IDESCAT

Imatge decorativa

Comptabilitat trimestral. Avanç del PIB. 1r trimestre del 2021

L'economia catalana cau fins al -4,3% al primer trimestre

La taxa intertrimestral se situa en el -0,4%

query_builder   7 maig 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Comptabilitat trimestral. Avanç del PIB. 1r trimestre del 2021

L'economia catalana cau fins al -4,3% al primer trimestre

La taxa intertrimestral se situa en el -0,4%

Gràfic evolució del PIB Catalunya, Espanya i UE

L’evolució trimestral del PIB el primer trimestre del 2021 mostra una taxa interanual del -4,3%, segons l’estimació avançada de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la mateixa que l’economia espanyola. Per la seva banda, la UE27 ha enregistrat una caiguda del -1,7% en el primer trimestre de l’any. En termes intertrimestrals, la taxa de variació a Catalunya se situa en el -0,4%, una dècima superior a l’espanyola (-0,5%) i idèntica a l’assolida a la UE-27 (-0,4%).

La variació interanual del PIB registrada el primer trimestre de l’any és del -4,3%, enfront del -9,0% del trimestre anterior. Tots els sectors mostren una evolució favorable respecte del trimestre anterior encapçalats per la indústria, que augmenta un 1,9% interanual, després que al 4t trimestre del 2020 caigués un -4,8%, i torna a assolir taxes positives amb valors propers als de l’any 2019. La construcció, amb una taxa del -11,5%, mostra una millora de gairebé cinc punts respecte del darrer trimestre del 2020 (-16,3%). Els serveis mantenen una taxa negativa (-5,9%), però amb signes d’una certa recuperació, de més de quatre punts respecte del quart trimestre del 2020 (-10,1%). Finalment, l’agricultura, amb una variació interanual de l’1,2%, millora en més de dos punts el seu darrer registre.

En relació amb la recuperació de la indústria, destaca l’evolució positiva de branques com la metal·lúrgia, que mostra senyals d’una forta recuperació de l’activitat, així com la indústria química, que presenta un bon dinamisme, i que han propiciat l’evolució favorable del sector. En aquest sentit, altres branques també mostren indicis incipients de millora del nivell d’activitat, que caldrà confirmar en els propers mesos.

Els serveis encara es veuen condicionats per les restriccions de la mobilitat, fet que dificulta la recuperació de branques essencials d’aquest sector com són la de la restauració, l’hoteleria, les agències de viatges i el transport aeri. En canvi, altres branques com les de les activitats postals i l’edició mantenen una progressiva millora en el seu nivell d’activitat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 103

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia