Interior

El conseller Sàmper inaugura el seminari La percepció importa. Identificar els factors que causen inseguretat i facilitar respostes

query_builder   5 maig 2021 15:08

event_note Nota de premsa

El conseller Sàmper inaugura el seminari La percepció importa. Identificar els factors que causen inseguretat i facilitar respostes

Foto Seminari

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha inaugurat avui el seminari en línia que sota el nom “La percepció importa. Identificar els factors que causen inseguretat i facilitar respostes” té com a objectiu, analitzar les diferents causes de la percepció d’inseguretat de les persones i com pot afectar la vida i la convivència quan sorgeix amb molta intensitat en espais concrets. 

Aquest projecte té com a finalitat orientar als gestors públics a l’hora d’interpretar les manifestacions inusuals d’inseguretat, a determinar-ne les causes i a articular respostes que estiguin en condicions de millorar la percepció de seguretat de la ciutadania. 

En aquest espai s’ha dut a terme la presentació de la guia “La percepció importa”, que dissenyada i posada en marxa en el marc del projecte pel Departament d’Interior, està adreçada a la gestió adequada dels esclats d’inseguretat 

En el discurs d’inauguració, el conseller ha destacat que “aquest guia és una eina que està a l‘abast de tothom i que pretén de forma senzilla, directa i didàctica, oferir pautes a les Administracions i a la policia per tractar de manera preventiva i reactiva, els esclats d’inseguretat”. 

En aquest sentit, Sàmper ha explicat que pel departament és molt rellevant la gestió de la percepció d’inseguretat perquè aquesta afecta no només a aquelles persones que es manifesten insegures, sinó que té conseqüències nefastes per a la vida de les nostres ciutats”. 

El titulat d’Interior també ha posat en valor que “els poders públics han d’identificar els generadors de la inseguretat i cercar aquells agents que millor els poden afrontar, siguin policials o no”. “Per això el Departament ha tingut molt interès en el desenvolupament i difusió d’aquesta eina per combatre malentesos que compliquen i molt la gestió de la seguretat i la qualitat de vida”, ha insistit.

Finalment, Sàmper, ha afegit que “tractar els esclats d’inseguretat un cop es manifesten ha de servir també per generar una cultura i dinàmica de l’anticipació i un entrenament perquè les organitzacions policials i les administracions puguin aconseguir que un esclat d’inseguretat no es produeixi”.

Per la seva banda, el responsable de Projectes i Organització del Departament d’Interior, Francesc Guillén, ha donat a conèixer el projecte Cutting Crime Impact (CCI), que té com a objectiu donar suport als cossos policials i a les autoritats locals i nacionals responsables d’elaborar les polítiques de seguretat, de reduir l'impacte de la delinqüència i, si és possible, evitar que es produeixi. Guillén també ha abordat la qüestió relativa al significat de la seguretat subjectiva per a les polítiques públiques. 

La facultativa del cos de Mossos d’Esquadra de la Subdirecció General de Coordinació de la Policia de Catalunya, Anna Almécija, ha presentat la guia “La percepció importa” on ha parlat dels esclats d’inseguretat i la forma d’abordar-los.

En el discurs de cloenda, Alícia de Peray, cap del Gabinet de Seguretat de la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, ha fet extensiu l'agraïment a totes les entitats col·laboradores en aquest projecte. 

El seminari anava dirigit a responsables de la gestió de la seguretat a les diverses administracions territorials, així com professionals de la seguretat que participen en el disseny i execució de les polítiques públiques de seguretat.