent Torrent; la campanya #Joemcorono ha rebut el Premi Enderrock Estrella; i per últim, el Premi Joan Trayter a la producció s'ha atorgat a David Soler. Finalment, les estatuetes 'Enderrock' de la crítica –que ja s’havien desvelat prèviament– han estat lliurades avui als respectius premiats a la Catifa Vermella.

 

2  

Imatges

Guanyadors dels Premis Enderrock 2021. Foto: Xavier Mercadé

Guanyadors dels Premis Enderrock 2021. Foto: Xavier Mercadé 5521

Foto institucional

Foto institucional 103

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia