Territori

c

Calvet: "Amb la reparació de la resclosa dels Manresans es consolida el subministrament d'aigua a 135.000 persones de 18 de municipis del Bages i el Moianès"

query_builder   3 maig 2021 19:23

event_note Nota de premsa

Calvet: "Amb la reparació de la resclosa dels Manresans es consolida el subministrament d'aigua a 135.000 persones de 18 de municipis del Bages i el Moianès"

  • El conseller, acompanyat pel director de l'ACA, ha visitat la finalització de les obres de reparació, que s’han fet respectant l’entorn i amb una inversió de més de 700.000 euros

 

  • El temporal Gloria va malmetre l'estructura de la resclosa, posant en risc el subministrament d'aigua en cas que es produís un altre aiguat

 

  • L'ACA ha invertit més de 50 milions d'euros a través de 620 actuacions per paliar els danys del temporal Gloria a tot el territori català
c

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat pel director de l'ACA, Lluís Ridao, l'alcaldessa de Balsareny, Noelia Ramírez, i la directora de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, Laia Muns, ha visitat la resclosa dels Manresans, un cop han finalitzat els treballs per a la seva reparació. Calvet ha remarcat que “aquesta és una infraestructura molt important, perquè és el punt principal de captació de la Sèquia, que dona abastament d’aigua a 18 municipis del Bages i el Moianès, a més de 135.000 persones”.

 

Aquesta infraestructura, que ocupa una superfície de 10 hectàrees, és el punt d’inici de la Sèquia de Manresa, on es capta l’aigua del riu Llobregat i a través del canal abasteix 18 municipis de les comarques del Bages i del Moianès. El conseller ha explicat que “va quedar malmesa pel Gloria, tant en la seva base com en la seva coronació” i l’obra que s’ha dut a terme ha permès “reparar i millorar la infraestructura perquè eventuals crescudes del Llobregat no l’afectin”.

 

Els aiguats del gener de 2020 es van emportar pedres i lloses de formigó de la resclosa, que van malmetre l'estructura i la van afeblir a la part superior, a la del mur, i a la inferior, per descalçament. Hi havia el perill que una nova avinguda d'aigua l'acabés de trencar. Els treballs, executats per l’empresa GrupMas, han tingut un cost de 705.665 euros i es van contractar per via d’emergència.

 

L’actuació s’ha pogut finançar mitjançant “un projecte conjunt per part de l’ACA i de la Junta de la Sèquia per intervenir al més ràpidament possible”, finançat al 50%. El conseller ha remarcat que es tracta “d’un entorn molt sensible; estem parlant de la ribera, de la pròpia llera del riu Llobregat” i en l’obra “s’ha vetllat per cuidar molt el medi natural”.

 

Les inversions arran del Gloria

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), arran dels efectes causats pel temporal Gloria a finals de gener de 2020, ha dut a terme un total de 620 actuacions, amb una inversió propera als 50 MEUR. Aquestes mesures s’han concentrat en reparar danys en infraestructures d’abastament i sanejament, i adequar trams de riu que han quedat malmesos pel temporal.

 

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 182

Fotografia

Fotografia 228

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 410

`