Direcció General de Comunicació

Consellera Budó

El Govern presenta l'avantprojecte de llei que "dotarà d'independència" el Consell Nacional de Dones de Catalunya

query_builder   19 maig 2021 19:44

event_note Nota de premsa

El Govern presenta l'avantprojecte de llei que "dotarà d'independència" el Consell Nacional de Dones de Catalunya

  • La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ho ha anunciat al Ple del CNDC, que ha començat amb un minut de silenci pels dos feminicidis que han tingut lloc recentment
  • L’avantprojecte de llei incorpora una composició del Consell més independent, sense la presència del Govern
Consellera Budó

El Govern de la Generalitat ha presentat avui l’avantprojecte de llei que modificarà el Decret 65/2014 que regula el Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC). Ho ha anunciat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, al plenari del consell on ha constatat que serà l’objectiu del proper executiu aprovar-lo com a acord de Govern. “Ens permetrà començar la nova legislatura podent fer efectiu l’avantprojecte de llei per dotar d’independència el CNDC”, ha assegurat la consellera, i és que una de les modificacions principals que aporta l’avantprojecte de llei és que “incorpora una composició del Consell més independent” i sense la presència del Govern de la Generalitat.

A més, el text defineix el CNDC com un òrgan consultiu del Govern i el Parlament, amb diverses funcions com la promoció de la participació i l’associacionisme de dones o proposar mesures als poders públics. L’avantprojecte de llei s’ha redactat després de l’estudi d’una consultora que veia insuficient la modificació del decret actual per aconseguir la independència del Consell.

Consellera Budó

El Ple del CNDC ha començat amb un minut de silenci per les dues dones assassinades aquesta setmana a mans de les seves parelles. La consellera Budó s’hi ha referit expressant el condol del Govern. “Dos assassinats de dues dones que empetiteixen una mica més la nostra societat però ens encoratgen a treballar més intensament fins eradicar la xacra de la violència masclista. Les dones tenim dret a viure amb llibertat, amb seguretat i, sobretot, dret a viure”, ha expressat.

Budó ha finalitzat la seva intervenció al plenari del Consell amb un agraïment i comiat a les entitats que en formen part. “Com a societat tenim molts reptes però el CNDC ha fet bona feina, ha permès avançar en les polítiques de dones al nostre país i és una organització pionera”, n’ha destacat.

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) és l'òrgan col·legiat de participació i consulta de l'Institut Català de les Dones (ICD) que integra representants de 442 entitats que treballen en programes en favor de la igualtat i la promoció de la dona, així com les diferents entitats de dones del territori català, per a les qüestions vinculades al Pla del Govern en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu. El CNDC promou la participació i l’associacionisme de les dones, incentiva el treball en xarxa i fa propostes sobre qüestions que afecten les dones i l’equitat de gènere.

La presidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i de l’ICD, Laura Martínez, ha explicat que “ha començat l’avaluació de la de la llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes mitjançant l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua). Es tracta d’una avaluació participativa. S’han dut a terme diverses reunions i s’ha comptat amb la implicació del CNDC i dos grups de treball de l’Observatori de la Igualtat de Gènere per a totes les fases del procés”.

Martínez també ha subratllat que “s’han reactivat dos grups de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista: el d’abordatge de les violències sexuals i el de tràfic i explotació sexual de dones i nenes. A ells es va fer la presentació de dos estudis: el de diagnòstic dels mecanismes utilitzats en l’atenció i protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual a l’Alt Empordà, de la Fundació APIP-ACAM; i el de diagnòstic per a una estratègia integral i interdepartamental de lluita contra el tràfic de dones i nenes, de SICAR.cat”.

La vicepresidenta segona del CNDC, Montse Pineda, ha subratllat que “tanquem un procés de treball amb el Govern actual. Ha estat una legislatura de molta feina interna i estem orgulloses de la feina d’incidència política que hem fet tant en el Parlament com en el Govern. Volem que el CNDC sigui una entitat amb autonomia i fonamental per generar política pública”.

