Empresa i Treball

Artesania Catalunya i Materfad presenten a Lleida l'exposició «Neomatèria» sobre nous materials per a l'artesania

ARTESANIA

Artesania Catalunya i Materfad presenten a Lleida l'exposició «Neomatèria» sobre nous materials per a l'artesania

query_builder   17 maig 2021 12:00

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

Artesania Catalunya i Materfad presenten a Lleida l'exposició «Neomatèria» sobre nous materials per a l'artesania

Interwoven, de Diane Scherer, realitzat amb patrons vegetals
Interwoven, de Diane Scherer, realitzat amb patrons vegetals
  • L’exposició s’obre al públic aquest dimecres a la Biblioteca Pública de Lleida i es podrà visitar fins el proper 21 de juny
  • La mostra té com a objectiu donar a conèixer materials innovadors alternatius per als artesans, que poden esdevenir part activa en la creació i transformació dels materials
  • L’exposició incorpora com a novetat la secció “Neomatèria catalana i coreana. Innovació i tradició a 9.605 km. de distància”, treballs d’artesans catalans i coreans realitzats amb nous materials, que neix de la itinerància que ha realitzat la mostra per Corea del Sud

Aquest dimecres, 19 de maig, es presenta l’exposició «Neomatèria» a la Biblioteca Pública de Lleida (Rambla d'Aragó, 10), una mostra realitzada per Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) en col·laboració amb Materfad, Centre de materials de Barcelona, que ha estat comissariada per l’enginyer i expert en materials Iván Rodríguez. L’exposició vol mostrar nous materials i tecnologies que podrien ser utilitzats pels artesans, tant procedents de la natura, com dels residus o, fins i tot, materials vius.

La mostra, que s’ha pogut veure a la seu d’Artesania Catalunya a Barcelona i a Tortosa, ha viatjat també a Corea del Sud en una itinerància per tres ciutats del país asiàtic, a Changwon, Siheung i Seul. A partir d’aquesta experiència a Lleida s’incorporaran treballs d’artesans catalans i coreans realitzats amb nous materials.

L’acte inaugural de la mostra serà una visita guiada virtual el mateix dia 19, a les 18.30 hores, a càrrec del comissari Ivan Rodríguez, i que es podrà seguir a través del Instagram Live d’Artesania Catalunya @artesaniacat.

La mostra, que comptarà amb prop d’una cinquantena de materials, molts dels quals materialitzats en objectes, romandrà oberta al públic fins el 21 de juny.

Sneakers II, de Recreus, realitzat amb impressió en 3D amb materials flexibles
Sneakers II, de Recreus, realitzat amb impressió en 3D amb materials flexibles

Neomatèria

L’artesania ha acompanyat la humanitat des del principi de la seva existència, sostenint i reflectint l’evolució de les societats. No obstant això, els canvis viscuts en les últimes dècades han estat més ràpids i profunds que en qualsevol altre moment de la història. Tant és així que algunes veus han proposat de batejar els nostres dies amb el nom d’Antropocè (del grec anthropos, ‘ésser humà’, i kainos, ‘nou’), una nova era geològica marcada pel substancial impacte de l’ésser humà en el seu entorn.

En aquest context, el vincle entre l’artesà i la societat afronta una nova transformació, una revolució en la qual la matèria es reformula i obre la porta a una nova manera de crear. Aquesta exposició pretén donar veu a alguns dels materials que representen aquest canvi, en un recorregut que abasta des d’una nova mirada al món natural fins als nous camins oberts per la ciència i la tecnologia. I al centre, el paper vital de l’artesà com a creador i transformador de la neomatèria.

L’exposició fa un recorregut per vuit tipologies de neomatèries:

Neomatèria vegetal:

En un moment en el qual comencem a ser conscients del veritable valor (i fragilitat) d’aquesta riquesa material, les iniciatives que proposen una nova relació amb els recursos vegetals estan desenvolupant un ampli ventall de materials alternatius amb un gran potencial d’aplicació en l’artesania.

Neomatèria animal:

Creadors de diferents disciplines estan desenvolupant materials alternatius que fan un ús responsable de recursos que fins ara havien passat desapercebuts i que conserven, o fins i tot superen, el valor dels materials d’origen animal més tradicionals.

Neomatèria humana:

L’imparable creixement demogràfic preveu que la població mundial augmentarà en més de mil milions de persones en els pròxims quinze anys. El que d’una banda ens posa en un compromís quant a proveïment, obre l’oportunitat per explorar una de les poques fonts de recursos naturals que continuarà augmentant: el mateix ésser humà. Recursos inesgotables com el cabell, l’orina o fins i tot les llàgrimes poden ser explotats per una artesania sense prejudicis.

Neomatèria residual:

A Catalunya, un ciutadà mitjà genera més de 500 kg d’escombraries a l’any, als quals cal sumar els centenars de milers de tones de residus generats per la indústria. Siguin derivats de la producció alimentària, tèxtil o de la construcció, hi ha una gamma de materials disponibles tan vasta com la que ofereix la natura, i la disponibilitat de la qual permet considerar-los materials «locals» en qualsevol part del món.

Neomatèria reformulada:

Posant els processos de transformació al servei de la imaginació es poden aconseguir tota mena de solucions singulars que reformulen la percepció que tenim dels materials més universals.

Neomatèria digital:

Ens trobem a l’avantsala d’un canvi disruptiu en la manera de fabricar els objectes. La democratització de les noves eines de fabricació retorna l’artesania al primer pla i obre la porta a una xarxa distribuïda de fabricants locals. En aquesta nova revolució industrial els materials es reinventen per explotar al màxim les oportunitats que ofereix la fabricació digital.

Neomatèria reactiva:

Alguns materials presenten la sorprenent capacitat d’interactuar  activament amb les persones i l’entorn. Aquests materials «actius» o «intel·ligents» són capaços de modificar algunes de les seves característiques (canviar de color o de forma, emetre llum, generar electricitat, etc.) de manera reversible i controlada. Com a resultat, habiliten un diàleg entre objecte i usuari que pot permetre a l’artesà explorar codis expressius inèdits fins ara.

Neomatèria viva:

Un nombre creixent d’investigadors i creadors estan desenvolupant materials diversos a partir de sistemes vius, i plantegen un model de cooperació amb la natura alternatiu a l’explotació. Organismes com els fongs o els bacteris són els actors clau d’una prometedora metodologia de producció, Do It Yourself («faci-ho vostè mateix»), que, imitant els cicles naturals, planteja un sistema circular, tancat i eficient.

WEARPURE.tech és un nou polímer avançat creat per Noumena,
WEARPURE.tech és un nou polímer avançat creat per Noumena

Neomatèria catalana i coreana. Innovació i tradició a 9.605 km. de distància

El Korean Institute of Design Promotion (KIDP) va impulsar l’any passat la itinerància de l’exposició «Neomatèria» a Corea del Sud. Gràcies a aquesta iniciativa, entre els mesos de setembre de 2020 i gener de 2021, la mostra es va poder visitar a tres ciutats d’aquest país asiàtic: Siheung, Changwon i Seül, la capital.

Amb motiu d’aquesta itinerància, Materfad i el CCAM han decidit ampliar el contingut de l’exposició amb quatre nous projectes de creadores i creadors amb base a Catalunya. Per la seva banda, el KIDP ha aportat tres propostes de creatius coreans.

L’ampliació ha esdevingut aquesta secció, on es posa el focus en aquests dos territoris separats per més de 9.600 quilòmetres; tanmateix,  s’ha detectat que els plantejaments entorn de la «neoartesania» no estan pas tan allunyats. La mostra inclou alguns treballs experimentals d’una selecció d’artesans catalans, com són Noumena, Nailfactory, Sara González de Ubieta i Surzhana Radnaeva, i els coreans Fromhence, Papper Studio i KHJ Studio.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sobre CCAM-Artesania Catalunya

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

Sobre Materfad, Centre de materials de Barcelona

Creat pel FAD el 2008 i amb seu a la planta -1 del Disseny Hub Barcelona, Materfad, Centre de materials de Barcelona té tres missions: la generació, la transferència i la divulgació de coneixements sobre materials innovadors. Al showroom de mostres físiques i a la base de dades de Materfad es poden consultar milers de materials, tecnologies i processos innovadors comercialment disponibles que faciliten la transferència tecnològica entre sectors tan diferents com la biotecnologia, la construcció, el transport o el tèxtil, entre d’altres.

Sobre el FAD, Foment de les Arts i del Disseny

El Foment de les Arts i del Disseny és una associació sense ànim de lucre de professionals i empreses vinculades al disseny. Des del FAD es defensa que el disseny pot millorar la vida de les persones. Per això dedica els nostres recursos a promoure la cultura creativa, a donar suport a les noves generacions i a estimular l’excel·lència en el disseny de producte, l’arquitectura, la moda, el disseny gràfic, la comunicació visual, l’artesania i les arts en general. Dins el FAD conviuen cinc associacions de les diferents disciplines creatives i un centre de materials: A-FAD: Associació d’Artistes i Artesans; ADG-FAD: Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics; ADI-FAD: Associació de Disseny Industrial; ARQUIN-FAD: Associació Interdisciplinària del Disseny de l’Espai; MODA-FAD: Secció de Moda, i MATERFAD: Centre de materials de Barcelona.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Neomatèria» Crèdits:

Concepte original: MATERFAD, Centre de Materials de Barcelona, i CCAM, Consorci de Comerç Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya

Amb el suport de: Biblioteca Pública de Lleida

Comissariat: Iván Rodríguez i MATERFAD

Coordinació CCAM: David Places

Direcció de MATERFAD: Valérie Bergeron

Direcció científica de MATERFAD: Robert D. Thompson

Gestió del projecte: Ainhoa Pastor i Gemma Esteban

Disseny gràfic: Noelia Felip

Traducció i correcció de textos: Ester Arana i Carmen Mactley

Agraïments: Korean Institute of Design Promotion

 Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb imatges de l'exposició

Nota de premsa amb imatges de l'exposició
PDF | 398