Salut

Salut mental

S'inicia la formació per a professionals dels serveis de salut mental de Catalunya en el Manual de recuperació i autogestió del benestar

query_builder   19 maig 2021 13:34

event_note Nota de premsa

S'inicia la formació per a professionals dels serveis de salut mental de Catalunya en el Manual de recuperació i autogestió del benestar

  • El Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut engega una formació per a 30 professionals de 15 serveis de rehabilitació comunitària de salut mental i addiccions de Catalunya, per garantir una millor recuperació de les persones usuàries d’aquests dispositius assistencials
  • La formació, coordinada amb la Federació SMC i amb el suport del Clúster Salut Mental Catalunya, se centra en l’ús del nou Manual per a la recuperació i l’autogestió del benestar i forma part de la progressiva implementació del projecte pilot Activa’t per la salut mental

Durant els propers mesos, els professionals dels Serveis de Rehabilitació Comunitària de Catalunya rebran un curs per esdevenir formadors en els tallers de capacitació per a l’ús del Manual per a la recuperació i l’autogestió del benestar, una eina pràctica dissenyada en el marc del projecte Activa’t per la Salut Mental. Aquests tallers són un recurs per ajudar a assolir una millor salut mental i més satisfacció amb la pròpia vida de les persones amb problemes de salut mental i/o addiccions, per tal d’afavorir la seva autodeterminació i el respecte per les pròpies preferències.

El nou Manual i altres materials que l’acompanyen (quadern de l’usuari, guia del formador, material didàctic) estan basats en el model de recuperació en salut mental. Aquest model és una referència en la planificació de les polítiques de salut mental i addiccions, la pràctica professional i la millora dels serveis de salut mental i addiccions, ja arrelat en molts països. Ha estat elaborat per l’Activa’t per la Salut Mental, un projecte innovador impulsat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Federació VEUS, entre el 2015 i 2020, en col·laboració amb serveis de salut mental, ens municipals i associacions de 13 territoris d’arreu de Catalunya. L’èxit de l’Activa’t rau, entre d’altres, en la implicació dels serveis públics de salut mental en el model de recuperació de les persones amb problemes de salut mental.

Els professionals es formaran per poder impartir tallers a les persones usuàries fent ús dels materials  del Manual, amb estratègies que altres persones amb experiències de patiment psicològic han fet servir per millorar la seva salut mental i la satisfacció amb la pròpia vida. Aquest treball permetrà generar un pla individual de recuperació i orientar el propi projecte de vida, així com oferirà recomanacions per identificar i treure profit de tots els recursos a l’abast, més enllà de l’àmbit assistencial, mantenint com a objectiu l’autogestió i partint de les vivències de cada persona.

Els materials que es faran servir van ser coordinats per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i elaborats per part d’ActivaMent Associació com a consultors, després d’una anàlisi de necessitats, amb les aportacions de persones amb experiència pròpia, els coneixements de professionals i familiars i amb l’ajuda d’un comitè de redacció, format per professionals de la salut de diferents perfils i recursos. En aquest procés hi han participat més de 300 persones.

En aquesta primera edició del curs, s’ofereix la formació a 30 professionals de 15 Serveis de Rehabilitació Comunitària de salut mental i addiccions de Catalunya que han col·laborat en la seva elaboració. El curs s’inicia aquest mes de maig i s’allarga fins al mes d’octubre d’enguany. Posteriorment, s’anirà ampliant amb edicions per formar a tots els professionals dels SRC del territori català. Un cop realitzada la formació els professionals que hi han participat, implementaran els tallers als Serveis de Rehabilitació Comunitària, i el procés serà avaluat per la Federació SMC.

Aquesta formació es du a terme a través de la plataforma formativa del Departament de Salut, està coordinada per l’Activa’t per la Salut Mental, la Federació Salut Mental Catalunya i el Pla director de salut mental i addiccions i compta amb el suport del Clúster Salut Mental Catalunya.

Activa’t per la salut mental ha comptat amb la col·laboració dels departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona i les quatre diputacions, entre altres entitats públiques i privades.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia