Salut

RS Lleida

El Programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió Sanitària Lleida estrena un sistema d'enviament d'SMS per recordar les cites a les usuàries

query_builder   9 juny 2021 11:40

event_note Nota de premsa

El Programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió Sanitària Lleida estrena un sistema d'enviament d'SMS per recordar les cites a les usuàries

  • Està previst trametre’n uns 10.000 fins a finals d’any

Per primera vegada, les usuàries del Programa de detecció precoç de càncer de mama de la Regió Sanitària Lleida rebran un SMS recordant-los el dia que estan convocades a realitzar-se la mamografia de cribratge. Aquest avís els arribarà sis dies abans del dia i hora que, prèviament, se’ls haurà d’haver notificat per carta. Això també facilitarà que puguin modificar la data de la cita, en cas que ho necessitin. Cada setmana se n’expedeixen uns 450, per tant, està previst que d’ara a finals d’any els missatges es facin arribar a unes 10.000 usuàries. En el cas de les persones que no tenen telèfon mòbil, continuaran rebent una trucada telefònica de confirmació de la cita, com es feia fins ara. 

A més a més, properament s’integraran les imatges radiològiques del cribratge a la història clínica compartida (HC3). D’aquesta manera, els professionals podran disposar automàticament d’unes mamografies a les que fins ara no tenien accés a menys que les demanessin expressament.

Després del període de contenció de la programació provocat per la pandèmia de la COVID-19, el Programa de detecció precoç del càncer de mama (PDPCM) va poder reprendre l’activitat el passat mes d’octubre. Des d’aleshores, el ritme de derivació a la Unitat Funcional de Mama (UFM) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha resultat ser similar al del 2019. Així, de gener a maig del 2019 es van derivar 71 dones i aquest 2021 han estat 74. A dia d’avui, aquest lleuger increment no resulta indicatiu de cap empitjorament, segons explica la responsable del programa, Montse Llorens.

De gener a maig del 2021 es van citar 8.551 dones entre les dues unitats, i es van fer 7.664 mamografies. La participació de les dones convocades ronda gairebé el 90% i amb l’enviament de l’SMS es busca incrementar-la encara més.  “Tot i que la participació de les usuàries ja és molt alta, confiem que d’aquesta manera podrem aconseguir rondar gairebé el 100% d’eficàcia”, reflexiona Llorens. “La primera carta els arriba un mes abans de la cita i l’SMS és un recordatori molt més proper que els permet canviar la data en cas que ho necessitin. Això facilita que, a l’hora de la veritat, puguin acudir-hi”, afegeix.   

De fet, ja s’ha comprovat que l’augment ha estat significatiu respecte a abans de la pandèmia, quan aquesta segona notificació era a través d’una trucada de telèfon. En aquest sentit, la participació del 2019 va ser del 65%. En canvi, el 2020 va rondar el 90%. En números absoluts, des del mes d’octubre, quan la pandèmia va permetre reemprendre l’activitat, es van citar 4.695 dones i es van fer 4.267 mamografies.

L’activitat del Programa té lloc en dues Unitats Radiològiques de Cribratge (URC): la clínica Mi NovAliança, que atén les dones de Lleida ciutat i dóna suport a la Unitat Mòbil en controls avançats i estudis addicionals; i la Unitat Mòbil de Mamografies, que fa les mamografies de les dones de les comarques de Lleida.

Resultats del 2019

La població considerada com elegible era de 29.825 dones, de les quals se’n convidava la meitat cada any. D’aquestes, 13.595 es van realitzar una mamografia de cribratge, el que representa el 65% del total de convidades a la prova, un 7% menys que el 2018. Cal destacar que, encara que la participació va baixar, es van dur a terme 1.481 mamografies més que el 2018.  

El 2019, el 89,7% dels resultats de les mamografies van ser negatius i/o clarament benignes i s’havien de citar les dones per a una propera mamografia en dos anys. De les dones citades el 2019, 630 seran convocades abans dels dos anys per fers-e una nova mamografia, als 6 o 12 mesos de la darrera per fer el seguiment d’alguna lesió. A més, 766 es van reconvocar per fer estudis addicionals.

Davant la sospita de malignitat, l’any 2019 es van derivar 149 dones a la Unitat Funcional de Mama. D’aquestes es van diagnosticar 68 càncers de mama, que representa una taxa de 5 càncers per cada 1.000 dones.

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones de Catalunya. Es diagnostiquen aproximadament 3.400 casos cada any d’aquesta malaltia en dones de 50 o més anys. Malgrat que moltes sobreviuran, un miler de dones moren cada any a Catalunya per aquesta causa.

  

Lleida, dimecres 9 de juny de 2021