Justícia

Imatge d'una de les fotografies

El Memorial Democràtic organitza la mostra coincidint amb els 90 anys de l'efemèride

L'exposició "Tres dies d'abril" relata la proclamació de la República als pobles i ciutats de Catalunya

És un recull d'imatges i testimonis de l'esclat popular que hi va haver entre el 14 i el 17 d'abril de 1931 a tot el territori

query_builder   12 abril 2021 09:55

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic organitza la mostra coincidint amb els 90 anys de l'efemèride

L'exposició "Tres dies d'abril" relata la proclamació de la República als pobles i ciutats de Catalunya

És un recull d'imatges i testimonis de l'esclat popular que hi va haver entre el 14 i el 17 d'abril de 1931 a tot el territori

La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugura la mostra aquest dimarts a les 18 hores als Jardins del Palau Robert de Barcelona.

El dimarts 13 d’abril al migdia, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i el comissari de la mostra, Oriol Dueñas, faran una atenció i una visita per als mitjans de comunicació.

ACTE

Atenció i visita per als mitjans de comunicació de l’exposició “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República”, a càrrec del comissari de l’exposició, Oriol Dueñas, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font.

 

DIA

 

Dimarts, 13 d’abril de 2021


HORA I LLOC 

 

 
12.00 h (hores abans de la inauguració)

Jardins del Palau Robert

Passeig de Gràcia, 107, 08008 Barcelona

 

El Memorial Democràtic inaugura aquest dimarts 13 d’abril als jardins del Palau Robert de Barcelona l’exposició “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República”, coincidint amb els actes de commemoració dels 90 anys de la proclamació de la República. La mostra recull prop d’un centenar d’imatges i de testimonis que descriuen l’esclat popular que es va viure arreu del territori entre els dies 14 i 17 d’abril de 1931, just després de la proclamació de la República que va fer Francesc Macià.

L’exposició relata com es van viure aquelles jornades des dels pobles i les ciutats de Catalunya, posant el focus al territori i fugint del centralisme de Barcelona. Per això, la mostra s’ha configurat ─en bona part─ a partir de les instantànies fetes per gent anònima, fotògrafs amateurs, no professionals, que van immortalitzar aquells moments. Diversos arxius fotogràfics municipals i comarcals, i també privats, hi han col·laborat cedint els seus fons.

L’estructura de l’exposició també és destacable. El disseny és obra de l’escenògraf Ignasi Cristià, que ha donat forma a dues peces amb figura d’estrella de papiroflèxia (origami), buscant reforçar la idea de la bellesa d’aquelles jornades, però també la inestabilitat i la fragilitat del període republicà.

“Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” és una exposició itinerant que es podrà visitar fins al 5 de maig al Palau Robert. Posteriorment recorrerà una vintena de ciutats i municipis de Catalunya, com Girona, Lleida, Tarragona, Manresa, Corbera d'Ebre o Calella, entre d’altres.

El somni republicà

Aquells tres dies d’abril de 1931 donaren lloc al que alguns autors han anomenat el somni republicà. Després de la victòria de les candidatures republicanes a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, Francesc Macià proclama la República Catalana el 14 d’abril, amb la voluntat que fos un estat integrat dins una Federació Ibèrica. Hores més tard, la República és proclamada arreu del territori de l’Estat.

Aquells tres dies van ser viscuts amb emoció i alegria per una part important de la població, que esperava un canvi polític des de feia dècades. Les esperances estaven posades en una nova etapa que havia de portar llibertat, igualtat i laïcisme.

Però la República Catalana proclamada per Macià dura poc. El 17 d’abril de 1931, després d’intenses negociacions, Macià arriba a un pacte amb els representats del govern provisional espanyol. En virtut de l’acord, accepta rebaixar la independència catalana i s'instaura la Generalitat de Catalunya com a govern autònom dins l’Estat espanyol.  

Un llibre catàleg

A banda d’organitzar l’exposició, la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic han publicat el llibre República a Catalunya: ciutadania i autogovern, de la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili Montserrat Duch.

El volum ofereix una panoràmica general sobre aquella etapa històrica. Explica els precedents que van fer possible la proclamació de la República i el desplegament posterior del projecte republicà, trencat després per la Guerra Civil i la instauració de la dictadura franquista.

El llibre s’ha editat en forma de catàleg per donar-hi un caràcter eminentment visual. Incorpora diverses de les imatges que es poden veure a l’exposició “Tres dies d’abril” i d’altres que serveixen per il·lustrar els principals esdeveniments del període.

El web

El Memorial Democràtic també ha presentat un nou web que recull tota la informació dels actes de commemoració del 90 aniversari de la República. L’exposició “Tres dies d’abril” i el llibre República a Catalunya: ciutadania i autogovern hi tenen un apartat específic. El web també informa d’altres activitats culturals, col·loquis i celebracions de l’efemèride i posa a disposició de les escoles i altres entitats tot un seguit de recursos i materials didàctics.

El web es pot consultar en la següent adreça: http://memoria.gencat.cat/ca/commemoracio-90-anys-de-la-proclamacio-de-la-republica/index.html

4  

Imatges

Una de les imatges de la mostra

Una de les imatges de la mostra 7381

Imatge d'una de les fotografies de la mostra

Imatge d'una de les fotografies de la mostra 266

Imatge d'una de les fotografies

Imatge d'una de les fotografies 6252

Imatge d'una de les fotografies

Imatge d'una de les fotografies 540

1  

Vídeos

Video de l'estructura de la mostra