Justícia, Drets i Memòria

Departament de Justícia

El memorial estarà ubicat al parc del Campus Diagonal-Besòs

Justícia adjudica la redacció del projecte Bosc d'empremtes, que reconeixerà les persones afusellades al Camp de la Bota

query_builder   12 maig 2021 10:00

event_note Nota de premsa

El memorial estarà ubicat al parc del Campus Diagonal-Besòs

Justícia adjudica la redacció del projecte Bosc d'empremtes, que reconeixerà les persones afusellades al Camp de la Bota

Una instal·lació formada per 1.700 tubs, de l’artista Francesc Abad, retrà homenatge a les persones executades pel franquisme entre els anys 1939 i 1952.

Les obres podrien començar durant el primer trimestre de 2022 i acabar sis mesos després.

Departament de Justícia

El Departament de Justícia ha adjudicat el projecte executiu d’obres per a la construcció del memorial del Camp de la Bota Bosc d’empremtes, al districte Diagonal-Besòs de Barcelona, a l’empresa Dosgeuvearquitectura, SLP, per un import de 30.129,00 € (IVA inclòs).

La redacció del projecte estarà enllestida el mes de setembre. Posteriorment, es farà la licitació de les obres. Està previst que els treballs de construcció del Memorial puguin començar el març de 2022 i que acabin durant el tercer trimestre del mateix any.

La Direcció General de Memòria Democràtica, organisme que depèn del Departament de Justícia, destinarà un total de 500.000 € per finançar el memorial complet, que inclou el projecte artístic Bosc d’empremtes, un mur explicatiu i les senyalitzacions de tot l’itinerari. El Memorial Democràtic, l’ens públic dedicat a la recuperació i el foment de la memòria, ha encarregat el projecte artístic a Francesc Abad.


Un raspall de ferro

El memorial Bosc d’empremtes, de l’artista Francesc Abad, estarà format per 1.686 tubs de ferro disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà 6 metres d’alçada i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres de llargada i gairebé 8 metres d’amplada. L’empremta i els tubs representen la singularitat de cadascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota, entre els anys 1939 i 1952. L’obra evoca un raspall disposat de cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en la cita “cal passar el raspall a contrapèl per la història”, del filòsof Walter Benjamin.

El Bosc d’empremtes serà especialment visible des de la ronda Litoral. Estarà ubicat en una zona central del parc del Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs ha construït en uns terrenys situats entre el Fòrum i el barri de la Mina. Una part d’aquest espai formava part de l’antic Camp de la Bota.

 

El memorial complet

A més de la macroinstal·lació, el projecte artístic global preveu convertir aquesta zona en un parc memorial, amb la creació de diferents itineraris que recorrin tots els projectes de memòria d’aquest indret. D’aquesta manera, un mur situat a uns metres del Bosc d’empremtes explicarà la història del Camp de la Bota durant el franquisme i la postguerra i uns bancs amb forma de fletxa senyalitzaran un recorregut pels altres tres espais de memòria que ja hi ha en aquesta zona: Fraternitat (1992), la placa d’homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i el Parapet de les executades i els executats (2019), obra també de Francesc Abad.

El Camp de la Bota

El Camp de la Bota estava ubicat a la zona actual del Fòrum, entre els municipis de Sant Adrià de Besòs i Barcelona. És un indret amb un enorme potencial simbòlic. Els afusellaments franquistes van tenir lloc al parapet, un mur de formigó que va quedar sota les aigües del mar amb les obres del Fòrum de les Cultures. Era una zona urbanísticament marginal i afectada pel barraquisme, amb problemes socials greus. A finals de la dècada de 1990, aquesta àrea va formar part de la gran transformació urbana de Barcelona i dels municipis circumdants.

Francesc Abad

Francesc Abad (Terrassa, 1944) és un dels referents de l’art conceptual català. Amb una trajectòria àmplia i reconeguda, el seu treball artístic ha girat entorn del cos com a matèria d’art i com a subjecte de la vivència quotidiana.  

També ha treballat en projectes sobre pensadors emblemàtics del segle XX, com Walter Benjamin o Ernst Block. Diverses de les seves obres posen l’accent en la recuperació de la memòria col·lectiva. És l’autor de la instal·lació Camp de la Bota (premi Ciutat de Barcelona d'Arts Plàstiques 2004, col·lecció MACBA) i del mural El parapet de les executades i executats, 1939-1952, al Camp de la Bota. El projecte Bosc d’empremtes culmina el seu treball al voltant de la repressió franquista.

1  

Imatges

Imatge virtual del memorial

Imatge virtual del memorial 149

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia