Incasòl

Badalot

Comencen les obres de reparació del badalot del Portal de l'Assumpta al Monestir de Santes Creus d'Aiguamúrcia

query_builder   31 maig 2021 13:11

event_note Nota de premsa

Comencen les obres de reparació del badalot del Portal de l'Assumpta al Monestir de Santes Creus d'Aiguamúrcia

  • La intervenció consistirà en l’arranjament de les patologies causades per la caiguda d’un llamp sobre el remat de la torre i la seva coberta, malmesa per la continuada entrada d’aigua i tindrà una durada de tres mesos
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, mitjançant l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat les obres de reparació i consolidació del badalot o torre, la seva coberta i la planta golfa de l’edifici del Portal de l’Assumpta del monestir de Santes Creus d’Aiguamúrcia (Alt Camp), segons projecte de l’arquitecte Pau Jansà, que també dirigirà les obres. L’actuació ha estat adjudicada a l’empresa Constècnia 3, SL, per un import de 86.867,55 euros (IVA exclòs), finançats per la companyia asseguradora del monument, i compta amb un termini d’execució de tres mesos.

La intervenció consistirà en l’arranjament de les patologies causades per la caiguda d’un llamp sobre el remat de la torre i la seva coberta, malmesa per la continuada entrada d’aigua. En aquest sentit, l’any passat, durant el procés de preparació dels treballs, ja es va executar una actuació d’urgència per evitar una major degradació. Les obres que ara han començat preveuen substituir els elements en mal estat, conservant aquells que siguin recuperables, i tindran una durada de tres mesos.

Actualment, l’edifici es troba en general en bon estat. L’estructura de la coberta és de biguetes, llates i rastrells de fusta. A la torre les teules són recolzades directament damunt dels rastrells i vistes per la part inferior, en canvi a la coberta de les golfes són col·locades damunt d’entaulat ceràmic. Les teules superiors de la coberta de la torre són vidriades de color verd, la resta són amb acabat ceràmic natural. La planta golfa té les parets pintades directament sobre el paredat i el terra és de rajola ceràmica. Les obertures estan tancades amb marcs de fusta i vidre.

A la zona de la torre es preveu substituir els elements de fusta i les teules que ho requereixin, en aquest cas seran vidriades, semblants a les actuals. Es col·locarà una anella metàl·lica a l’interior per evitar l’obertura dels paraments. I s’instal·larà un parallamps al centre de la coberta per evitar que un llamp torni a fer-la malbé. Pel que fa a les golfes també es preveu substituir els elements de fusta que hagin quedat malmesos i s’aplicarà un tractament a la resta, així com els elements ceràmics. Finalment, s’extraurà la vegetació existent i es rejuntarà la unió entre les peces a tots els paraments. A la part inferior de la torre es repicaran els arrebossats amb perill de despreniment, es tancaran les vies d’aigua i es refaran les parts degradades amb morters de calç.

El Portal de l’Assumpta

El portal de l'Assumpta, presidit per una imatge de la Mare de Déu i l'escut de Santes Creus, comunicava el recinte exterior amb el de mitja clausura, un espai d'accés restringit per preservar l'aïllament dels monjos.

Al segle XVIII va ser remodelat, dins d'un projecte de reforma global del monestir. Per aquesta raó, hi dominen elements decoratius propis del barroc.

L'edifici acull la residència del vicari, el monjo encarregat dels serveis religiosos a l'església de Santa Llúcia, on atenia els habitants dels dominis de Santes Creus. La torre que el corona podria haver fet les funcions de comunidor, l'espai des d'on, durant la festa de la Santa Creu (3 de maig), es beneïen totes les terres del domini per exorcitzar-les de tempestes i altres inclemències meteorològiques.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 135

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia