Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra investiguen un home per enaltir a les xarxes socials els atacs terroristes de Breivik i Tarrant

query_builder   22 maig 2021 09:51

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra investiguen un home per enaltir a les xarxes socials els atacs terroristes de Breivik i Tarrant

  • Difonia imatges de les accions terroristes i va arribar a dir que “Necessitem més herois a Europa com aquests”

  • També va publicar iconografia nacionalsocialista, missatges xenòfobs i ofensius contra la comunitat musulmana i va exhibir un exemplar de l’Alcorà dins de la boca d’un porc senglar decapitat

  • Els fets s’han posat en coneixement de l’Audiència Nacional per un delicte d’enaltiment del terrorisme

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Comissaria General d’Informació en el transcurs de les activitats preventives per detectar radicalismes a la xarxa que puguin comportar una amenaça per a la seguretat de les persones van detectar un perfil des d'on s'enaltia les figures dels terroristes Anders Behring Breivik i Brenton Harrison Tarrant.

La persona investigada pels Mossos, un home de 36 anys, nacionalitat espanyola i amb domicili a Barcelona, lloava mitjançant a través de Twitter les figures de Breivik i Tarrant, difonia imatges de les accions terroristes, així com del llibret doctrinal “El gran intercanvi”, fins el punt d’arribar a fer una crida proclamant que “Necessitem més herois a Europa com aquests”.

L’investigat també difonia iconografia nacionalsocialista, així com missatges xenòfobs i ofensius contra la comunitat musulmana, com l’exhibició d’un exemplar de l’Alcorà dins de la boca d’un porc senglar decapitat, mostrant un clar menyspreu a la multiculturalitat.

A partir d'aquestes publicacions, en comprovar l’existència de missatges on s'enaltia i es justificaven accions terroristes i de menyspreu i humiliació de les víctimes, es va obrir una investigació que ha permès identificar i localitzar el presumpte autor dels fets.

Un cop agafada declaració a la persona investigada, els fets s’han posat aquest dimecres 19 de maig en coneixement de l’Audiència Nacional per un delicte d’enaltiment del terrorisme. La investigació segueix oberta.

Breivik i Tarrant s’han convertit en referents d’un corrent ideològic ultradretà anomenat Nacionalisme Blanc, un moviment ideològicament heterogeni que s’emmarca dins el supremacisme blanc, però que es distingeix per la seva naturalesa violenta i per la seva voluntat de canvi revolucionari del sistema actual.

Anders Behring Breivik va protagonitzar un doble atemptat terrorista a Noruega el 22 de juliol de 2011, que va consistir en fer esclatar un artefacte explosiu al centre d’Oslo i en un posterior tiroteig a l'illot d'Utøya, on se celebrava el campament juvenil del Partit Laborista, fets que va cometre disfressat de policia. Va matar 76 persones i en va ferir 96. Per aquestes accions va ser condemnat per assassinat terrorista a 21 anys de privació de llibertat, prorrogables.

Per la seva banda, Brenton Harrison Tarrant va atemptar el 15 de març de 2019 a Nova Zelanda contra dues mesquites situades a  la població de Christchurch, on va assassinar amb una arma de foc automàtica 51 persones. El vídeo de l’acció el va emetre en directe a través d’una càmera frontal, com si fos un videojoc, amb la finalitat que es fes viral. L’argumentari ideològic de la seva acció el va escriure poc abans de la massacre en el llibret “El gran intercanvi, la gran substitució cap a una nova societat” que feia referencia al suposat intercanvi de la població europea per la població musulmana. Va ser condemnat a cadena perpètua per 51 càrrecs d’assassinat, 40 de temptativa d’assassinat i un per terrorisme.

 

 

 

 

Àrea de Comunicació

Barcelona, 22 de maig de 2021