Salut

Agència de Salut Pública

Lliurament de premis de l'edició 2020-2021 del programa educatiu "Classe sense fum"

query_builder   9 juny 2021 09:00

event_note Nota de premsa

Lliurament de premis de l'edició 2020-2021 del programa educatiu "Classe sense fum"

  • Les escoles i instituts disposaran el proper curs d’una nova unitat didàctica dedicada al tabac i l’activitat física
  • 3.016 adolescents catalans han participat enguany al programa de prevenció del tabaquisme de referència als centres d’Educació Secundària

El tabaquisme és la primera causa evitable de pèrdua de salut i de mortalitat prematura, que causa cada any prop de 10.000 defuncions a Catalunya. Gràcies a les polítiques de prevenció i control del tabaquisme que s’han anat desenvolupant durant les últimes dècades i la sensibilització del conjunt de la societat, el percentatge de persones fumadores ha anat disminuint de forma gradual, però a Catalunya encara fuma el 24,6% de les persones de 15 anys en endavant, la qual cosa significa que hi ha gairebé 1,5 milions de persones fumadores, la meitat de les quals poden morir prematurament per malalties relacionades amb el tabac.

La major part de les persones fumadores van iniciar-se en l’ús del tabac a l’adolescència. A casa nostra, l’ús de tabac entre els adolescents de 14 a 18 anys escolaritzats ha disminuït notablement aquests últims anys: el percentatge de fumadors diaris va passar del 23,0% l’any 2004 al 9,2%  el 2016, i va augmentar fins l’11,7% el 2018. La iniciació del tabaquisme a l’adolescència continua sent una preocupació per als professionals i les administracions responsables de l’Educació i de la Salut Pública.

“Classe sense fum” és un programa d’àmbit europeu que persegueix l’objectiu que els adolescents d’entre 12 i 14 anys no fumin o que comencin el més tard possible.  El projecte s’emmarca en la iniciativa Smoke-free Class, que s’ha validat científicament en diversos estudis epidemiològics i que es realitza a Barcelona des de l’any 1997 i a tot Catalunya des del 2004.

El programa es basa en el suport del grup i l’incentiu de la participació en un concurs per tal d’assolir el compromís conjunt de no fumar durant tot el curs escolar. Els docents del centre imparteixen les sessions, fan un seguiment del grup i donen suport a l’alumnat que desenvolupa una activitat creativa que consisteix en l’elaboració d’un vídeo o un cartell amb un missatge orientat a la prevenció del tabaquisme a l’adolescència.

El programa s’ofereix als centres d’Educació Secundària i s’adreça a l’alumnat de 12 a 14 anys del primer cicle d’Educació Secundària Obligatòria, ja que alguns adolescents d’aquestes edats inicien el contacte amb el tabac. Els grups que completen el programa i es mantenen sense fumar participen en un sorteig per obtenir diversos premis i un jurat de professionals i un altre d’adolescents distingeixen els millors treballs amb diferents guardons. 

El programa està coordinat conjuntament per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. A la ciutat de Barcelona la coordinació del programa es porta a terme des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

A l’hora d’implementar el projecte a Catalunya també hi participen com a entitats patrocinadores i col·laboradores la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, i la Fundació “La Caixa”. Cadascuna d’aquestes institucions patrocina un dels premis, basats en la promoció de l’oci actiu saludable en grup.

Durant el curs 2020-2021, han participat en el programa 3.016 alumnes de 114 grups classe de 32 centres educatius de Catalunya. Tots els alumnes dels grups que han completat el programa obtenen un petit premi per la seva participació.

En el decurs dels darrers anys s’han publicat diferents materials didàctics destinats als centres que participen en el programa Classe sense Fum o porten a terme altres activitats educatives de prevenció del tabaquisme. Aquestes propostes educatives, centrades en aspectes d’interès com l’ús de cigarretes fetes a mà, l’impacte ambiental del tabac o les noves formes de consumir tabac i nicotina, com les cigarretes electròniques i les pipes d’aigua.

Coincidint amb l’acte de lliurament de premis del programa Classe sense Fum, s’ha fet pública una nova proposta didàctica destinada als centres educatius que participen en el programa. L’objectiu d’aquesta unitat és contribuir a posar de manifest els beneficis de l’activitat física i el seu paper com alternativa saludable al tabaquisme a l’adolescència, connectant així amb els continguts de la campanya protagonitzada jugador de bàsquet Ricky Rubio “Aguanta sense fumar”, iniciada pel Departament de Salut a finals de 2019.

Els guardonats d’aquest any han estat:

Premi al millor eslògan

Institut Emperador Carles de Barcelona (2 ESO C)

EslòganSense fum arribarem més lluny

  • Visita al Circuit de Catalunya de Montmeló

Premi al millor eslògan seleccionat per jurat jove de l’Institut Escola Eixample De Barcelona

Institut Teresià de Tortosa (2 ESO A)

            Eslògan: Qui consumeix a qui?

  • Bateig de vela al Centre Municipal de Vela de Barcelona         

Premi a la millor activitat creativa

Institut Escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d'Anoia (2 ESO C)

Vídeo: Apaga el cigarret, encén la vida. https://youtu.be/XPwjTB3J65U

  • Estada en un alberg de Joventut

Premis d’Activitats d’Esport i Salut

Lyceé Français de Barcelone; de Barcelona  (1 ESO 5ème4)

Mare de Déu dels Àngels de Barcelona (2 ESO B)

Institut Olorda de Sant Feliu de Ll (1 ESO B)

Institut Marianao de Sant Boi de Ll (1 ESO A)

  • Bateig de vela al Centre Municipal de Vela de Barcelona

 

Més informació sobre "Classe sense fum" al web

http://xtec.gencat.cat/ca/comunitat/salutescola/classe-sense-fum/

o a l’adreça electrònica classesensefum@gencat.cat