Agència Catalana de l'Aigua

Cargol d'Arquimedes

L'ACA destinarà 3,3 MEUR en la construcció de noves depuradores al Ripollès, garantint el sanejament del 98% de la població

query_builder   14 maig 2021 13:46

event_note Nota de premsa

L'ACA destinarà 3,3 MEUR en la construcció de noves depuradores al Ripollès, garantint el sanejament del 98% de la població

  • En matèria de sanejament s’impulsaran sis projectes, cinc dels quals consisteixen en la construcció de noves depuradores, i un destinat a la millora d’un sistema de sanejament actiu
  • En l’àmbit de medi, s’han atorgat tres ajuts al municipi de Ripoll i un per al de Ribes de Freser per actuacions destinades a minimitzar el risc d’inundacions, amb una inversió total de 293.000 euros
El cargol d'Arquímedes permet potenciar l'energia sostenible.
El cargol d'Arquímedes permet potenciar l'energia sostenible.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, ha anunciat avui, amb motiu de la visita a la central hidroelèctrica de la Corba (Ripoll), una inversió de 3,3 milions d’euros en matèria de sanejament de les aigües residuals a la comarca del Ripollès. Aquestes actuacions es materialitzaran en els propers sis anys a través de sis projectes, i garantiran que el 98% de la població de la comarca tingui garantida la depuració de les aigües residuals.

El primer pas d’aquestes actuacions ja s’ha formalitzat en el darrer consell d’administració de l’ACA, celebrat el passat 18 de març de 2021, amb l’aprovació de cinc convenis per a la redacció de diversos projectes constructius. Aquests serviran per a la construcció de quatre noves depuradores, concretament  les del nucli de la Ral (Sant Pau de Segúries); Toses; Gombrèn, i Beget i Rocabruna (Camprodon). El cinquè dels acords que s’ha presentat avui està destinat a l’estudi  i la diagnosi de l’eliminació de les aigües blanques de la depuradora de Setcases. Es destinaran un total de 300.000 euros per a la redacció dels projectes constructius (cada conveni té un pressupost de 59.700 euros).

Paral·lelament, l’ACA està ja està duent a terme la redacció del projecte constructiu de la depuradora de Campelles, que suposarà una inversió propera als 1,9 milions d’euros.

Reduir el risc d’inundacions

Durant el mes d’octubre de 2018, unes intenses i persitents pluges a la capçalera del Ter van provocar importants danys en diversos punts de la comarca del Ripollès i Osona. Es van dur a terme 176 actuacions, amb una inversió superior als 4,1 milions d’euros.

Avui, el director de l’ACA ha informat de l’atorgament de dos ajuts que beneficiaran al municipi de Ripoll per actuacions destinades a minimitzar el risc d’inundacions en zona urbana. L’Agència destinarà més de 147.500 euros per estabilitzar i protegir dos trams del talús del marge dret del riu Freser que estan erosionats i que afecten el sòl urbà del municipi.

Pel que fa a les actuacions de manteniment i conservació de lleres a la comarca per al període 2020-21, se’n duran a terme dues fora de zona urbana, concretament a Ribes de Freser (70.300 euros) i a Ripoll (75.742 euros). Aquestes consistiran en la retirada de la vegetació que obstacultiza el pas de l’aigua i l’eliminació d’espècies vegetals invasores.

Energia i cabals de manteniment

El director de l’ACA ha visitat la resclosa de la central hidroelèctrica de la Corba, al riu Ter al seu pas per Ripoll, on s’ha instal·lat el primer cargol d’Arquímedes de Catalunya amb l’objectiu de compaginar la producció d’energia hidroelèctrica i el compliment dels cabals ambientals.

Aquesta nova tecnologia, que potencia l’energia sostenible, permet generar energia a peu de resclosa, podent treballar els 365 dies de l’any i aprofitar, per a la producció d’energia elèctrica, els cabals de manteniment del riu, a la vegada que fa possible que els peixos baixin a través del cargol sense patir danys.

A més, aquest cargol permet, amb els generadors de freqüència dels que disposa, adaptar les revolucions del cargol a la quantitat d’aigua que porta al riu, generant sempre el màxim d’energia possible.

 

14 de maig de 2021

4  

Imatges

Moment de la visita

Moment de la visita 505

vista general

vista general 556

detall

detall 576

detall interior

detall interior 218

1  

Fitxers adjunts

nota de premsa

nota de premsa
DOC | 172

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia