Delegació a les Terres de l'Ebre

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i la directora territorial de Salut valoren la situació de l'epidèmia per Covid19 a la Terra Alta

Xavier Pallarès: "L'evidència que la pandèmia no s'ha acabat és la preocupant situació de la Terra Alta, cal extremar les mesures de protecció"

query_builder   22 abril 2021 12:38

event_note Nota de premsa

Xavier Pallarès: "L'evidència que la pandèmia no s'ha acabat és la preocupant situació de la Terra Alta, cal extremar les mesures de protecció"

  • A data d'avui, hi ha un total de 15 brots per Covid19 a la Terra Alta: 11 a Gandesa i 1 a cadscun dels municipis de Caseres, La Fatarella, Horta de St. Joan i Vilalba dels Arcs
  • Els Mossos d'Esquadra intensifiquen el patrullatge de Proximitat, els controls de mobilitat i el patrullatge a peu de carrer, per conscienciar la ciutadania a tota la comarca, especialment, a Gandesa
Reunió de seguiment de la Covi19 a la Terra Alta
El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, ha presidit aquest matí una reunió extraordinària amb alcaldes i alcaldesses i la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta per valorar la situació en què es troba la comarca per l'afectació de Covid19, després de la detecció d'un total de 15 brots a diversos municipis; especialment, els 11 de Gandesa i també 1 a cadascun dels municipis de Caseres, La Fatarella, Horta de St. Joan i Vilalba dels Arcs.

Davant aquesta situació, Xavier Pallarés fa una crida a la ciutadania, especialment a la població terraltina, perquè "cal extremar les mesures de protecció, ja que l'evidència més notable que la pandèmia no s'ha acabat és la preocupant situació de la Terra Alta". En aquest sentit, també ha destacat la col·laboració entre les administracions, ja que permet detectar i controlar amb major rapidesa els casos i la seva evolució, i també demana un esforç a la conscienció de la gent que cal mantenir al màxim les mesures "que després de 15 mesos tothom tenim presents, distància, mans, mascareta, ventilació i, sobretot, quarantenes per protegir-nos i protegir la resta de conciutadans" - ha destacat el delegat del Govern.

La reunió amb els representants de les institucions de la Terra Alta ha comptat amb la participació també de la directora territorial de Salut, Mar Lleixà, i del subdirector general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l'Ebre, Conrad Casas; el director territorial d'Interior, Joan Juan; el cap de la Regió Policial dels Mossos d'Esquadra, Vicenç Lleonart, i el responsable de Protecció Civil de les Terres de l'Ebre, Miguel Alonso.

Des del Departament de Salut, Mar Lleixà ha remarcat que "el moment és molt delicat, els números van a l'alça i, probablement, augmentaran els propers dies, perquè dels 15 brots detectats tenim 94 casos en seguiment, que suposen molts contactes estrets i que, per l'evolució normal, podran desenvolupar positivitat, per això, s'han de fer correctament els aïllaments".
Així les dades i les tendències indiquen que és presumible que els proper dies augmenti el nombre de casos que, avui, a la Terra Alta és de 94 i on el risc de rebrot se situa en 1.500 i la velocitat de propagació en 2'29; mentre que el 17'51% de les proves que es realitzen són positives.

Nombre de casos entre el 14 i 21 d'abril

MUNICIPI BROTS CASOS
CASERES 1 8
FATARELLA, LA 1 16
GANDESA 11 49
HORTA DE SANT JOAN 1 3
VILALBA DELS ARCS 1 18
TOTAL 15 94

Salut també va dur a terme ahir, 21 d'abril, un cribratge a la comunitat educativa de l'Institut de Gandesa, on hi ha 4 aules confinades i en breu tindran els resultats, a més també hi ha 2 aules confinades a l'Escola Puig Cavaller de Gandesa, si bé com destava Mar Lleixà "el cribratge només ens dona una radiografia de com està la situació però, la millor mesura és la prevenció i extremar les mesures d'autoprotecció i de sensibilització; tenim una bona traçabilitat diagnòtica, són casos d'àmbit familiar, per tant, no és una situació descontrolada, però cal fer les quarantenes obligades".
A més a més, Salut avui i demà desplega inspectors pels establiments de la comarcal per assessorar-los en les mesures preventives i la necessitat de complir-les; com també està coordinant-se amb Creu Roja, per a què voluntaris a peu de carrer també es desplacin als municipis terraltins per sensibilitzar la ciutadania.

En la mateixa línia, des del Departament d'Interior el cos dels Mossos d'Esquadra han engegat aquesta setmana un dispositiu policial amb un increment progressiu d'efectius, amb augment de dotacions a tota la comarca, amb més serveis de patrullatge d'altres comissaries i dels serveis regionals que reforçaran la vigilància a peu de carrer i vetllaran pel manteniment de les mesures, especialment a Gandesa, on controlaran també el trànsit als accessos; alhora a requeriment de Salut comproven els confinaments amb visites domiciliàries per tal d'advertir del compliment de les quarantenes. En el cas d'accions reiteratives de la ciutadania podran arribar a sancionar.

Dades Terres de l'Ebre. Al conjunt de la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre, el risc de rebrot se situa avui en 196,  i la velocitat de propagació en 1'33; mentre que segons les dades d'epidemiologia hi ha 41 brots actius. Pel que fa a l'impacte assistencial, un total de 20 persones estan hospitalitzades per Covid19 a les Terres de l'Ebre: a l'Hospital Verge de la Cinta 9 són a planta i 8 a l'UCI, on també hi ha 4 persones més amb altres patologies, i a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús hi ha 3 persones ingressades a planta per Covid19.