Justícia, Drets i Memòria

Imatge de la exposició

El Palau Robert de Barcelona i el Museu d'Història de Girona ja han acollit la mostra

Lliçà d'Amunt acull l'exposició "Tres dies d'abril", que relata la proclamació de la República als pobles i ciutats de Catalunya

query_builder   10 juny 2021 10:00

event_note Nota de premsa

El Palau Robert de Barcelona i el Museu d'Història de Girona ja han acollit la mostra

Lliçà d'Amunt acull l'exposició "Tres dies d'abril", que relata la proclamació de la República als pobles i ciutats de Catalunya

Aquesta és la tercera parada del recorregut que farà per diferents municipis de Catalunya

Es tracta d’un recull d’imatges i de testimonis de l’esclat popular que hi va haver entre el 14 i el 17 d’abril de 1931 a tot el territori

Departament de Justícia

El municipi de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) acull des d’aquest divendres l’exposició “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República”, organitzada pel Memorial Democràtic per commemorar els 90 anys de la proclamació de la República. La mostra recull prop d’un centenar d’imatges i de testimonis que descriuen l’esclat popular que es va viure arreu del territori entre els dies 14 i 17 d’abril de 1931, just després que Francesc Macià proclamés la República.

L’exposició relata com es van viure aquelles jornades des dels pobles i les ciutats de Catalunya posant el focus al territori i fugint del centralisme de Barcelona. Per això, la mostra s’ha configurat ─en bona part─ a partir de les instantànies fetes per gent anònima, fotògrafs aficionats, no professionals, que van immortalitzar aquells moments. Diversos arxius fotogràfics municipals i comarcals, i també privats, hi han col·laborat cedint-ne els fons.

El disseny de l’exposició és obra de l’escenògraf Ignasi Cristià, que ha donat forma a dues peces amb figura d’estrella de papiroflèxia (origami). L’estructura busca reforçar la idea de la bellesa d’aquelles jornades, però també la inestabilitat i la fragilitat del període republicà.

Exposició itinerant

“Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” és una exposició itinerant que ja s’ha pogut veure al Palau Robert de Barcelona (13 d’abril - 9 de maig) i al Museu d’Història de Girona (14 de maig - 6 de juny).  

La mostra es podrà visitar des d’avui i fins el 4 de juliol al pati de l’Escola de Persones Adultes de la Vall de Tenes. Després viatjarà fins a Cervelló (del 8 de juliol a l’1 d'agost), Corbera d’Ebre (del 5 al 23 d'agost), Manresa (del 26 d’agost al 26 de setembre), Terrassa (del 30 de setembre al 24 d'octubre), Calella (del 28 d'octubre al 21 de novembre), Ripoll (del 25 de novembre al 19 desembre) i Lleida (del 23 de desembre al 16 de gener de 2022).

El somni republicà

Aquells tres dies d’abril de 1931 van donar lloc al que alguns autors han anomenat el somni republicà. Després de la victòria de les candidatures republicanes a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, Francesc Macià va proclamar, el 14 d’abril, la República Catalana, amb la voluntat que fos un estat integrat dins d’una Federació Ibèrica. Hores més tard, la República es va proclamar arreu del territori de l’Estat.

Aquells tres dies van ser viscuts amb emoció i alegria per una part important de la població, que esperava un canvi polític des de feia dècades. Les esperances estaven posades en una nova etapa que havia de portar llibertat, igualtat i laïcisme.

Però la República Catalana proclamada per Macià va durar poc. El 17 d’abril de 1931, després d’intenses negociacions, Macià arriba a un pacte amb els representats del govern provisional espanyol. En virtut de l’acord, accepta rebaixar la independència catalana i s'instaura la Generalitat de Catalunya, com a govern autònom dins l’Estat espanyol.

Un llibre catàleg

A banda d’organitzar l’exposició, la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic han publicat el llibre República a Catalunya: ciutadania i autogovern, de la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili Montserrat Duch.

El volum ofereix una panoràmica general sobre aquella etapa històrica. Explica els precedents que van fer possible la proclamació de la República i el desplegament posterior del projecte republicà, trencat després per la Guerra Civil i la instauració de la dictadura franquista.

El llibre s’ha editat en forma de catàleg per donar-li un caràcter eminentment visual. Incorpora diverses de les imatges que es poden veure a l’exposició “Tres dies d’abril” i d’altres que serveixen per il·lustrar els principals esdeveniments d’aquest període.

El web

El Memorial Democràtic també disposa d’un web que recull tota la informació dels actes de commemoració del 90è aniversari de la República. L’exposició “Tres dies d’abril” i el llibre República a Catalunya: ciutadania i autogovern hi tenen un apartat específic. El web també informa d’altres activitats culturals, col·loquis i celebracions de l’efemèride, i posa a disposició de les escoles i d’altres entitats tot un seguit de recursos i materials didàctics.

El web es pot consultar a l’adreça següent: http://memoria.gencat.cat/ca/commemoracio-90-anys-de-la-proclamacio-de-la-republica/index.html

3  

Imatges

Departament de Justícia

Departament de Justícia 5026

Fotografia de la mostra

Fotografia de la mostra 6252

Fotografia de la mostra

Fotografia de la mostra 540

1  

Vídeos

Video de l'exposició

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia