Justícia, Drets i Memòria

Imatge del títol de la jornada

Les conferències es fan al Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas

El Memorial Democràtic organitza una jornada divulgativa sobre els maquis i les seves rutes

Després de l'acte, s'inaugurarà la ruta dels maquis de la Xarxa d'Espais de Memòria amb la instal·lació d'una placa de senyalització

query_builder   11 juny 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Les conferències es fan al Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas

El Memorial Democràtic organitza una jornada divulgativa sobre els maquis i les seves rutes

Després de l'acte, s'inaugurarà la ruta dels maquis de la Xarxa d'Espais de Memòria amb la instal·lació d'una placa de senyalització

El Memorial Democràtic organitza aquest dissabte la jornada “Les rutes dels maquis. Camins de memòria i paisatge” a Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, a la Garrotxa. La jornada proposa una reflexió sobre el turisme de memòria vinculat als guerrillers, analitzant el valor afegit que suposa la incorporació de la memòria històrica en els paisatges culturals i la construcció simbòlica del paisatge i abordant el registre i les narratives adients per a la interpretació d’aquest patrimoni.

Les quatre ponències que s’han programat són:

  • “El turisme en espais de memòria: conceptes, casos i discursos”, a càrrec de Saida Palou, investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i professora de la Universitat de Girona.
  • “Itineraris historicoculturals: dels camins ramaders a les rutes del maquis”, a càrrec de Jaume Font Garolera, professor de geografia a la Universitat de Barcelona.
  • “De balmes i vores, afraus i raconades: el paisatge dels maquis”, a càrrec de Mita Casacuberta, professora de Literatura de l’Edat Moderna a la Universitat de Girona.
  • “Turisme i memòries col·lectives contra la impunitat”, a càrrec d’Ernest Cañada, investigador d’Alba Sud.

Aquests temes s’abordaran conjuntament amb la presentació de projectes vinculats a les rutes dels maquis a l’Alta Garrotxa, uns itineraris que s’associen a la clandestinitat, a la lluita antifranquista i, també, al mite.

Un cop finalitzin les conferències, s’inaugurarà la ruta dels maquis de la Xarxa d’Espais de Memòria, amb la instal·lació d’un plafó de senyalització que se situarà a l’exterior del Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas.  

La jornada està organitzada pel Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili, l’associació Amical Antics Guerrillers, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas. Hi col·laboren els ajuntaments de Castellnou de Bages, Camprodon, Molló i Olot.

 

En Cisquet i en Caracremada

Com a acte complementari de la jornada, s’ha organitzat una taula rodona amb els realitzadors i impulsors de dues produccions audiovisuals que destaquen l’activitat dels guerrillers i en recuperen la memòria. Els documentals són:

Cisquet i el seu germà, dirigit i realitzat per Marc Planagumà, aborda la figura del maqui olotí Francesc Serrat Pujolar. Ho fa a través de la mirada del seu germà Miquel, que va poder participar en el documental i que va morir el passat 2 de juny. En Cisquet va ser afusellat al Camp de la Bota el febrer del 1946 amb 24 anys.

Els últims passos de Ramón Vila i Capdevila serà presentat per Domènec Òrrit, alcalde de Castellnou de Bages i responsable del Museu dels Maquis. En Ramon Vila Capdevila, conegut com a Caracremada, fou el darrer maqui català que va plantar cara al franquisme. Va morir l’any 1963 en una emboscada de la Guàrdia Civil entre Balsareny i Castellnou del Bages, amb 55 anys.   

 

Totes les sessions de la jornada “Les rutes dels maquis. Camins de memòria i paisatge” es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de Can Trona: https://www.youtube.com/channel/UCT3zRpLk1bTVL3ekLaF_WWQ

 

Més informació: http://memoria.gencat.cat/ca/actualitat/activitats/detalls/activitatagenda/Jornada-Camins-de-memoria-i-paisatge-les-rutes-dels-maquis

1  

Fitxers adjunts

Programa de la jornada

Programa de la jornada
PDF | 1995

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia