Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Resclosa de Colomers reparada

Finalitzades les obres d'emergència de la presa de Colomers danyada pel temporal Glòria

query_builder   7 maig 2021 11:04

event_note Nota de premsa

Finalitzades les obres d'emergència de la presa de Colomers danyada pel temporal Glòria

Resclosa de Colomers reparada
Resclosa de Colomers reparada

Sense aquesta actuació, perillava la campanya de reg 2021 en una xarxa de 3.500 hectàrees de cultius

 

 El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha finalitzat aquest mes d’abril les obres declarades d’emergència previstes en la fase II del Projecte de consolidació de la presa de Colomers (Baix Empordà) danyada pel temporal Glòria. Les obres de reparació de la resclosa van ser declarades d’emergència pel Departament d’Agricultura, ja que en perillava la integritat perquè hi havia risc de trencament. Sense aquesta intervenció de reparació de manera urgent, s’hauria posat en perill la campanya de reg 2021 .

Del 20 al 23 de gener de 2020, bona part de Catalunya es va veure afectada pel temporal de llevant Glòria. Fruit d’aquest episodi climatològic extremadament violent i persistent, l’elevat cabal que va circular pel riu Ter els dies del temporal i posteriors va afectar greument l’estructura de la resclosa en diferents punts de la infraestructura ja prou malmesos i debilitats abans.

Moment de les obres la resclosa de colomers
Moment de les obres la resclosa de colomers

Les actuacions executades han estat de reparació del llavi superior en els punts on havia  desaparegut; col·locació de nova escullera en el vessador i peu de la resclosa (i cimentació amb formigó) per restablir la morfologia original de l’estructura; eliminació de la vegetació present sobre la resclosa (que malmet amb les seves arrels la solidesa de la infraestructura), i adequació de la mota i dels vials per accedir als diversos punts de l’actuació. Les obres de la fase II es van contractar amb l’empresa Explotacions Trias, SL, per un import de 71.758,20 euros i es van iniciar en el mes de març.

 

La resclosa de Colomers connecta les dues ribes del riu Ter i la seva principal funció és crear una làmina d’aigua per assolir un nivell suficient per a la derivació de l’aigua del Ter cap al rec del Molí o de Sentmenat o la captació de la Comunitat de Regants Presa de Colomers.

 

La Comunitat de Regants Presa de Colomers disposa d’una xarxa per al regadiu de 3.500 hectàrees de cultius (pomeres, blat de moro i userda, principalment) del marge esquerre del riu pertanyents als pobles de Colomers, Jafre, Verges, la Tallada d’Empordà, Ullà, Torroella de Montgrí, Bellcaire d’Empordà i Albons (Baix Empordà), i l’Escala i Viladamat (Alt Empordà).

 

La resclosa té una longitud aproximada de 370 metres i funciona en tota la seva longitud com a sobreeixidor. Es va construir amb morter hidràulic i folrada de pedra calcària, amb una alçada variable entre els 2,7 i els 5,4 metres.

 

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

 

2  

Imatges

Moment de les obres la resclosa de colomers

Moment de les obres la resclosa de colomers 4532

Resclosa de Colomers reparada

Resclosa de Colomers reparada 5138

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia