Recerca i Universitats

Consellera Geis

Durant l'acte de signatura del protocol per a la creació de la Càtedra Barcelona d'Estudis d'Habitatge

La consellera Geis destaca el paper de les universitats en l'aportació de solucions per millorar les polítiques socials

query_builder   3 juny 2021 15:14

event_note Nota de premsa

Durant l'acte de signatura del protocol per a la creació de la Càtedra Barcelona d'Estudis d'Habitatge

La consellera Geis destaca el paper de les universitats en l'aportació de solucions per millorar les polítiques socials

  • El Govern impulsa una càtedra interuniversitària que té com a objectiu facilitar solucions innovadores per desenvolupar polítiques d’habitatge i rehabilitació
  • El Govern subscriu el protocol de creació amb l’Estat, l’Ajuntament de Barcelona i les quatre universitats públiques de l’àrea metropolitana
  • La Generalitat de Catalunya i el consistori barceloní assumiran al 50% el cost del finançament del projecte que ascendirà a 100.000 euros anuals
Consellera Geis

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha destacat avui la importància d’implicar les universitats en l’esforç per trobar solucions innovadores que permetin millorar les polítiques públiques amb impacte social. La consellera Geis ha fet aquestes declaracions durant l’acte de signatura del protocol per a la creació de la Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge que aquest migdia ha subscrit el Govern de la Generalitat de Catalunya amb l’Estat, l’Ajuntament de Barcelona i les quatre universitats públiques de l’àrea metropolitana: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Universitat Pompeu Fabra (UPF).

“Els universitaris sabem que el naixement d’una càtedra és un brot d’esperança perquè implica la unió d’entitats socials, universitats i empreses en l’esforç de trobar solucions acadèmiques que impactin en la millora de la societat”, ha assegurat Geis. La consellera ha subratllat que “la nova càtedra neix amb il·lusió i voluntat de consens” entre tots els agents implicats. En aquest sentit, ha reafirmat el compromís del Govern per estar al costat de les universitats i dels ajuntaments “que són la primera porta d’entrada dels ciutadans a l’administració”.

Aquesta càtedra interuniversitària té com a objectiu facilitar solucions innovadores per desenvolupar polítiques d’habitatge i rehabilitació gràcies a esdevenir un laboratori d’investigació interdisciplinari, seguint el model d’experiències internacionals exitoses com ara les nord-americanes del Furman Center de la Universitat de Nova York o el Joint Center for Housing Studies de la Universitat de Harvard, o les europees del Regne Unit (UK Collaborative Centre for Housing Evidence) i Suècia (Institut for Housing and Urban Research de la Universitat d’Uppsala).

La Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge és exemple de l’essencial cooperació que s’ha de promoure entre les universitats i les administracions per erigir a les institucions d’educació de superior del nostre país com a agents de canvi que facilitin el coneixement i les evidències científiques per resoldre problemàtiques públiques. “El que hem signat avui és una aliança de país perquè el coneixement formi part de l’agenda del dia a dia”, ha afirmat la consellera Geis. Aquesta col·laboració entre l’administració i l’acadèmia permetrà “afrontar els reptes de l’habitatge que la pandèmia ha agreujat”. La consellera Geis ha afegit que “tots aquells que hem estudiat urbanisme sabem de la importància del dret de l’habitatge i la seva relació amb la salut i la dignitat de les persones”.

La creació de la càtedra anirà a càrrec del Govern de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, que n’assumiran el finançament al 50% del cost que ascendirà a 100.000 euros anuals. El protocol signat avui estableix les bases generals de col·laboració i cooperació que es concretaran en un posterior conveni de creació de la Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge. El període inicial establert per a la durada de la Càtedra és de quatre anys, prorrogables per quatre anys més.

El futur conveni també definirà les línies d’investigació conjuntes entre la UB, la UAB, la UPC i la UPF que han de permetre a les administracions públiques avançar en la planificació, el finançament, el disseny i el desenvolupament de polítiques d’habitatge i rehabilitació que, entre d’altres, avancin en garantir el dret a l’habitatge. Així mateix, preveu establir l’elaboració d’un anàlisi anual sobre la situació de l’habitatge a Barcelona i de recomanacions periòdiques de polítiques d’habitatge en base al coneixement científic.

En el marc d’aquesta nova càtedra, les universitats públiques de l’àrea metropolitana de Barcelona tenen com a finalitat investigar, des de diferents disciplines –l’economia, el dret, la sociologia, o la geografia–, la naturalesa del mercat residencial, la seva connexió amb la garantia del dret a l’habitatge, i la inserció en el desenvolupament urbanístic de les ciutats, entre d’altres.

En l’acte de signatura del protocol de creació de la Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge, també hi han participat el ministre d’Universitats, Manuel Castells; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el rector de la UB, Joan Guàrdia; el rector de la UAB, Javier Lafuente; el rector de la UPC, Daniel Crespo; i el rector de la UPF, Oriol Amat. L’assistència s’ha completat amb el secretari d’Agenda Urbana i Territori del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Agustí Serra; el secretari general d’Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Francisco David Lucas; i la regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín.

3  

Imatges

Foto1

Foto1 2930

Foto2

Foto2 1046

Foto3

Foto3 1299

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia