Territori

Visita a les obres

Calvet: "Invertir en sanejament és modernitzar les depuradores, millorar la qualitat de l'aigua i reduir la petjada de carboni"

query_builder   30 abril 2021 14:58

event_note Nota de premsa

Calvet: "Invertir en sanejament és modernitzar les depuradores, millorar la qualitat de l'aigua i reduir la petjada de carboni"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, acompanyat pel director de l’ACA, ha visitat avui les obres d’ampliació de la depuradora de Riudoms, al Baix Camp, amb una inversió superior als 4 milions d’euros
  • També s’ha visitat la depuradora de Valls, on s’instal·larà un parc fotovoltaic amb 250 panells que pemetrà cobrir el 20% del consum energètic de la planta, mitjançant una inversió superior als 110.300 euros
Calvet, avui, a la depuradora de Riudoms

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat avui diverses actuacions que el Departament té en marxa al Camp de Tarragona; en concret, les obres de millora a dues depuradores, a Riudoms i Valls, i a la carretera T-202 entre Salomó i la Nou de Gaià.

A Riudoms, Calvet ha visitat els treballs que s’han iniciat per ampliar l’EDAR del municipi, juntament amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i l’alcalde, Sergi Pedret. Les obres suposaran una inversió de més de 4 milions d’euros i tindran una durada de 13 mesos.

Calvet ha recordat que “teníem una depuradora del 1992 que calia millorar” i ara “doblem la seva capacitat” de tractament i, a més, “la dotem de les últimes tècniques disponibles, fent un tractament de l’aigua de molta més qualitat”, amb la reducció de nutrients. Així, un cop retornada a la riera de Riusoms, “ajudarà al medi natural i la biodiversitat”, ha posat en valor el conseller.

Primers moviments de terres dels treballs d'ampliació

L’ampliació de la depuradora permetrà duplicar la capacitat de tractament actual de la instal·lació, passant dels 1.000 als 2.000 m3/dia, i adequant-se així a les necessitats de sanejament actuals i futures d’aquest àmbit. Amb aquesta ampliació, es garanteix el seu funcionament pel futur, davant d’un possible increment poblacional. Des que aquesta instal·lació es va posar en servei l’any 1992 i en aquests anys, la població del municipi ha passat dels 5.000 als més de 6.500.

L’obra, duta a terme per la Ute Edar Riudoms (Aquambiente, servicios para el sector del agua SAU i Comaigua SL), consistirà en la construcció d’un pretractament nou, un tractament biològic de tipus carrusel que complementi l’actual, dos decantadors i una línia de tractament de fangs.

Els dos reactors --tant l’existent com el de nova construcció-- i els dos decantadors faran que la futura depuradora de Riudoms tingui dues línies de tractament. Al reactor biològic existent, es preveu millorar el sistema d’aeració amb difusors de fons.

D’altra banda, el conseller ha explicat que “havíem detectat un problema d’olors i el vam voler afrontar amb molta rapidesa”. Per minimitzar-lo, “hem fet una instal·lació d’injecció d’oxigen líquid, que fa que tinguem una infraestructura de primera”, ha detallat Calvet.

També es preveu substituir l’actual escomesa elèctrica de baixa tensió per una de mitja tensió, a més de la construcció d’una estació transformadora dedicada.  Les obres comportaran la implantació de sistemes d’automatització per a millorar el funcionament de la planta i la seva eficència energètica.

El conseller Calvet a Valls

Plaques fotovoltaiques a Valls

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha explicat que una altra línia d’actuació és “incentivar l’autosuficiència energètica de les instal·lacions de gestió de l’aigua”. Ha detallat que “l’energia que utilitzen les estacions depuradores i altres tipus d’infraestructures representa l’1% de l’electricitat que es consumeix en el nostre país; en energia, és molt”. “Anirem donant resposta a aquesta generació de l’energia elèctrica que necessiten les pròpies depuradores amb plaques solars”, ha assegurat.

En aquesta línia, Calvet també ha visitat la depuradora de Valls, acompanyat per l’alcaldessa del municipi, Dolors Farré, on s’instal·larà un parc solar fotovoltaic amb 250 panells, que permetrà garantir el 20% de les necessitats energètiques de la planta. Els panells que s’instal·laran ocuparan una superfície de terreny de 1.124 m2 i tindran una inclinació d’entre 15 i 30º.

L’ACA destinarà més de 110.300 euros en els treballs, que faran possible la generació de 186.405 kWh/any, i reduint així les emissions de CO2 a l’atmosfera. L’estació depuradora de Valls està gestionada per l’Ajuntament.

Aquesta actuació s’emmarca dins del Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica al sanejament de Catalunya, que està desplegant l’ACA des de 2018. Aquesta iniciativa s’està abordant mitjançant tres eixos, consistents en la implantació de parcs fotovoltaics, la producció de biogàs i mesures per potenciar l’eficiència energètica. El Pla preveu una inversió global de 159 milions d’euros.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 689