Acció Exterior i Unió Europea

17 territoris de 10 estats membres demanen un major protagonisme de les regions en la Conferència sobre el Futur d'Europa

query_builder   6 maig 2021 13:39

event_note Nota de premsa

17 territoris de 10 estats membres demanen un major protagonisme de les regions en la Conferència sobre el Futur d'Europa

Les regions signants han enviat una carta conjunta als presidents de la taula executiva de la Conferència sobre el Futur d’Europa per demanar que s’inclogui a la sessió plenària un debat sobre les regions i la governabilitat multinivell

17 territoris de 10 estats membres que són part de la iniciativa ‘Regions per la recuperació de la UE’ han enviat una carta conjunta als presidents de la taula executiva de la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE) per demanar, en el context de la recuperació post-COVID, una implicació directa de les regions “en tots els fòrums de la conferència”. El document també suggereix incloure una sessió plenària a la CoFoE per discutir “el rol de les regions i la governabilitat multinivell”.

Segons els territoris signants, la governabilitat multinivell “hauria de ser al centre del projecte europeu”, i la subsidiarietat “hauria de ser un principi fonamental en el disseny de polítiques”. Tots ells consideren, per això, que “aquests valors s’han oblidat cada vegada més” i, conseqüentment, “la presa de decisions s’allunya de la ciutadania” i les polítiques s’implementen a nivell estatal “enlloc de tenir en compte les diferències territorials”. Això passa especialment en el cas dels Fons de Recuperació de la UE i és per això que els territoris que formen part d’aquesta iniciativa ja han sol·licitat una major implicació en el seu disseny i implementació.

Els 17 territoris signants són les Illes Aland, les Illes Balears, Bavaria, la regió de Bratislava, Carinthia, Catalunya, Flandes, Hessen, Llombardia, Baixa Àustria, Nouvelle-Aquitaine, Provença-Alps-Costa Blava, Tirol, Tirol del Sud, consell regional de Helskinki-Uusimaa, Comtat de Varazdin, i Wielkopolska.

 

Sobre la Conferència sobre el Futur d’Europa

La CoFoE és un debat ciutadà sobre els reptes i les prioritats d’Europa organitzat pel Parlament Europeu, el Consell i la Comissió Europea. El mes d’abril es va publicar una plataforma digital multilingüe per recollir les propostes de la ciutadania de tots els estats membres a través d’esdeveniments en línia. El 9 de maig del 2021, coincidint amb el Dia d’Europa, tindrà lloc un esdeveniment inaugural en format híbrid.

 

Sobre la iniciativa ‘Regions for EU Recovery’

Els territoris europeus que formen part de la iniciativa ‘Regions for EU Recovery’ col·laboren per assegurar la participació territorial en la definició i implementació dels Fons de Recuperació de la UE. En els darrers mesos han compartit experiències per fer front a la crisi de la COVID-19 i han enviat dues cartes conjuntes als líders de les institucions europees demanant una major implicació dels territoris en la recuperació europea.

1  

Fitxers adjunts

Carta Conferència Futur Europa

Carta Conferència Futur Europa
PDF | 1015

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia