Recerca i Universitats

Assetjament

El Govern i les universitats catalanes amplien la protecció a les víctimes d'assetjament sexual a l'àmbit universitari

query_builder   14 maig 2021 12:44

event_note Nota de premsa

El Govern i les universitats catalanes amplien la protecció a les víctimes d'assetjament sexual a l'àmbit universitari

  • Un nou conveni ofereix a les persones que hagin patit assetjament sexual la possibilitat de traslladar-se d’universitat de manera gratuïta
  • Aquesta iniciativa de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya fa un pas endavant en la protecció de l’alumnat que pateix assetjament sexual per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere
  • Tot el sistema universitari català disposa de protocols contra la violència masclista i contra la LGBTIfòbia
Assetjament

Les víctimes d’assetjament sexual es podran traslladar d’universitat de manera gratuïta gràcies al conveni de col·laboració subscrit entre el Govern i les 12 universitats catalanes que permetrà la implementació d’un procediment excepcional de canvi d’estudis oficials de grau. Es podran acollir a aquest procediment l’alumnat universitari que acrediti la condició de víctima d’assetjament sexual per raó de sexe o per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere.

Per iniciar un procediment les universitats han d’haver aplicat el seu protocol d’actuació, així mateix el trasllat ha de tenir un caràcter voluntari i el conveni també estableix la coordinació que s’ha de fixar quan es procedeixi a un trasllat per aquest motiu. Actualment, les dotze universitats catalanes disposen de protocols contra la violència masclista i també contra la LGBTIfòbia, desplegant la llei 11/2014 de drets de les persones LGBTI i les Lleis 5/2008, del 24 d’abril, i 17/2020, de 22 de desembre, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Els agents signants estableixen també una sèrie de compromisos, els principals dels quals són la creació d’una comissió de seguiment formada per representants de totes les parts i la informació a les universitats sobre els serveis i recursos que l’administració té disponibles. A més, el conveni manifesta explícitament el compromís de coordinar-se de manera real i efectiva per tal d’evitar la revictimització de la persona assetjada.

El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha destacat que “amb aquest Conveni fem un pas endavant en la lluita contra les violències masclistes i per la igualtat, malauradament un àmbit en el qual encara queda molt camí per recórrer i al qual el sistema universitari no pot ser aliè”. Grau ha posat en relleu que “malgrat que les universitats catalanes treballen des de fa molts anys i de manera constant en l’àmbit de la igualtat i la prevenció de conductes masclistes, com a sistema ens hem de dotar de mecanismes coordinats per tal de donar resposta a la societat”.

Des de l’Institut Català de les Dones (ICD), la presidenta Laura Martínez ha subratllat que “el conveni d’enguany mostra el treball transversal i  integral que fem les institucions de manera coordinada per lluitar contra la violència masclista, no només la de parella, i garantir els drets de les persones. Hem de recordar que la violència masclista és un problema endèmic i universal ja que la trobem arreu amb independència de la cultura, grup social, edat i cal tenir present que la patim les dones al llarg de tot el nostre cicle vital. Hem de fer que les universitats siguin espais segurs a qualsevol violència masclista i assetjament. Per això cal avançar en un entorn protector que no faci ni un pas enrere davant cap agressió”.

“Hem de continuar avançant per fer de les universitats un espai de diversitat, de llibertat i de reconeixement de drets”, ha apuntat Mireia Mata, directora general d’Igualtat. “Les universitats catalanes estan fent un gran esforç en la defensa dels drets LGBTI i, implementant l’article 13 de la llei 11/2014 de drets LGBTI, estan treballant en plans contra les discriminacions LGBTI i l’obertura de Serveis d’Atenció Integral, que formen part de la Xarxa SAI de Catalunya.”

Per part de la Generalitat de Catalunya, el conveni està subscrit per la secretaria d’Universitats i Recerca del departament d’Empresa i Coneixement, l’Institut Català de les Dones del departament de Presidència i la direcció general d’Igualtat del departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La totalitat d’universitats catalanes signen el conveni. Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Lleida (UdL), Universitat de Girona (UdG), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat Ramon Llull (URL), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC), Universitat Internacional de Catalunya (UIC), i la Universitat Abat Oliba CEU (UAO).

Aquest conveni ha estat impulsat per la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) –organisme integrat pel Govern i per les 12 universitats catalanes– i s’ha emmirallat en el Conveni per canvi d’estudis oficials de grau aplicable a estudiants que acreditin la condició de víctima de violència de gènere, que es va signar fa més de dos anys i que va suposar un pas molt important en l’establiment de mesures conjuntes de lluita contra les violències masclistes i les desigualtats en l’àmbit universitari.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia