Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

foto

Els cultius de producció ecològica es dupliquen en 6 anys i ja arriben a les 257.000 hectàrees

query_builder   28 abril 2021 12:38

event_note Nota de premsa

Els cultius de producció ecològica es dupliquen en 6 anys i ja arriben a les 257.000 hectàrees

La consellera Teresa Jordà en un moment de la presentació
La consellera Teresa Jordà en un moment de la presentació

 

Tot i que l’any 2020 va ser un any marcat per la pandèmia, la producció ecològica de Catalunya ha continuat creixent i diversificant-se

 
La facturació del sector ecològic a Catalunya supera els 800 milions d’euros anuals

 

El Departament d’Agricultura treballa en un nou Pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica per mantenir i reforçar les línies de treball que han incentivat els increments en la producció i el consum de productes ecològics

 

“En un any marcat per la pandèmia, la producció ecològica a Catalunya continua creixent i diversificant-se, i deixa clar que la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles és una realitat i representa també una enorme oportunitat”. Ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la roda de premsa en què s’han presentat les dades de producció agrària ecològica a Catalunya 2020.

Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, que ha presentat el detall de les dades, ha destacat que “la producció ecològica ha resistit l’embat de la crisi sanitària, i tanca l’exercici de 2020 amb més operadors ecològics, més superfície certificada, més explotacions ramaderes i més indústria agroalimentària”. Torrelles ha subratllat que “l’alimentació bio es confirma com la gran alternativa sostenible i de futur del món agroalimentari”.

Les dades i els resultats del CCPAE també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 15,83% de les facturacions de productes agraris ecològics l’any 2019 (darrer exercici econòmic comptabilitzat) respecte de l’any anterior, que arriben pràcticament als 808 M€.

Durant l’any 2020, els operadors inscrits també s’han incrementat un 8,39% respecte de l’any anterior, fins als 4.496. Per tipus d’activitat, destaquen  l’augment de productors vegetals, que han crescut un 12,92%; i dels importadors, un 8,2%. Per la seva banda, els elaboradors van créixer un 5,05%; els comercialitzadors, un 3,16%, i els productors ramaders un 2,54%.

En relació amb la superfície de cultius ecològics, en 6 anys s’ha duplicat i aquest 2020 ha crescut un 12% fins a arribar gairebé a 257.000 hectàrees. Aproximadament la meitat d’aquesta superfície és a la província de Lleida, que ha tingut un increment del 18.8% durant l’any 2020. L’augment més important ha estat en la vinya amb un 27,51%, seguit de fruiters (+18,01%) i pastures, prats i farratges (+11,94%). També han crescut força el guaret, l’adob verd i l’erm (+9,48%) i el cultiu de fruita seca (+7,79%).

En ramaderia, l’evolució del sector ecològic fa evident un clar creixement els darrers anys, i l’any 2020 ha tancat amb 1.017 explotacions (+4,74%). Destaquen els creixements a l’apicultura (+20%), el cabrum de llet (+14,29%) i el vaquí de llet (+12,5%). També continuen creixent l’avicultura de carn (+10,53%), l’equí (+9,73%) i el vaquí de carn (+5,12%). El sector ramader majoritari és el vaquí de carn amb més de la meitat de les explotacions.

Pel que fa a les activitats agroalimentàries ecològiques, continuen en línia ascendent (+6,49%). Catalunya és la regió amb més operadors transformadors, comercialitzadors i importadors i ha mantingut aquesta posició des dels començaments del desenvolupament del sector ecològic a Espanya. Totes augmenten en general, però destaquen els creixements de l’envasament i etiquetatge de productes alimentaris (+22,5%), l’elaboració i envasament de te i cafè (+13,64%), la comercialització i/o distribució (+10,81%) i l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (+10,37%).

Vinya ecològica, un dels cultius amb creixements més alts a Catalunya
Vinya ecològica, un dels cultius amb creixements més alts a Catalunya

Un nou Pla d’acció per donar continuïtat al foment de la producció agroalimentària ecològica

L’any passat va finalitzar el Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya 2015-2020. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura està treballant per obrir un procés de participació amb tots els agents sectorials que permeti elaborar un nou Pla alineat amb els objectius del Pacte verd europeu, l’Agenda 2030 i l’estratègia “Del camp a taula”.

La consellera Teresa Jordà ha destacat aquesta aposta decidida per fer créixer encara més les produccions, el coneixement i el consum dels productes agroalimentaris ecològics, especialment a través d’aquest nou Pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica 2021-2027. Aquest Pla coincidirà amb l’aplicació del nou marc normatiu europeu per a la producció i l’etiquetatge dels aliments ecològics i servirà per donar continuïtat al creixement de les produccions i el consum dels aliments ecològics a casa nostra.

Aquest nou Pla mantindrà mesures destinades a promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació. També n’implementarà de noves i preveu implicar altres departaments i administracions per aconseguir una major efectivitat i transversalitat de les actuacions.

Entre aquests projectes del Programa, la consellera ha fet referència a la Setmana Bio per l’Alimentació Ecològica que el Departament organitza des de l’any 2013. Es tracta d’un esdeveniment que aplega en un programa comú tot un conjunt d’activitats arreu del territori català amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

L’any passat, tot i la situació sanitària, es va poder celebrar la Setmana Bio amb 89 activitats virtuals i activitats virtuals a l’escola, amb molt bona acollida. Aquest any 2021, s’espera que es combinin activitats virtuals i presencials. El projecte s’impulsarà amb una nova campanya publicitària que a més de donar a conèixer la Setmana Bio també ajudi a fer conèixer les particularitats de la producció agroalimentària ecològica.

 

El baròmetre, una fotografia real de compra i consum dels productes ecològics

El Departament va impulsar també el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2020 amb l’objectiu de quantificar i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans i mesurar-ne l’evolució. Els resultats s’obtenen a partir de 1.600 entrevistes telefòniques i són un reflex de la sensibilització social i el canvi d’hàbits creixent de la ciutadania. El 60% de la població catalana consumeix productes ecològics i els qui ho fan setmanalment ja arriben al 34%. Aquest baròmetre, que es va presentar el passat mes d’octubre, ha arribat a la sisena onada i permet d’obtenir una fotografia real de la ciutadania catalana en relació amb la compra i el consum dels productes ecològics.

A més de dades sobre coneixement, compra i consum, en l’estudi també queda palesa la importància que té l’origen local dels productes, un factor cada cop més valorat i demandat pels consumidors ecològics. També s’analitza el lloc de compra, on hipermercats, supermercats i grans superfícies han guanyat pes respecte d’onades anteriors.

En la mateixa línia, s’està treballant en l’elaboració de l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològiques, un document que analitza en profunditat l’evolució dels diferents sectors ecològics, detalla el pes del sector ecològic a Catalunya i el compara també amb el sector ecològic espanyol i europeu. L’edició amb les dades de 2020 s’ha publicat avui mateix i es pot trobar al portal web dedicat a la producció ecològica, que n’aplega una gran quantitat d’informació útil.

 

Ajuts per fomentar la recerca i la producció ecològica

Pel que fa a la innovació, el Departament d’Agricultura incentiva la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària a fi de poder incloure-hi més projectes. Aquest ajut és de 150.000 € i està adreçat a universitats i centres de recerca de Catalunya amb l’objectiu de contribuir a generar el coneixement necessari sobre tècniques de producció agroalimentària ecològica. Es financen 9 projectes que afavoreixin la reconversió i aportin garanties als operadors que duen a terme aquest tipus de produccions a Catalunya.

Altres mesures per fomentar la producció agrària ecològica són els ajuts que poden sol·licitar els agricultors i ramaders ecològics dins del Programa de desenvolupament rural de Catalunya. Aquest Programa prioritza, entre d’altres, les ajudes a l’agricultura ecològica i al foment de la ramaderia ecològica. Així, a través de l’ajut a l’agricultura ecològica, es preveu destinar un import total superior als 8 M€ corresponents a la campanya 2020, mentre que per a l’ajut a la ramaderia ecològica es preveu una quantia total propera als 6 M€.

També destaca l’ajut destinat a la participació en programes de qualitat dels aliments, gràcies al qual se subvenciona el 100% del cost de les quotes de certificació dels nous agricultors i ramaders ecològics.

Per abordar altres necessitats del sector, ja fa anys que es desenvolupa una xarxa territorial de dinamitzadors de la producció ecològica, persones que des del territori donen suport i ajuden a estructurar el sector.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

3  

Imatges

La consellera Teresa Jordà en un moment de la presentació

La consellera Teresa Jordà en un moment de la presentació 813

Vinya ecològica, un dels cultius amb creixements més alts a Catalunya

Vinya ecològica, un dels cultius amb creixements més alts a Catalunya 580

Moment de la presentació de les dades de la producció agrària 2020

Moment de la presentació de les dades de la producció agrària 2020 1503

2  

Fitxers adjunts

Informe de la producció agrària ecològica a Catalunya 2020

Informe de la producció agrària ecològica a Catalunya 2020
PDF | 1341

Situació del Sector de la producció agroalimentària Ecològica

Situació del Sector de la producció agroalimentària Ecològica
PDF | 2452