Bombers

Dissabte 5 de juny, a les 9h, s'iniciarà la III Vertical Montserrat

Torna la Vertical Montserrat: 2.180 esglaons per la infància en risc atesa a Sant Joan de Déu

query_builder   26 maig 2021 16:06

event_note Nota de premsa

Dissabte 5 de juny, a les 9h, s'iniciarà la III Vertical Montserrat

Torna la Vertical Montserrat: 2.180 esglaons per la infància en risc atesa a Sant Joan de Déu

Dissabte 5 de juny, a les 9h, s’iniciarà la III Vertical Montserrat, la cursa vertical més exigent de l’Estat espanyol, inclosa dins el circuit internacional Towerrunning World Association, en la qual els prop de 150 participants hauran de pujar els 2.180 esglaons en 388 metres de desnivell que separen l’estació inferior del Funicular de la Santa Cova de Montserrat de l’estació superior del Funicular de Sant Joan de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

La prova va ser creada l’any 2017 per Bombers de la Generalitat de Catalunya –emmarcada dins el projecte Bombers amb Causa- i organitzada conjuntament amb l’Obra Social de Sant Joan de Déu, amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, de Creu Roja de Catalunya, del Patronat de la Muntanya de Montserrat i de l’Abadia de Montserrat. El seu objectiu és clarament solidari: els fons recaptats amb les inscripcions, dels sponsors i de la categoria ‘Som Un Equip’ –en què un esportista fa la cursa en nom d’un equip que ha recaptat prèviament 500€- aniran destinats a finançar projectes de recerca en malalties infantils i programes socials d’atenció a la infància en risc d’exclusió i les seves famílies de diversos centres de Sant Joan de Déu. Igualment, la cursa continua fomentant la inclusió de les persones amb discapacitats diverses.

En aquesta tercera edició hi participaran 30 bombers i, per primer cop, hi haurà una dona, del Parc de Montjuïc de Bombers de Barcelona: la Mònica Tomàs. El gruix de participants pujarà en la categoria Open, masculina i femenina, i 8 esportistes més en la categoria Inclusiva, dirigida a persones amb discapacitats físiques, intel·lectuals, auditives o visuals. En aquest darrer cas, les persones participants aniran acompanyades d’un guia vident i units per una barra direccional. D’aquesta manera, la Vertical Montserrat vol contribuir a la inclusió de les persones amb discapacitats diferents a través de la pràctica de l’esport. Enguany serà el primer any que hi participarà un esportista amb discapacitat física, concretament amb esclerosi múltiple.

Un al·licient de la prova és la participació de l’atleta paralímpic albanès Haki Doku, que recorrerà de baixada les escales de la Vertical Montserrat en cadira de rodes. L’Haki Doku ha aconseguit diversos rècords Guinness en aquesta modalitat. Més informació a: https://youtu.be/4Cy6w6rLIpY / https://en.wikipedia.org/wiki/Haki_Doku.

A més, una altra de les novetats de la III Vertical Montserrat és la creació de la categoria ‘Som Un Equip’, dirigida a persones, empreses, clubs esportius i altres organitzacions que participaran amb un corredor/a que les representa, i que han aconseguit un repte solidari mínim de 500€. És el cas de l’Associació Petjades de Colors, la Fundació Abadia de Montserrat 2025, l’Aeri de Montserrat, la Festaval d’Esparreguera, Moehs BCN o el policia local Jordi Roviralta. 

La Vertical Montserrat de 2020, que s’hauria hagut de celebrar el 17 d’octubre de l’any passat, però que es va haver de suspendre per la pandèmia, l’havia d’apadrinar l’alpinista d’elit i esportista d’ultra resistència Sergi Mingote, que malauradament va morir el passat 16 de gener. Per aquest motiu, en aquesta tercera edició se li retrà un sentit homenatge, al qual hi assistirà la seva vídua.

En Sergi Mingote tenia previst participar a la prova fent de guia a l’esportista amb discapacitat visual Joan Soto. Per tal d’homenatjar-lo també, en Josemi Herrera, amic íntim d’en Sergi, serà qui li faci de guia a en Joan Soto. El 5 de juny han confirmat la seva presència els guanyadors de les darreres edicions de la cursa: Joan Freixa, Alba Xandri i Enrique Santamaría. Entre els inscrits d’enguany també hi ha la Laia Andreu, campiona de Catalunya de curses de muntanya els anys 2008 i 2014, i d'Espanya el 2014.

La Vertical Montserrat –que va ser premiada a la Gala dels Primers Premis Inclusius de l’Esport Català, celebrada el 2 de desembre de 2019- complirà amb totes les mesures sanitàries preventives contra la pandèmia i el personal de l'organització vetllarà en tot moment per evitar aglomeracions i concentracions massives de persones. Es controlarà l’aforament i el compliment de les normes per part dels participants.

Per a aquelles persones que vulguin col·laborar, però que no puguin participar en la prova, s'ha habilitat un ‘Dorsal Zero’ –que estarà operatiu fins l’endemà de la cursa- en la pàgina web https://verticalmontserrat.org on s’hi pot fer un donatiu.

 

Material addicional:

2019: https://www.flickr.com/photos/solidaritatsjd/albums/72157712475725592

2018: https://www.flickr.com/photos/solidaritatsjd/albums/72157712474382386

  • Dorsal Zero, actiu fins al 6 de juny.

Comptador: https://www.stockcrowd.com/template/2/1735

Donatiu directe: https://bit.ly/VM_DorsalZero

  • Xarxes socials Twitter: @verticalmont - Facebook: @verticalmontserrat - #VerticalMontserrat

Cerdanyola del Vallès, 26 de maig de 2021

16.00 hores

2  

Imatges

Cartell oficial de la Cursa

Cartell oficial de la Cursa 1263

Cartell oficial de la Cursa

Cartell oficial de la Cursa 1173