Cultura

PNCirc

El Pla d'Impuls del Circ s'amplia fins el 2022 per reforçar les propostes perjudicades per la pandèmia

query_builder   16 abril 2021 16:23

event_note Nota de premsa

El Pla d'Impuls del Circ s'amplia fins el 2022 per reforçar les propostes perjudicades per la pandèmia

  • A propòsit del Dia Mundial del Circ, sector i Govern refermen el seu compromís amb les arts del circ de Catalunya
Foto Ateneu 9Barris

En el marc de la celebració del Dia Mundial del Circ que tindrà lloc demà 17 d’abril, el Departament de Cultura referma el seu compromís amb les arts del circ amb l’objectiu de crear juntament amb el sector i nombrosos agents del territori un escenari d’oportunitats per a la promoció d’aquesta disciplina en la vida social, cultural i econòmica del país.

El Pla d’Impuls del Circ, posat en marxa a finals del 2019 pel Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), avança aquest 2021 amb el desenvolupament del gruix de les activitats previstes en les onze mesures coordinades pels diversos agents del sector, i tindrà continuïtat fins al 2022. L’extensió del Pla, un any més del previst inicialment, vol pal·liar el retard provocat per la irrupció de la COVID-19 en l’organització de les diverses accions de la iniciativa, alhora que permetrà realitzar les que s’han hagut de posposar pel seu caràcter internacional o per adequar-se millor a la situació pandèmica.

 

Formen part del Pla el Departament de Cultura i el d’Educació, l’Institut de Cultura de Barcelona-Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, 27 ajuntaments de Catalunya, espais de circ de tot el país, set entitats sectorials, tres centres de creació, set festivals, fires i mercats, un equipament nacional i un centre de formació professional de les arts del circ.

 

 

#MésCirc, el concepte que aixopluga totes les accions del Pla

El Departament de Cultura i l’APCC han acordat que totes les mesures del Pla s’identifiquin amb un logotip i l’etiqueta #MésCirc, un concepte creatiu compartit entre tots els agents que participen en la iniciativa. L’etiqueta, que resumeix el concepte “Necessitem més circ”, permetrà que tots els destinataris del Pla –la ciutadania, els artistes, els professionals, els mitjans de comunicació, les escoles de formació en circ, els programadors d’arts escèniques, els espais escènics catalans i d’arreu i les empreses, entre altres– reconeguin l’acció col·lectiva de totes les entitats i administracions que participen del Pla d’Impuls del Circ.

 

2021: Desplegament de les onze mesures del pla

 

Tot i que algunes de les onze mesures previstes en el Pla d’Impuls del Circ ja es van iniciar a finals del 2019 i s’han desenvolupat durant el 2020, la COVID-19 ha fet que el gruix de les accions del Pla s’hagi ajornat respecte del calendari previst inicialment. Com a resultat de l’ajornament, el conjunt de les onze mesures seguiran executant-se enguany i, en algun cas, durant l’any vinent.

 

El 2021 serà l’any en que el Pla desplegarà tot el seu potencial, amb mesures com ‘A Catalan Journey’, que vol contribuir a la internacionalització del circ català a través de trobades amb homònims estrangers a festivals i mercats de caràcter internacional, i com Nilak, que enguany inaugurarà la carpa itinerant que ha de dur el circ a les comarques catalanes que no disposen de teatres.

 

Abans de l’estiu tindrà lloc una jornada adreçada a posar en contacte el món del circ i el món empresarial, amb un focus especial en les empreses de màrqueting i publicitat, de manera que aquests professionals puguin conèixer com els valors inherents al circ són aplicables als processos empresarials i poden aplicar-se a les seves campanyes i accions.

 

També a l’estiu està prevista l’execució de #RessonaCirc, que vol potenciar la presència del circ als mitjans de comunicació, oferint als professionals que hi treballen una visió renovada sobre la diversitat i el dinamisme del circ fet a Catalunya i posant al seu abast diversos recursos per facilitar-los informació sobre circ.

 

La mesura de formació també es desenvoluparà al llarg del 2021 i 2022, amb l’organització de diverses sessions que reuniran els responsables de la xarxa d‘espais del circ de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar la formació professional de circ a Catalunya i de donar-li visibilitat. En paral·lel avança, també, la creació d’un banc de recursos i de producció de materials de circ comunitari, un recurs que oferirà als professionals de les arts del circ materials i informació sobre circ social, circ i gènere i circ i diversitat funcional i que s’està elaborant en el marc de diferents grups de treball  que, alhora, permeten la consolidació d’un espai de trobada entre les entitats que treballen el circ aplicat a comunitats.

 

 

Accions en marxa


A les mesures del Pla d’Impuls del Circ que s’obriran enguany cal afegir, a més, les cinc que ja s’han iniciat i que continuen al llarg de tot l’any. És el cas d’Esfera Circ, que potencia el coneixement del sector del circ entre els programadors i agents culturals a través d’un itinerari anual que reuneix responsables de programació, policy makers i periodistes a l’entorn de visites organitzades a espais i esdeveniments culturals de circ, estimulant la reflexió conjunta i generant espais de cooperació entre aquests agents.

 

També continua, enguany, Pobles de Circ, que el 2020, malgrat l’esclat de la COVID19, va aconseguir mantenir tota la programació prevista, amb un total de 16 espectacles i 4 tallers de circ. Pobles de Circ continuarà, aquest 2021, apropant el circ a poblacions de menys de 10.000 habitants, amb la incorporació de tres municipis més al projecte: Alcanar, Talarn i Sant Hilari Sacalm.

 

Aquest 2021 també està previst que, arran de la publicació l’octubre del 2020 d’un nou ajut del Departament de Cultura adreçat a la millora de les infraestructures de circ de Catalunya, fins a una quinzena d’espais circenses d’arreu del territori puguin millorar o reformar les seves instal·lacions.

 

Finalment, la Producció Nacional de Circ continua aquest 2021 la seva gira per 16 espais escènics de Catalunya, un periple que va iniciar-se amb l’estrena de l’espectacle Estat d’Emergència al Festival Grec del 2020 i que clourà el seu viatge per Catalunya el proper mes de maig a Santa Coloma de Gramenet. La vida de la Producció Nacional de Circ, però, s’allargarà a partir del maig amb la inclusió de l’espectacle en el catàleg del circuit Circo a Escena, promogut per l’INAEM, la Red Española de Teatros i CircoRed. La selecció per formar part del catàleg d’aquesta xarxa, que integra fins a 164 espais d‘exhibició de tot el territori espanyol, dona sentit a la Producció Nacional de Circ i al Pla d‘Impuls el Circ en què es va gestar, i representa un reconeixement a la qualitat del circ català, en aquest cas representat en un espectacle de creació col·lectiva en què participen set joves intèrprets formats a escoles de circ del país.

 

 

 

 

 

3  

Imatges

Foto Ateneu 9Barris ©Ateneu 9Barris

Foto Ateneu 9Barris ©Ateneu 9Barris 13143

Foto Nilak

Foto Nilak 219

Foto PNCirc

Foto PNCirc 328

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia