Economia i Hisenda

Operari treballant

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (ABRIL 2021)

El PIB català retrocedeix un 0,4% el primer trimestre del 2021, en línia amb les principals economies del seu entorn

query_builder   7 maig 2021 11:16

event_note Nota de premsa

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (ABRIL 2021)

El PIB català retrocedeix un 0,4% el primer trimestre del 2021, en línia amb les principals economies del seu entorn

  • El descens del PIB es modera fins a un 4,3% interanual, una millora respecte al retrocés del 9% del trimestre anterior
  • La indústria i l'agricultura (amb un augment interanual de l'1,9% i l'1,2%, respectivament) mostren més resiliència que la construcció (-11,3%) i els serveis (-5,9%)
  • L'ocupació modera la seva caiguda (-2,2%) i la taxa d'atur es redueix respecte del trimestre anterior fins al 12,9%
Operari treballant

Segons l’estimació d’avanç que elabora l’Idescat i que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, el primer trimestre del 2021 l’economia catalana retrocedeix un 0,4%, un descens en línia amb el de l’economia espanyola (-0,5%) i el de la zona euro (-0,6%). Aquesta dinàmica s’explica perquè l’empitjorament de la pandèmia a principis del 2021, força generalitzat a escala europea, ha implicat un manteniment de les restriccions.

En termes interanuals, el descens del PIB millora fins a un 4,3%, després de la contracció d’un 9% interanual el trimestre anterior. Si comparem el PIB en volum del primer trimestre del 2021 amb la situació prèvia a la pandèmia (quart trimestre del 2019), és un 9,4% inferior. El fort impacte de la crisi sanitària sobre l’economia catalana s’explica, en gran mesura, pel major pes que tenen els serveis més exposats a la interacció social i per la importància del turisme estranger.

No obstant això, els progressos recents en el ritme de vacunació conviden a l’optimisme pel que fa a l’evolució de la pandèmia. Una millora que, si es confirma, permetria avançar l’aixecament de les restriccions i, per tant, apuntalar una recuperació que podria ser especialment intensa en la segona meitat de l’any. En aquest sentit, la informació econòmica més recent indica una recuperació progressiva de l’activitat, sobretot a partir de la segona quinzena de març, quan es van relaxar temporalment les restriccions de mobilitat. Aquest relaxament s’ha traduït en un major dinamisme del consum (segons les dades de compres amb targetes bancàries) i  millores en el mercat de treball (en especial, la disminució del nombre de persones en ERTO el març). Les exportacions de béns també reflecteixen un to més favorable en els primer mesos del 2021, gràcies a la recuperació del comerç mundial.

El sector agrari i la indústria lideren la recuperació

El VAB del sector agrari creix un 1,2% interanual el primer trimestre del 2021 i registra el primer augment interanual des de finals del 2016. Durant l’any 2020 va ser el sector d’activitat menys afectat per la crisi sanitària.

La indústria registra un comportament millor que d’altres sectors i recupera el creixement interanual positiu que no s’observava des del tercer trimestre del 2019. Per subsectors, s’observa un creixement positiu en branques com la indústria química, el cautxú i plàstic o els altres productes minerals no metàl·lics. En aquest sentit, tot indica que, en els propers mesos, la indústria es beneficiarà de l’impuls exportador procedent de la Xina, els EUA i altres economies asiàtiques que ja creixen amb força. De fet, fins al febrer les exportacions catalanes a la Xina registren un avanç molt destacat (del 50,7% interanual). D’altra banda, es produeixen reduccions de la producció del tèxtil i calçat, del material de transport, de la metal·lúrgia i dels equips elèctrics i electrònics. Cal apuntar que la producció de diversos sectors industrials s’està veient afectada pel context internacional d’escassetat de semiconductors davant la creixent demanda de tecnologia.

Els serveis i la construcció presenten un ritme de recuperació més gradual

En el cas de la construcció, la caiguda del VAB el primer trimestre es modera fins a un 11,5%. Els indicadors del sector es mantenen febles, excepte l’afiliació, que mostra un senyal més favorable, alhora que en el mercat immobiliari la compra d’habitatge nou també té un perfil positiu.

El VAB dels serveis alenteix el ritme de descens fins a un 5,9% interanual. El comportament menys dinàmic correspon a aquells serveis més afectats per les restriccions, en particular els serveis d’allotjament, la restauració, les activitats artístiques i el lleure, i el comerç. No obstant això, alguns indicadors recents, com l’índex de comerç al detall del mes de març, apunten a una millora.

Dins dels serveis, el sector del turisme continua en una situació excepcional marcada per la paralització dels fluxos turístics mundials. L’afluència de turistes estrangers segueix mostrant davallades anuals properes al 90%, segons les dades de pernoctacions hoteleres acumulades fins al març. Fins al febrer d’enguany han arribat gairebé 140.000 turistes estrangers, una xifra molt allunyada dels gairebé 1.840.000 de principis del 2020 (un 92,4% per sota).

La taxa d’atur se situa en el 12,9%, per sota del trimestre anterior (13,9%)

L’ocupació ha crescut lleugerament a Catalunya durant el primer trimestre del 2021 (en 33.300 persones). En termes interanuals, l’ocupació modera la seva caiguda (-2,2%), però segueix sent sensiblement inferior que els valors previs a la pandèmia (un 3% per sota). El total d’hores treballades també alenteix el seu descens (d’un -7,3% el quart trimestre a un -0,4% interanual el primer trimestre).

El nombre de treballadors en ERTO a Catalunya baixa lleugerament el març del 2021 (fins als 157.873), i se situa en la xifra més baixa des del setembre. La cobertura dels ERTO, mesurada com el nombre de treballadors en ERTO sobre el total d’afiliats (exclosos els autònoms i el règim de la llar), se situa en un 5,7%.

La taxa d’atur baixa d’un 13,9% el quart trimestre a un 12,9% durant el primer trimestre del 2021 (fa un any era d’un 10,7%). En tot cas, la pujada en la taxa d’atur és molt més limitada que durant la crisi financera. A Espanya la taxa d’atur se situa en un 16,0%, i a la zona euro en un 8,1% (segons la dada de març).

En aquesta Nota de Conjuntura, s’inclou un requadre amb l’anàlisi de “Evolució recent de la igualtat de gènere a Catalunya”.

Al web del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda es pot consultar la Nota de Conjuntura del primer trimestre del 2021



1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 38

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia