Bombers

Campanya de Cremes 2021

Els Bombers de la Generalitat tanquen una campanya de cremes amb un total de 162 hectàrees gestionades

query_builder   12 maig 2021 18:44

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat tanquen una campanya de cremes amb un total de 162 hectàrees gestionades

  • Els Bombers consoliden el seu model, amb el qual les cremes prescrites assoleixen objectius com les cremes a punts estratègics pel control de grans incendis; la protecció de nuclis urbans aïllats o les cremes de caràcter formatiu, entre d’altres
  • Durant el passat hivern, el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) ha realitzat 49 cremes a 17 comarques diferents
Taula: actuacions de cremes per comarques.

Que els Bombers de la Generalitat fan servir el foc per apagar focs és cosa sabuda, tot i l’aparent paradoxa que contempla: de fet, quan el risc d’incendi forestal davalla, especialment els períodes d’hivern i de final d’ estiu, les cremes prescrites passen a ser una de les activitats que més ocupen als efectius del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) des que es va iniciar el programa de cremes el 1999. Així, els Bombers de la Generalitat han tancat la campanya de cremes prescrites de 2021 havent efectuat un total de 49 actuacions, que han cremat de manera discriminada 162 hectàrees de vegetació.

Amb la passada campanya de cremes, els Bombers de la Generalitat consoliden el seu model, amb el qual les cremes prescrites assoleixen diferents objectius: la prevenció de grans incendis en cremes a punts estratègics; cremes de pastura; cremes per a la conservació i millora d’hàbitats; cremes de gestió forestal per intentar reduir l’excés de biomassa, cremes de protecció de nuclis urbans aïllats, i cremes de caràcter formatiu

El foc tècnic és la manera més sostenible d’estimular els atributs vitals de protecció de la vegetació i, a la vegada, un camp de pràctica i observació que revertirà a l’hora d’enfrontar-se a incendis, i també en la millora general del medi natural i en l’obtenció de coneixement. Algunes cremes, per exemple, s’enfoquen a afavorir la proliferació d’espècies animals vulnerables o s’aprofiten per recerca: enguany, a algunes parcel·les s’hi està avaluant si les cremes afecten l’eruga processionària.

Gràfic: superfície i objectiu de les cremes.

Estimular la resiliència d’un espai envers el foc és, però, l’objectiu en la majoria dels casos ­­–ja sigui a efectes de gestió forestal, reduint combustible i afavorint la maduració dels boscos, o de manera estratègica: condicionant un territori en funció de pautes conegudes. Per exemple, al Cap de Creus (Alt Empordà), els incendis repeteixen sovint patró de comportament. A la carretera entre Roses i Cadaqués s’hi ha cremat matoll als peus de l’alzina surera per fer més segura una zona on probablement caldrà maniobrar-hi en cas d’incendi. La crema es va programar al febrer, aprofitant la hivernació de la tortuga autòctona.

Precisament són aquestes cremes estratègiques les més practicades durant la recent campanya: el 59 % de les actuacions tenien aquest objectiu. En elles, s’ha cremat el 45 % de les 162 hectàrees tractades. La majoria de superfície cremada, però, ha estat de pastures del Pirineu lleidatà: el 60% de l’extensió corresponia a aquesta classe de terreny. Serveix per a rejovenir l’herba: s’aconsegueix, a la vegada, millor aliment pels animals ruminants i s’elimina la vegetació baixa més seca i inflamable.

Altres tipus de cremes que s’han dut a terme en aquesta campanya són de conservació i millora d’hàbitat (a Bonastre, al Baix Penedès, es va efectuar una crema d’alta intensitat a requeriment d’un propietari perquè l’àliga cuabarrada recuperés espais de campetx), de gestió forestal (per aclarir els sotaboscos i fer esporga tèrmica als arbres, eliminant-ne les branques baixes i l’excés de fulles sense afectar-los) de protecció dels nuclis urbans aïllats (molt perjudicats i exposats, al igual que les pastures, a l’increment del risc d’incendi que provoca l’abandonament de l’activitat agrícola i ramadera) i de caràcter formatiu
Taules: cremes per Regions d'Emergències i comarques

La planificació de les cremes prescrites

El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat són els encarregats d’analitzar i determinar les condicions en què es realitzaran les cremes prescrites, d’acord amb la regulació del Decret 312/2006. El dia acorda, sota la planificació i coordinació del GRAF, a la crema hi prenen part bombers funcionaris i voluntaris amb vehicles d’aigua, els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i els recursos dels Bombers de la Generalitat que siguin necessaris, fins i tot els aeris.

La unitat GRAF concentra la realització de cremes en dos períodes: finals d’estiu i hivern. L’acció del foc controlat afecta el medi de diferent manera segons si la vegetació està en aturada vegetativa (a l’hivern) o en temps d’activitat fisiològica (estiu i tardor): una crema en acabar l’estiu afavoreix l’activitat dels bancs de llavors de les plantes disseminants i poden afavorir el creixement de l’herba per sobre del matoll, un tipus d’estructura de bosc més favorable al control d’incendis.

Elements clau són també la meteorologia i les condicions de sequera de cada territori. Enguany, hi ha hagut parcel·les obagues a la Catalunya central que no s’han pogut cremar perquè eren massa humides i, quan s’han assecat, a partir del març, ja hi havia nidificació d’ocells; mentre que zones del Prepirineu i Tarragona ja mostraven vegetació en risc de foc sever. La superfície a cremar i la disponibilitat de dies amb bones condicions per fer-ho condicionen molt la distribució de les cremes a cada campanya.
Taula: nombre de dies de crema per comarca

L’hivern 2021 ha estat relativament sec o, fins i tot, molt sec a la meitat nord i est de Catalunya; i, a més, hi ha hagut presència moderada d’episodis de risc en forma de vents forts de mestral o tramuntana. Aquest marc meteorològic ha dut a concentrar l’activitat de cremes d’enguany en els boscos de mitja muntanya de la Catalunya Central i les pastures del Pirineu i Prepirineu. La distribució de cremes de final d’estiu acostuma a estar condicionada per la sequera estival, que determina molt en quines àrees serà possible cremar sense patir pels efectes i la seguretat de les cremes. També el tipus de vegetació i l’orografia de la zona condicionen l’activitat de crema.

Per exemple, l’alta activitat de cremes al Bages, enguany, correspon a l’existència del Punt Estratègic de Gestió (PEG) del Llobregat, que busca limitar la propagació dels incendis de ponent i sud ­que històricament han afectat la Catalunya central. El projecte contempla 17 ha d’actuació que han requerit 6 jornades de crema, realitzades entre febrer i març. Fins aquell moment no s’han donat les condicions adients per dur a terme una crema tan extensa.

Gràfic: tipus de vegetació cremats

Execució de les cremes prescrites

Els Bombers de la Generalitat organitzen les cremes prescrites seguint un o més objectius d’actuació sobre el territori, les condicions meteorològiques adients i un nodrit equip operatiu per executar-la amb eficàcia i seguretat. Cal planificar (localitzar l’indret, determinar els objectius i redactar-ne el pla de crema), preparar les parcel·les (delimitar línies de control i defensa, i assegurar la preservació d’elements que no han de cremar), executar la crema (on participaran equips de control, ignició i de guaites), assegurar la rereguarda (assegurar-se que la zona es refreda de manera segura després de la crema) i fer-ne un seguiment amb visites periòdiques per recollir dades i imatges.

Podeu obtenir més informació sobre el programa de cremes dels Bombers de la Generalitat consultant al link següent:  informació cremes prescrites al web dels Bombers de la Generalita

Cerdanyola del Vallès, 12 de maig de 2021

19.30 h hores

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa: Campanya de Cremes 2021

Nota de Premsa: Campanya de Cremes 2021
PDF | 580

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia