Drets Socials

SOC

Treball, Afers Socials i Famílies posa en marxa el programa d'ajuts per formar i reorientar laboralment uns 12.500 treballadors afectats per la crisi de la Covid-19

El Departament hi destina 25 milions d'euros i se'n beneficiaran persones treballadores afectades per un ERTO que no puguin reprendre l'activitat que feien

query_builder   19 abril 2021 12:05

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies posa en marxa el programa d'ajuts per formar i reorientar laboralment uns 12.500 treballadors afectats per la crisi de la Covid-19

El Departament hi destina 25 milions d'euros i se'n beneficiaran persones treballadores afectades per un ERTO que no puguin reprendre l'activitat que feien

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posa en marxa un programa de formació i reorientació professional perquè un mínim de 12.500 treballadors i treballadores afectats per un ERTO com a conseqüència de la Covid-19 puguin reincorporar-se al mercat de treball en altres sectors.

Aquesta iniciativa està dotada amb 25 milions d’euros que es gestionaran a través del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) i forma part del paquet d’ajuts de 618 milions d’euros d’aquest trimestre presentat pel Govern el mes de gener per donar suport als col·lectius i sectors econòmics més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia.

Se’n podran beneficiar d’aquests ajuts les persones treballadores afectades per un ERTO que no puguin reprendre l’activitat que feien. L’objectiu és reconèixer la seva experiència laboral i ajudar en la seva reorientació i requalificació. També es reservaran un màxim del 30% de les places ofertades per a persones en situació d’atur.

En el cas d’aquest 25 milions per a programes mixtos d’orientació i formació no només es busca millorar les oportunitats laborals dels treballadors i treballadores sinó també formar personal en els sectors emergents com la digitalització, la logística, les energies renovables, la gestió de residus o l’economia circular. També es vol conservar i actualitzar el talent d’aquells àmbits que resisteixen millor la crisi o dels quals s’espera una ràpida recuperació com la indústria, el comerç, l’hostaleria, el turisme, la cultura o l’esport.

Del pressupost total de 25 milions d’euros, 7,32 milions es destinen a subvencionar les actuacions d’orientació i 17,68 milions a les actuacions de formació.

La tasca formativa i orientadora anirà a càrrec de  les entitats acreditades al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). S’identificaran els punts forts de cada treballador/a i les sortides laborals que encaixin millor amb el seu perfil. Un cop analitzades aquestes qüestions es dissenyarà un itinerari personalitzat que pot passar per un procediment d’acreditació de competències o un procés de formació acreditable oficialment amb l’expedició d’un certificat de professionalitat o l’obtenció d’una certificació o habilitació de sector. També se’ls proporcionarà recursos per a la recerca de feina i informació i assessorament per desenvolupar projectes d’emprenedoria.

El programa d’orientació i formació s’ha dissenyat concertadament amb els agents econòmics i socials. La formació será teòrico-pràctica i s’ha previst la máxima flexibilitat per adaptar-los a la situació sanitària. Es preveu que cada persona rebi un mínim de 10 hores d’assessorament vinculat a l’orientació i la mitjana d’hores dels itineraris de formació acreditable serà de 400 hores (segons el perfil, disposant d’especialitats formatives acreditables des de les 100 hores fins a les 800 que pot suposar algun Certificat de Professionalitat).

La previsió és posar en marxa els programes mixtos d’orientació i formació durant el mes de juliol. Prèviament, durant el mes d’abril, es publicarà la convocatòria de subvencions, que les entitats poden sol·licitar per concurrència competitiva, i després caldrà cumplir amb el procés de valoració técnica dels projectes i d’atorgament dels ajuts.

Les entitats duran a terme les actuacions d’orientació i formació a les persones treballadores fins al setembre de l’any vinent.