Eugenia Bretones ha presentat el Projecte de millora del funcionament i reforma del Decret que regula el CNDC i ha explicat que “calia el reforç de la perspectiva democràtica i de rendició de comptes dels òrgans consultius del Govern. Es tracta d’un procés alineat amb el desplegament del pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022”.

Sobre aquest mateix projecte, Neus Pociello ha posat de relleu que “arribem al moment que totes les entitats del CNDC puguem fer aportacions a la proposta d’avantprojecte de Llei per assegurar que CNDC sigui entitat de dret públic. Aquesta estructura i plantejament estan enfocades a que com a CNDC puguem garantir la mirada interseccional, les mirades de tots els feminismes, i la inclusivitat. Hem treballat en profunditat la rendició de comptes i la transparència, com prenem les decisions i com ens relacionem. Alineant el funcionament a allò que volem com entitats feministes”.

Grups de treball i ATD

Carme Riu, coordinadora del Grup de Treball Dones i Discapacitats, ha destacat que “les dones han fet tota la tasca de posar la vida al centre sense cap retribució ni reconeixement. Ja és hora que s’implementi una llei de l’economia personal per a que cada dona i persona pugui se autònoma, totes les dones que fan aquesta feina sense retribució passarien a ser contributives i augmentaria el PIB i la igualtat respectant la diversitat. Si treballem en la cura hem de donar prestigi a això ja que suposa que hem sostingut la humanitat”.

Laia Rosich, del GT d’abordatge de les violències masclistes ha destacat que “ens sumem al condol pels dos feminicidis de les darreres hores. Fem una crida a la participació per tenir més representació territorial ja que tenim reptes importants com els que ens suposa la modificació de la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència masclista que canvia moltes coses”.

Montserrat Lorite, de l’Assemblea Territorial de Dones (ATD) de Lleida, ha explicat que “volem ser la veu de Lleida en el CNDC i visibilitzar les entitats de ponent i aportar la nostra experiència en associacionisme. Per al 2021-22 ens centrem en l’abordatge post-covid. Hem estat en pandèmia molt actives oferint recursos i ara és moment de cuidar les dones i tornar a fer projectes presencials on elles siguin protagonistes i les primeres beneficiades”.

Mònica Aldegunde, de l’ATD de Girona, ha subratllat que els mitjans virtuals que s’han activat en pandèmia les ha ajudat a crear espais de coneixement i trobada, mentre que Rosa Llurba, de l’AT de Tarragona, ha posat sobre la taula la dificultat de comunicació a causa de la pandèmia. Pociello, finalment, ha tornat a intervenir per explicar la participació del CNDC en les comissions que gestionen els fons europeus per a la incorporació de la perspectiva de gènere.

 

Nou Grup de Treball i noves entitats

El Ple ha ratificat la proposta de creació del Grup de Treball per les Relacions entre l’Administració Pública i les Entitats, i la incorporació de 9 entitats, la qual cosa fa que Ple del Consell quedi format per 442 entitats i associacions de dones.

Les noves entitats son:

  • Associació de Dones “la Tortada” de la Fatarella
  • Associació de Dones de Centelles
  • Associació de Dones les Àguedes de Torrelameu
  • Associació SheLeader
  • Associació Trans*Baixpower & Roses de Sant Feliu
  • Centre d’Estudis de les Dones d’Europa
  • Comissió de Dones de la Fundació Eugen Bleuler
  • Consell Municipal de les Dones de Sant Just Desvern
  • Feministes de Catalunya

 

El CNDC actualment està regit pel decret 65/2014 que en regula l’estructura en el Ple, que és l’òrgan de màxima representació, la Comissió de coordinació, que executa i coordina les accions i projectes que duu a terme el CNDC; i els grups de treball, que tracten sobre dones grans, salut, participació internacional, dones amb discapacitats, violència masclista, empresa i economia, migrades i refugiades i ODS i Agenda 2030. Així mateix, aquest decret regula les Assemblees Territorials de Dones de Catalunya, que són els òrgans territorials de participació i consulta del CNDC.

`