Mossos d'Esquadra

foto

Desarticulada a Tarragona una organització criminal especialitzada en robatoris d'or i joies a domicilis arreu del territori

query_builder   9 maig 2021 11:15

event_note Nota de premsa

Desarticulada a Tarragona una organització criminal especialitzada en robatoris d'or i joies a domicilis arreu del territori

  • L’organització comptava amb dues persones propietàries d’un establiment de compravenda d’or on fonien les joies i blanquejaven els diners
  • S’han intervingut joies i or per un valor aproximant d’un milió d’euros
  • El total de l’operació s’ha saldat amb sis detinguts, quatre d’ells relacionats amb nou robatoris amb força a domicili i els altres dos per receptació

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona van detenir el passat 5 de maig, a Tarragona i Cubelles, sis persones d’entre 19 i 50 anys, quatre de nacionalitat croata i dues russes, com a presumptes autores d’un delicte d’organització criminal. Dels sis detinguts hi ha tres dones i un home als quals se’ls atribueixen nou delictes de robatori amb força a domicili i a la resta, un home i una dona, un delicte de receptació.

La investigació policial es va iniciar a principis del mes de maig quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement d’un seguit de robatoris en domicilis arreu del territori darrera dels quals hi havia una organització criminal perfectament conxorxada.

Els detinguts van perpetrar entre els mesos de febrer i abril un total de nou robatoris amb força en immobles, alguns d’ells en grau de temptativa.

Concretament, van cometre tres robatoris a Tarragona (Tarragonès), dos a Balaguer (Noguera ), un a Valls (Alt Camp), un a Solsona (Solsonès), un a Sabadell (Vallès Occidental) i un darrer a Parets del Vallès (Vallès Oriental).

De la investigació es desprèn que els detinguts sempre es desplaçaven amb el mateix vehicle arreu del territori.

Normalment feien comprovacions abans d’entrar a robar i tocaven el timbre per verificar que no hi hagués ningú a l’interior. Un cop asseguraven que la casa no estava habitada utilitzaven una escala telescòpica per accedir a les plantes superiors mentre alguns dels membres vigilaven l’entorn.

A mida que anava avançant la investigació, els mossos van relacionar un  matrimoni, propietaris d’un establiment de compravenda d’or de Tarragona, amb els membres de l’organització criminal. Aquests fonien l’or provinent de les joies sostretes als robatoris i d’aquesta manera evitaven la seva identificació i no deixaven rastre de la procedència.

Els agents van comprovar que els responsables de l’establiment investigat no demanaven cap tipus de documentació als clients que els hi venien or i joies incomplint completament la llei. En aquest sentit, durant la investigació la Unitat Regional de Policia Administrativa dels mossos al Camp de Tarragona va fer una inspecció al local i van aixecar acta per les irregularitats.

Amb els membres del grup identificats i la seva activitat il·lícita corroborada, els Mossos d’Esquadra van muntar un dispositiu policial el passat 5 de maig en el que es van realitzar dues entrades i perquisicions en els domicilis dels detinguts, a Vila-seca (Tarragonès) i Cubelles (Garraf). En el mateix operatiu també es va fer l’entrada en l’establiment de compravenda d’or situat a Tarragona.

En el domicili de Cubelles es van detenir tres dones i un home. Allà es va intervenir l’escala telescòpica utilitzada en els robatoris, així com eines i altres estris emprats pels lladres. A més, també es va trobar documentació, diversos mòbils, dotze peces de joieria, una balança de precisió i es va intervenir el vehicle que utilitzaven per desplaçar-se i cometre els il·lícits.

En el domicili de Vila-seca es va intervenir una arma de foc curta detonadora tipus pistola calibre 9mm, 700 euros en efectiu, 60 peces de joieria, telèfons mòbils i també es va comissar un vehicle d’alta gamma.

Finalment, en l’establiment de compravenda d’or de Tarragona es va detenir els propietaris i es van comissar 13.000 euros en efectiu, 80 peces de joieria, més de 13 Kg de peces d’or i dos forns per desfer les joies.

Es calcula que el material intervingut, entre joies i or tindria un valor aproximant d’un milió d’euros.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Una de les detingudes va quedar en llibertat després de declarar a comissaria  amb l’obligatorietat de presentar-se davant l’autoritat judicial quan sigui requerida. La resta de detinguts van passar ahir dissabte a disposició judicial davant del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona.

Àrea de Comunicació
Tarragona, 9 de maig de 2021

4  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 78

Imatge 2

Imatge 2 279

Imatge 3

Imatge 3 95

Imatge 4

Imatge 4 584